Ексклюзиви
четвер, 19 січня 2012 12:46

Знайшли найдавнішу астрологічну таблицю для визначення долі
5

Фото: Фото: compulenta.ru

У хорватській печері з видом на Адріатичне море виявлена ??одна з найстаріших (з відомих науці) астрологічних таблиць: за такою визначали (і визначають) долю людини в залежності від того, коли вона народилась.

Дошка зі слонової кістки, чий вік оцінюється більш ніж у дві тисячі років, збереглася не вся. Знайдено лише тридцять фрагментів з вигравійованими на них знаками зодіаку в греко-римському стилі. Дослідники витратили кілька років на те, щоб розкопати їх і скласти разом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Англії розкопали будинок відьми з мумією кота в стіні

Поруч з залишками дошки знайшли тисячі фрагментів посудин для вина в грецькому стилі. Від античних часів до нас дійшло безліч гороскопів - на папірусах, стінах і т. п., але жоден з них, вважають вчені, не старий настільки, як хорватська знахідка.

Печера Спіл (просто "печера" по-хорватськи) поблизу села Накована добре відома археологам. 1999 року там почалися розкопки тієї секції, яка виявилася заблокованою близько двох тисяч років тому.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Розкопали вікінга віком 1000 років зі щитом і мечем

Археологи не впевнені в тому, яким чином дошка потрапила до печери і де її виготовили. Астрологія виникла у Вавилоні приблизно в середині першого тисячоліття до н. е. і до його кінця поширилась по всьому Східному Середземномор'ю, ставши особливо популярною в елліністичному Єгипті. Саме там склався той астрологічний стиль, який практикується донині.

Радіовуглецевий аналіз показав, що слоновій кістці близько 2 200 років. Слонова кістка дуже цінувалась і могла зберігатися багато десятиліть, перш ніж була використана для створення дошки.

Зараз ви читаєте новину «Знайшли найдавнішу астрологічну таблицю для визначення долі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути