четвер, 22 березня 2012 11:16

2600-річний грецький шолом випадково знайшли на дні затоки

Грецький шолом, якому близько 2600 років, знайшли на дні Хайфської затоки біля берегів Ізраїлю. Випадково, коли вичерпували ґрунт із дна. Шолом передали археологам. Вони з'ясували, що схожий виявили ще в 1950-х біля італійського острова Ізола-дель-Джильйо.

Обладунок — коринфського типу — такий уперше виготовили у VI ст. до н. е. у грецькому місті Коринф. Зроблений із цілісного листа бронзи за допомогою розжарювання і кування. Ця технологія дозволяла знизити вагу, не зменшуючи здатності захистити від удару голову воїна. Шолом вкритий сусальним золотом і прикрашений зображеннями змій, левів і павичів.

— Цей шолом — найвишуканіший серед знайдених останнім часом обладунків того періоду, — каже Джейкоб Шарвіт, керівник морської групи дослідників з Ізраїльського товариства охорони старожитностей.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Відкопали скелети закоханої пари, які "тримались" за руки 1500 років

Дослідники мають кілька припущень, як шолом опинився на дні моря. За однією з версій, він належав заможному найманцеві. У час, коли був виготовлений, грецькими колоніями були всіяні узбережжя Чорного й Середземного морів, від теперішніх Абхазії до південної Франції. Про колонії на території сьогоднішнього Ізраїлю відомостей немає. Отже, ймовірно, власник шолома був командувачем групи найманців і брав участь у кількох війнах, якими в той період були охоплені Єгипет, Юдея — сучасна Палестина, Ассирія і Вавилон — нинішній Ірак. Зі своїми воїнами міг воювати на боці єгипетського фараона Нехо ІІ, який протягом майже 10 років відправляв свій флот до берегів Ізраїлю.

— Вони билися не за греків, а за єгиптян. Командир міг втратити свій шолом, коли армія фараона відступала під натиском вавилонців, — зазначає Джейкоб Шарвіт.

Найманець був досить заможний — небагато солдатів могли дозволити собі такі вишукані обладунки. Дослідники не знають точно, де був виготовлений шолом. Можливо, в одній із грецьких колоній в Іонії — сучасне західне узбережжя Туреччини.

Обладунок виставили в національному морському музеї в місті Хайфа.

Срібну монету продали за мільйон доларів

Анонімний американський колекціонер на аукціоні в Нью-Йорку купив срібний шекель — монету, яку 66 року н. е. викарбували в Ізраїлі. Виклав за неї $1,1 млн.

Монету виготовили в період Першої юдейської війни, коли євреї здійняли повстання проти римлян. На одному боці шекеля зображена ритуальна чаша, на другому — гранатове дерево і напис "Святий Єрусалим". Повстанці захопили місто. Здобули великий храм зі скарбницею. Зі срібла, що там знайшли, накарбували шекелів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Знайшли найдавнішу астрологічну таблицю для визначення долі

— Єврейське повстання проти римлян струсило всю імперію, — зазначає Девід Майклз, керівник відділу античних монет аукціонного дому "Герітедж". — Щойно римляни втекли з Єрусалима, євреї створили монетний двір і почали карбувати монети з нагоди знову здобутої свободи.

До нашого часу дійшли тільки дві такі монети. Друга зберігається в музеї Ізраїлю, але в ній пробита дірка. Тому проданий у Нью-Йорку екземпляр є єдиним неушкодженим із-поміж найдавніших шекелів. Дірявий знайшли у фортеці Масада біля узбережжя Мертвого моря. Вона була останнім оплотом повстанців у боротьбі з римлянами. Євреї захищали її три роки. Коли шансів вистояти вже не було, її оборонці порішили себе.

— Проданий срібний шекель був прототипом усіх наступних, — говорить Кріс Біренбах, виконавчий віце-президент "Герітеджа". — Викарбували тільки жменьку таких монет. Потім їх оформлення змінили.

Зараз ви читаєте новину «2600-річний грецький шолом випадково знайшли на дні затоки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути