вівторок, 03 квітня 2012 17:56

Знайшли найдавніший музичний інструмент Європи

Археологи вважають, що вони виявили рештки найдавнішого струнного інструменту з усіх відомих зараз у Західній Європі. Невеликий обпалений різьблений шматок дерева був знайдений під час розкопок у печері на острові Скай у Шотландії. Рештки були представлені в Единбурзі.

Вчені вважають, що він може бути частиною ліри віком більше, ніж 2,3 тисячі років. Музичний археолог доктор Грем Лоусон сказав, що знахідка ознаменувала собою "крок до великих змін" в історії музики.

Експерти з Кембриджу зазначили, що знайдений інструмент проливає бодай якесь світло на музику людства у прадавні часи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Мексиканські селяни знайшли поховання племені майя

"І не тільки на музику, але і на пісню та поезію, бо саме такі інструменти дуже часто використовувалися для пісенного супроводу", - додали вони.

Найдавніша ліра віком близько 5 тисяч років була знайдена в Іраку. Її будова більш складна й продумана. Тому вчені зраділи європейській знахідці. За їхніми словами, навіть римські музичні інструменти важко знайти. Про них відомо, переважно, з малюнків. Сподівань знайти музичний інструмент давнішого періоду не було.

Інструмент було знайдено на пасовищах в печері, де раніше вже були виявлені пам'ятки бронзового і залізного віків.

Історик культури доктор Парсерr сказав: "Мене дуже захопила ця знахідка, адже вона підтверджує безперервність любові до музики серед західних кельтів".

Крім того, він додав: "Струнні інструменти, зроблені з дерева, зазвичай, рідко доходять до нас. Але вони згадуються в літературі, були представлені на багатьох скельних малюнках в Шотландії та Ірландії та стали символами обох країн".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Англії розкопали будинок відьми з мумією кота в стіні

Доктор Фрейзер Хантер, головний куратор залізного століття і римських колекцій в Національному музеї Шотландії, пожартував, що фрагмент музичного інструменту лишив "звук в нашому тихому минулого".

Він сказав: "Дані показують, що Скай був місцем збору людей протягом багатьох поколінь, і що він відігравав важливу роль у святкуванні й ритуалах більш ніж 2 тисячі років тому".

Наразі археологи в Единбурзі працюють над збереженням і консервацією частини ліри.

Зараз ви читаєте новину «Знайшли найдавніший музичний інструмент Європи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути