середа, 18 січня 2012 10:19

Археологи розкопали мумію співачки з Давнього Єгипту

Археологи розкопали мумію співачки з Давнього Єгипту

Археологи університету Базеля (Universit?t Basel) під час заворушень, що відбувалися в Єгипті на початку 2011 року, знайшли могилу, розташовану в Долині Царів. Щоб уникнути мародерства, знахідку зберегли в таємниці, а саме поховання прикрили масивною залізною плитою.

Минулого тижня вчені повернулися до місця знахідки і розкрили могилу. Усередині був виявлений 190-сантиметровий саркофаг з муміфікованим тілом. Вчені перевели ієрогліфи на знайденій поряд дерев'яній табличці та з'ясували, що перед ними жінка на ім'я Нехмес Бастет (Ni Hms або Nekhmet Bastet), яка була співачкою при храмі Карнака більше 3000 років тому (за часів XXII династії Єгипту).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Англії розкопали будинок відьми з мумією кота в стіні

Як повідомив агентству AFP міністр у справах старожитностей Єгипту Мохаммед Ібрагім (Mohammed Ibrahim), жінка була дочкою священика, який служив богу Сонця - Амону.

"Це відкриття дуже важливе, оскільки показує нам, що в Долині Царів ховали не тільки осіб королівської крові, але й звичайних людей, а також священиків XXII династії", - додав міністр.

Нинішня могила (позначена кодом KV64) унікальна ще й тим, що попереднє поховання з муміями в цих місцях знаходили в далекому 1922 році (то була гробниця Тутанхамона, позначена KV62).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Учені розкопали останки білки з "Льодовикового періоду"

У 2006 році також було знайдене поховання KV63, в якому вчені виявили сім дерев'яних трун, але в жодному з них археологи не виявили мумії, лише матеріали для муміфікації. Ймовірно, місце використовувалось як запасне для майбутніх поховань.

Археолог Еліна Полен-Грот (Elina Paulin-Grothe), що брала участь в розтині поховання, заявила, що спочатку могилу побудували не для співачки. Але через 400 років після створення (поховання іншої людини) туди з якихось причин помістили саркофаг з тілом цієї жінки.

Зараз ви читаєте новину «Археологи розкопали мумію співачки з Давнього Єгипту». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути