понеділок, 05 листопада 2012 12:35

Угорську корону ховали від Наполеона у Мукачевському замку
6

Фото: Фото: Андрій ГОНЧАРОВ

Що спільного може бути між наполеонівськими війнами у Європі на початку 19 століття та сучасною територією України? Ще більш інтригуючим таке запитання стане, коли відкинути думки про "глибокий тил російської армії" та участі українців у бойових діях у складі військ ворогуючих сторін.

А відповідь проста і пов'язана вона з однією цікавою сторінкою історії мальовничого замку у місті Мукачеве Закарпатської області.

Протягом майже дев'яти століть це місце знаходилося у вирі подій європейської політики: перші оборонні споруди на замковій горі відомі ще з 11 століття.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Білгород-Дністровській фортеці загрожує руйнування - експерт

До будівництва фортеці на височині, що панує над навколишньою місцевістю, долучилися угорські королі та литовські князі, а сучасному її вигляду маємо завдячувати трансільванській родині Ракоці, які зробили із замку столицю свого князівства, та австрійському імператору Леопольду І. Саме цей період (17 – поч. 18 ст.) був найбільшим "розквітом" для замку та використання його за безпосереднім призначенням – як оборонної споруди.

Фортеця активно розбудовувалась, а свою популярну нині назву отримала у середині 17 ст., коли для укріплення рову з водою зводиться дубовий частокіл – "паланки".

Про могутність замкових бастіонів найкраще говорить трирічна його облога австрійською імператорською армією, а про цінність для держави – те, що укріплення було відновлене та перебудоване за кращими європейськими зразками. За іронією долі, австрійським військам знову довелося штурмувати мукачевський замок під час придушення угорської національно-визвольної війни 1703 – 1711 рр., оплотом якої він був. Після цього його оборонне значення поступово сходить нанівець, і фортеця перетворюється на політичну в'язницю.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У козацькій столиці Трахтемирові живуть двоє людей: нині село у приватній власності

І ось наступна сторінка історії несподівано зробить замок у Мукачевому знову причетним до великої європейської політики. Війська Наполеона Бонапарта у 1805 р. пройшли маршем австрійськими землями, зайняли Відень та розгромили армії Третої коаліції у Моравії.

У такій бурхливій обстановці Мукачевський замок, як найбільш укріплена фортеця на південному сході Австрійської імперії, став надійною схованкою для Корони Святого Іштвана (або Угорської святої корони), що дотепер вважається одним з головних символів угорської державності. В 1805 – 1806 роках реліквія зберігалася у стінах замку, і, таким чином, була врятована, можливо від безслідного зникнення. Як згадка про цю подію, 1995-го (через 190 років) у замку Паланок з'явилася меморіальна дошка, що нагадує туристам про цей цікавий епізод в історії одного з найкрасивіших українських замків.

Зараз ви читаєте новину «Угорську корону ховали від Наполеона у Мукачевському замку ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути