Ексклюзиви
четвер, 18 жовтня 2012 10:51

Білгород-Дністровській фортеці загрожує руйнування - експерт
5

Білгород-Дністровська фортеця є однією з найбільших середньовічних фортець в Україні
Фото: Фото: unian.ua
З півночі фортечні мури майже впритул підступають до Дністровського лиману
Арсенал Білгород-Дністровської фортеці
Цитадель Білгород-Дністровської фортеці
Вигляд на лиман

Комунальне підприємство, в управління якому була передана фортеця в м. Білгород-Дністровський (Одеська обл.), не стежить за станом пам'ятки історіі.Таку думку висловив активіст Віталій Райнов на прес-конференції в Києві, повідомляє ГолосUA.

За його словами, після переходу фортеці до управління комунальному підприємству на території розгорнулася широка діяльність "чорних" археологів, які "зрили" вже всю територію пам'ятки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У "Замку Радомисль" відкрилась виставка антикварних килимів

Крім того, за словами Райнова, стіни фортеці, незважаючи на запевнення місцевого керівництва у проведеній реставрації, продовжують залишатися в тріщинах.

Також, за словами активіста, на даний час дохід від відвідування фортеці туристами, а також від проведення там різноманітних фестивалів і торгівлі йдуть "на ліво", не залишаючи нічого бюджету міста.

При цьому він нагадав, що ще в 2011 році Одеська облрада під тиском місцевої влади ухвалила рішення про створення комунального підприємства "Фортеця", в управління якому передалася і фортеця в Білгород-Дністровському.

Аккерма?нська фортеця (Білгород-Дністровська фортеця) — історико-архітектурна пам'ятка 13–15 століть н. е. Фортеця будувалася на залишках грецького міста Тіра. Існувало воно до 4 століття. Після греків на місці Тіри, імовірно,  мешкали даки, анти, слов'яни, болгари. На думку істориків у 10 столітті Білгород входив до складу Київської Русі, потім деякий час належав Угорському королівству, а ще пізніше — Галицько-Волинському князівству. У складі останнього місто перебувало до нашестя татаро-монголів.

Її засновниками більшість істориків вважають генуезців, що прийшли у Причорномор'я в 13 столітті. У другій половині 14 століття генуезці втратили свій вплив у Причорномор'ї, оскільки не мали можливості проходу Егейського моря через збільшення військового тиску з боку турків. На думку багатьох істориків на зміну Генуї прийшла Литва. І саме у литовців наприкінці 14 століття Білгород відвоювали молдавани. У 1484-му після 9-денної облоги фортецю відвоювали османи. Османська імперія зробила Аккерман одним із своїх опорних пунктів на півночі. Місто стало об'єктом нескінченних нападів з боку запорізьких козаків. Відомі козацькі отамани неодноразово намагалися пограбувати місто. Серед них Григорій Лобода, Северин Наливайко, Іван Сулима, Іван Сірко, Семен Палій. Османський період у Білгороді закінчився у 1812 році. За Бухарестським мирним договором південь Бесарабії з Аккерманом переходять остаточно до Росії.

Зараз ви читаєте новину «Білгород-Дністровській фортеці загрожує руйнування - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути