середа, 20 червня 2012 17:14

Версії: чому Homo sapiens витіснили неандертальців?

Версії: чому Homo sapiens витіснили неандертальців?
Люди були слабші за неандертальці фізично. Фото: claseshistoria.com

Група експертів, які зібралися в Нью-Йорку на круглий стіл в рамках Всесвітнього фестивалю науки, спробувала відповісти на питання чому все ж Homo sapiens перемогли неандертальців в "боротьбі за виживання"/ Коротко їх висновок можна описати так: наші предки були розумні.

Відомий палеоантрополог Кріс Стрінгер з лондонського Музею природної історії почав так: "Хоча неандертальці мали такий же великий мозок, форми викопаних черепів говорять про те, що у сапієнсів були краще розвинені лобні долі. Ця область контролює процес прийняття рішень, соціальну поведінку, творчість і абстрактне мислення. У той же час неандертальці були ширші в плечах й сильніші за наших предків, що робило їх краще пристосованими до холодного клімату Європи".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Неандертальці могли доплисти до Австралії

Але в кінцевому підсумку "слабаки" взяли верх. Стрінгер не думає, що ми перебили неандертальців. Швидше за все, більш мудрі люди частіше залишалися живими, і тому ряди людей росли, а неандертальські - рідшали.

Зокрема, більш розвинене мислення, швидше за все, допомогло нашим предкам краще харчуватися. Їх зуби менші за неандертальські - а отже, сапієнси більш мистецьки обробляли їжу (менше потреби в ретельному пережовуванні) і, відповідно, отримували більше енергії. Особливо сильно це повинно було позначитися, вважає пан Стрінгер, на виживання дітей.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Учені знайшли фабрику фарби віком 100 тис років

Крім того, є свідчення на користь того, що люди полювали за допомогою пасток і користувалися рибальськими мережами. Завдяки цим технологіям наша дієта була більш сталою і збалансованою, підкреслила не менш авторитетний антрополог Елісон Брукс з Університету Джорджа Вашингтона (США).

Але ще більш важливим було вміння наших предків обмінюватися знаннями. За словами пані Брукс, на розкопках древніх африканських поселень виявлені сховища з кам'яними знаряддями, виготовленими з матеріалів, здобутих за 100 км від стоянок. Це дозволяє припустити наявність складної і різноспрямованої торгової мережі. Нічого подібного у неандертальців поки не виявлено.

До того ж, у наших предків була краще розвинена мова, здатна передавати життєво важливі нюанси сенсу, нагадав біолог Ед Грін з Каліфорнійського університету в Санта-Крус (США).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На мумії давньої людини знайшли найстаріші зразки крові

Немає сумнівів, що неандертальці вміли говорити: вони мали такий же геном, який відповідає за мову у людей, до того ж ховали своїх мертвих, що припускає наявність здатності складно мислити і, отже, викладати думки. Однак пані Брукс зазначила, що мова неандертальців була менш чіткою — щось на зразок белькотіння дворічної дитини. Можливо, тому неандертальці існували малими групами: представник іншого племені просто не міг розібрати чужий акцент.

Знаменитий гарвардський біолог Едвард Вілсон додав дьогтю до бочки меду. За його словами, наш вид має не тільки вражаючу здатність кооперуватися з іншими особинами, а й відомою агресивністю. "Якщо ця риса відрізняла нас від конкурентів, багато що стає зрозумілим", - підкреслив експерт.

"О так, - додав пан Грін. - Сьогодні нас сім мільярдів, тоді як чисельність жодного виду людиноподібних мавп не перевищує ста тисяч. Ми витіснили всіх інших представників роду Homo і незабаром розправимося з приматами".

"Насправді наш еволюційний успіх - це в той же час наша найбільша біда, - продовжив резюмувати пан Грін. - Ми обклали планету непосильною даниною. Якщо зуміємо видертися з ситуації, яка склалася, ось тоді можна буде говорити, що ми й справді розумні".

Зараз ви читаєте новину «Версії: чому Homo sapiens витіснили неандертальців?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути