четвер, 03 травня 2012 11:55

На мумії давньої людини знайшли найстаріші зразки крові

Дослідники, які вивчають Еці – знайдену в 1991 році в Альпах замерзлу печерну людину, яка жила 5300 років тому – виявили довкола її ран червоні кров'яні тільця.

Нове дослідження, опубліковане в журналі Королівського товариства "Interface", свідчить, що відмінний стан консервації тіла Еці поширився навіть на кров, яку він пролив перед своєю смертю.

Ця знахідка дозволила вченим досліджувати найдавніші клітини крові, які вони коли-небудь бачили.

Після того, як тіло Еці зі стрілою в спині знайшли туристи, фахівці визначили, що він помер від ран, і навіть розповіли, чим він обідав перед загибеллю.

Досі триває багато суперечок щодо того, чи його знайшли на місці загибелі, чи на місці поховання, яке, можливо, вчинили його одноплемінники.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Археологи розкопали мумію співачки з Давнього Єгипту

У лютому Альберт Зинк та його колеги з Eurac – Інституту дослідження мумій в Больцано, Італія, опублікували повний геном Еці.

Одне з попередніх досліджень цієї команди показало, що в рані на долоні Еці був гемоглобін – білок, який міститься в крові. Однак довго вважалося, що червоні кров'яні тільця мають надто тендітну природу, щоб зберегтися протягом такого тривалого часу.

Професор Зинк та його колеги працювали разом з дослідниками Університету Дармштадта в Німеччині, застосовуючи до тонких шарів тканини, взятих поблизу рани, так звану мікроскопію атомних сил.

Для цього беруть маленьке металеве вістря, кінець якого має товщину всього кілька атомів, і проводять ним по поверхні зразка. Відстежуючи рух вістря, отримують тривимірну карту поверхні з надзвичайно високою чіткістю.

Вчені виявили, що зразок з тіла Еці містив структури, як у червоних кров'яних клітин.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Найдавнішу споруду з кісток мамонтів знайшли в Україні

Щоб пересвідчитися, що ці утворення справді є вцілілими клітинами крові, а не якимись іншими домішками, вони використали лазерну техніку, яка називається раман-спектроскопія. Її результати також вказали на наявність гемоглобіну та білка фібрину.

Це, на думку професора Зинка, допомагає вирішити одну з загадок вбивства.

"Оскільки фібрин міститься у свіжих ранах, а потім розкладається, теорія про те, що Еці помер через кілька днів після поранення, як про це колись сперечалися, більше не витримує критики", - відзначив професор Зинк.

Дослідники також припускають, що їхні методи можуть виявитися корисними в сучасних судово-медичних експертизах, коли буває складно визначити точний вік зразків крові.

Зараз ви читаєте новину «На мумії давньої людини знайшли найстаріші зразки крові». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути