середа, 28 березня 2012 16:21

Телескопи 18 століття знайшли у вигрібній ямі

Два телескопи з кістки  знайшли в Амстердамі у вигрібній ямі. Вони входять до числа п'яти відомих телескопів, зроблених у Голландії 18 століття.

Прилади були створені в період, коли Амстердам був процвітаючим центром торгівлі і приваблював талановитих майстрів. У той час телескопи були предметами розкоші. Однак, найімовірніше, їх використовували для спостережень на суші чи на морі, а не за зоряним небом.

Довжина знахідок приблизно від 80 до 140 міліметрів. Телескопи були зроблені з кістки великої рогатої худоби.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Найдавнішу споруду з кісток мамонтів знайшли в Україні

"Це особливі кістки корови, прямі й круглі", - каже Marloes Rijkelijkhuizen з Археологічного центру в Амстердамському університеті. - Це хороша форма, щоб зробити ці телескопи. Вони міцні, прямі з вузькою круглою порожниною всередині".

Кожен телескоп мав пару об'єктивів - як система, яку використовував Галілей - опуклий об'єктив і увігнута лінза, щоб збільшити об'єкти.

Об'єктиви телескопа вціліли, хоча ті були знайдений у вигрібній ямі, яку тоді використовували в якості туалету. Як вони туди потрапили, залишається загадкою.

Телескопи були знайдені в різний час за останні 40 років, повідомило Управління з охорони пам'яток і археології в Амстердамі. Детальна інформація про результати дослідження не була опубліковані до сьогодні. Доля двох телескопів лишалася невідомою, доки одна зі студенток університету не почала роботу над дисертацією. Вона досліджувала органічні артефакти, знайдені в Амстердамі, коли раптом наштовхнулася на кістяні вироби, які і виявилися телескопами.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Давні греки робили пігулки з суміші 10 різних рослин

"Спочатку ми не зрозуміли що це", - зізналися вчені. Аналіз п'яти телескопів опубліковані в останньому виданні журналу археології в Нідерландах. Поки не відомо, де зберігалися решта три телескопи, зроблені у Нідерландах.

"Це туалет, але це також звалище для сміття. Чому предмети розкоші опинилися там, лишається загадкою. Можливо, вони зламалися і їх власники, не дивлячись на вартість, викинули їх. За іншою версією, власники їх загубили", - каже Marloes Rijkelijkhuizen.

Це не вперше, коли незвичайні об'єкти виявляли в таких ямах. Однак таке місце пребування шкодить давнім об'єктам через вологе середовище. Тому археологи здивовані, що телескопи гарно збереглися.

Зараз ви читаєте новину «Телескопи 18 століття знайшли у вигрібній ямі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути