середа, 19 жовтня 2011 17:21

Розкопали вікінга віком 1000 років зі щитом і мечем

Розкопали вікінга віком 1000 років зі щитом і мечем

Британські археологи під час розкопок на півострові Арднамурхан у Шотландії виявили перше на острові непотривожене поховання вождя вікінгів, похованого тут близько тисячі років тому, повідомляє газета Guardian.

Вікінг був похований у човні, на його грудях лежав щит, а по боках - меч і спис. За минулі століття дерево п'ятиметрової тури майже повністю згнило, так само як і велика частина кісток скелета воїна, труною якого вона стала. Однак археологи змогли побачити обриси човна завдяки збереженим клепкам і відбиткам у грунті.

Експерт по човнах епохи вікінгів Колін Беті з університету Глазго датував час будівництва цієї тури 10 століттям. На його думку, вона була занадто мала, щоб здійснювати подорожі до Скандинавії або в Ірландії. Проте предмети, знайдені в могилі, свідчать, що її господар багато подорожував.

Зокрема, в похованні крім меча, списа й щита був виявлений точильний камінь з Норвегії, бронзова застібка з Ірландії, ніж, сокира, а також бронзовий предмет, можливо, був рогом для вина. Крім того, було виявлено кілька десятків залізних фрагментів, походження яких ще вивчається.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Дніпропетровщині археологи знайшли ритуальну плиту віком 3200 років

Півострів Арднамурхан служив місцем для поховань тисячі років. Три роки тому археологи виявили тут поховання епохи неоліту, а по сусідству розташований курган бронзового століття.

"Ми помітили цей курган (з могилою вікінга) торік, але вирішили, що це просто купа каміння, яку фермери відносно недавно прибрали з полів", - говорить Кобб.

Проте вчені почали розкопки і вже в перший день виявили щось, що нагадувало контури човна. Крім численних предметів, археологи знайшли кістки руки та декілька зубів, що дозволить їм провести радіоізотопний аналіз і зрозуміти, звідки цей чоловік приїхав до Британії.

Більшість знайдених археологами поховань вікінгів у Британії були до моменту виявлення вже розграбовані.

Найзнаменитіше "корабельне" поховання в Британії, виявлене в Саффолку напередодні Другої світової війни, схоже на поховання вікінгів, проте воно належить до пізнішої епохи та вже до культури англо-саксів.


Зараз ви читаєте новину «Розкопали вікінга віком 1000 років зі щитом і мечем». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути