понеділок, 22 жовтня 2012 16:12

Жиль де Ре був соратником Жанни Д'Арк - справжня історія "Синьої бороди"

Автор: Фото: bookz.ru
  Історія про Синю бороду вперше опублікована Шарлем Перро в книзі "Казки моєї матінки Гуски, або Історії та казки минулих часів з повчаннями" у 1697 році
Історія про Синю бороду вперше опублікована Шарлем Перро в книзі "Казки моєї матінки Гуски, або Історії та казки минулих часів з повчаннями" у 1697 році

Знаменитий злодій і вбивця - "Синя Борода" з однойменної казки Шарля Перро мав реальні прототипи. Одним з них, як вважають історики, був Жиль де Монморансі-Лаваль, барон де Ре, граф де Брієнні, більш відомий під ім'ям Жиль де Рец - особистість неоднозначна і незвичайна. Досить сказати, що ще в молодості він став національним героєм Франції, а закінчив життя на ешафоті.

Жиль де Рец народився восени 1404 в одній із найбільш багатих і знатних родин французької провінції Бретань. У віці одинадцяти років, після смерті батька, хлопчик успадкував величезні маєтки, які приносили фантастичний дохід. Вихованням дитини займався його дід, ні в чому йому не відмовляє. Згодом це дасть можливість де Рецу звинуватити його в тому, що саме в дитинстві вседозволеність викликала в ньому порочні нахили.

Хлопчик отримав у найкращих вчителів свого часу прекрасну освіту. Свої знання де Рец суттєво поглибив самостійно, читаючи книги. Бібліотека де Реца була одним з найбільших зібрань книг у Франції.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Всі Габсбурґи стали родичами як за матір'ю, так і за батьком

У двадцять три роки де Рец вступає в ополчення Жанни д'Арк. Жиль стає її особистим другом і тілоохоронцем. Крім того, він же і здійснює військове керівництво її ополченням. У 1429 році, після захоплення Реймса і коронації Карла VII де Рец отримує звання маршала. Було йому в ту пору двадцять п'ять років.

Однак незабаром війська Жанни зазнають поразки, сама д'Арк захоплена в полон. Де Рец збирає військо з найманців і рухається на допомогу своєму кумирові. Але він запізнився - Жанну стратили. Жиль пішов у свій фамільний маєток, замок Тіффож. Саме до другого періоду його життя і відносяться похмурі легенди, які перетворили національного героя в злочинця "Синю бороду".

Одруження в 1420 році на Катрін де Тур принесло де Рецу величезне придане. Він став найбагатшим дворянином Європи. Розкіш маршала засліплювала. Його свита при виїзді на полювання перевершувала королівську, лакеї де Реца були вбрані в дорогоцінні лівреї, за вечерю в замку Тіффож сідало не менше п'ятисот чоловік. Вкрай релігійний маршал заповнив побудовану ним каплицю дорогоцінними священними посудинами. Як така релігійність могла поєднуватися з захопленням окультизмом, алхімією зорзуміти складно. До того ж, широко поширилися чутки про те, що в часи війни маршал пристрастився до забороненого співжиття з хлопчиками.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Синю Бороду спалили на вогнищі

Маршал відправив слуг по всій Європі із завданням найняти найвідоміших алхіміків. Серед його "придбань" особливо виділилися якийсь безіменний лікар з Пойту, і Прелаті - алхімік з Падуї. Перший з них досить скоро, під час "сеансу зв'язку" з сатаною, зомлів. Після якого повідомив, що Темний Князь повідав йому назви африканських рослин, сік яких перетворює метали на золото. Де Рец організував експедицію до Африки під керівництвом лікаря з Пойтке, забезпечивши його великою сумою грошей. Звісно, ні лікаря, ні грошей маршал більше ніколи не бачив. Синьйор же Прелаті залишився в замку і в подальшому відіграв у долі де Реца фатальну роль.

Шикарний образ життя, величезні витрати на створення алхімічної лабораторії і досліди, досить скоро завдали удару по статках маршала. Землі його були закладені, доходи скоротилися. Тепер де Реца мало цікавить "чиста" наука. Він починає вимагати від Прелаті золота. Алхімік, який швидше був не вченим, а спритним авантюристом і нахлібником, починає розповідати маршалу дивовижні речі. Нібито у нього в підпорядкуванні є невидимий темний дух на ім'я Баррон. Цей дух є посередником між ним і самим сатаною. Тільки сатана має владу перетворювати прості метали на золото.

Автор: Фото: commons.wikimedia.org
  Долю де Ре називають мало не найвідомішим випадком демономаніі
Долю де Ре називають мало не найвідомішим випадком демономаніі

Двічі Прелаті повідомляє про доставлених сатаною купах золота. Перша з них, закопана під дубом в лісі, перетворилася на купу сланцю з кабалістичними знаками. Друга, доставлена ??в один з покоїв замку, на купу червоного порошку.

Всі ці невдачі Прелаті пояснює глибокою вірою де Реца в Христа. Він говорить, що тільки зречення від Христа і підписання договору з Сатаною може допомогти де Рецу отримати доступ до знань, влади і золота. Таким чином щиро віруючий християнин під керівництвом Прелаті складає договір з Князем Тьми і підписує його власною кров'ю. Подальші невдачі алхімік пояснює необхідністю принесення жертв. Спочатку невинних, наприклад, голубів, а пізніше і людських. Він наполягає на принесенні в жертву нехрещених дітей.

До цього часу справи маршала остаточно заплутались. Мало того, що більша частина його маєтків знаходиться в заставі "з правом викупу" у найбільш впливових людей провінції, і ті зовсім не горять бажанням повертати землі. Так барон ще й захоплює в полон Жана Феррона, священика і брата скарбника герцога Бретані. На вимогу герцога про його звільнення де Рец відповів відмовою. Герцогу довелося війною йти на свого васала, тільки після цього Феррон був звільнений.

Все це, а також чутки про небувалі розкоші барона і його настільки ж небувалу розпусність, що досягли королівського палацу, стрімко вели де Реца до його ганебного кінця. Провінцією швидко поширюються чутки про масову пропажу хлопчиків в околицях замку Тіффож. Нібито де Рец викрадає їх для задоволення своєї збоченій похоті. Насолодившись, він вбиває дітей, приносячи їх у жертву сатані. Деякі стверджували, що він приймає ванни з дитячої крові, з метою омолодження.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Холоп, шляхтич і хрестоносець - образ Робіна Гуда є збірним

13 вересня 1440 єпископ Нантський викликає Жиля де Реца в церковний суд. В обвинувальному висновку Жиля звинувачують у всіх мислимих і немислимих злочинах, у тому числі і таких, від яких "відгонить єрессю". За чинними тоді законами де Рец міг зажадати над собою королівського суду, однак, засліплений гординею, маршал дає згоду відповідати перед судом. Коли ж він зрозумів свою помилку, на підставі цієї згоди в королівському суді йому відмовили. Більш того, в першу чергу його тепер звинувачують у єресі і передають суду інквізиції.

Під тортурами де Рец зізнається у вбивстві 140 хлопчиків, у підписанні договору з сатаною і ще величезній кількості злочинів перед людьми і Богом. Алхімік Прелаті дає проти нього свідчення. В результаті маршал Франції засуджений до повішення з подальшим спалюванням тіла на багатті. 26 жовтня 1440-го бунтівний дух де Реца розлучився з тридцятишестирічна тілом. Подія супроводжувалося урочистою ходою духовенства і народу по вулицях міста.

Зараз ви читаєте новину «Жиль де Ре був соратником Жанни Д'Арк - справжня історія "Синьої бороди"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути