четвер, 21 жовтня 2010 12:51

Синю Бороду спалили на вогнищі

36-річного французького маршала графа Жіля де Ре 26 жовтня 1440 року за вироком суду публічно задушили на площі міста Нант. Тіло під вигуки натовпу спалили на вогнищі.

Бойового соратника Жанни д'Арк і любителя алхімії й окультизму, Жіля де Ре звинуватили, що він із спільниками "брали невинних хлопчиків та дівчаток і нелюдськи мордували їх, убивали, розчленяли, спалювали й піддавали всіляким тортурам, а вищезгаданий Жіль приносив тіла невинних дітей дияволам. Закликав і заклинав злих духів і вдавався до огидного содомського гріха з маленькими хлопчиками та протиприродно задовольняв свою хіть з молоденькими дівчатками, зневажаючи природний спосіб копуляції, коли невинні хлопчики й дівчатка були живі, а іноді й мертві чи навіть під час їхніх смертних судорогів". Під тортурами де Ре зізнався в розбещенні й убивстві кількох сотень дітей і колекціонуванні їхніх голів.

Слава жорстокого прислужника диявола затьмарила військові подвиги графа де Ре. Історія маршала-маніяка переросла в легенду про Синю Бороду, яким лякали нечемних дітей. Вона лягла в основу казки Шарля Перро.


На "чортовій мотузці" фермер заробив мільйон

Американський фермер Джозеф Ґлідден 27 жовтня 1874 року запатентував колючий дріт. На ідею його надихнув винахід колеги. Той, аби корови не нищили дротяної загорожі, прикріплював до неї дошки з набитими цвяхами. Вони впивалися у шкіру худобі при наляганні на огорожу. Ґлідден переніс ідею з гвіздками з дошки на дріт. Шипи спочатку накручував за допомогою домашньої кавомолки. Закріплював їх ще одним дротом, щоб вони не зміщувалися.

Завдяки "чортовій мотузці", як назвали винахід, Ґлідден отримав статок в 1 мільйон доларів і 1200 га угідь.

 


Орсон Веллс залякав американців марсіанами

У переддень Гелловіну, 30 жовтня 1938 року, мільйон американців охопила паніка. Актор і сценарист Орсон Веллс поставив радіоп'єсу за романом "Війна світів" Герберта Веллса. Але переробив його на серію репортажів із місця подій, які нібито відбувалися в США. Останній із них:

- Пані та панове, прослухайте останні вісті. Дивний об'єкт, що впав сьогодні увечері біля Ґровер-Мілл, Нью-Джерсі, не є метеоритом. Це літальний апарат із живими істотами всередині. Скоріш за все, це авангард армії з планети Марс. Президент тримає ситуацію під контролем.

Після того в радіоефірі настала тиша. Перелякані слухачі дзвонили родичам і знайомим, поширюючи паніку. У редакцію радіо CBS одне за одним зателефонували 875 людей. Дехто стверджував, що бачив у Нью-Йорку розбомблені марсіанами будівлі, інші питали, коли чекати кінця світу. У Нью-Джерсі сім'ї кидали домівки й, накриті мокрими рушниками, перебіжками прямували до поліцейських дільниць і церков.

Орсон Веллс спробував заспокоїти слухачів:

- Отже, до побачення. Якщо сьогодні у ваші двері подзвонять, а за порогом нікого не виявиться, знайте: це не марсіани, це Гелловін!

Наступного дня Веллса звільнили з радіо. Остаточно заспокоїти людей вдалося лише за шість тижнів.

 

 

25 жовтня 1990 року в ефірі Першого каналу радянського телебачення з'явилося капітал-шоу "Поле чудес". Автор і ведучий Владислав Лістьєв (ліворуч) казав, що "не  винаходжував велосипеда": програма подібна до американського шоу "Колесо фортуни". Із 1 листопада 1991-го її веде Леонід Якубович (праворуч). За освітою - фахівець із кондиціонування повітря. На знімку: артистка естради Клара Новикова (у центрі) в одному з перших випусків програми "Поле чудес"

 


Цитата

"Це важливе виробництво - душі людей. Ви - інженери людських душ. От чому вип'ємо за письменників і за найскромнішого з них, за товариша Шолохова!"

такий тост підняв Йосип Сталін 26 жовтня 1932 року під час зустрічі з радянськими літераторами. "Інженерами людських душ" назвав їх уперше. Після цього вираз пішов у народ. Хоч не Сталін його придумав: 1929-го вичитав його в статті Юрія Олеші в "Известиях"


Цифра

4000 тонн м'ясопродуктів

одночасно можна було зберігати в морозильних камерах найбільшого на Донбасі холодильника, який став до ладу 28 жовтня 1965-го в робітничому селищі Об'єднане під  Донецьком



Постанову "Про залучення до праці циган, які займаються бродяжництвом" прийняла 27 жовтня 1956 року Рада Міністрів Української РСР. У тримісячний строк обласні ради депутатів трудящих мали розселити мандрівних циган на постійне місце проживання, працевлаштувати й організувати культурно-побутове обслуговування.

29 жовтня 1957-го маршала Георгія Жукова "за втрату партійної скромності, авантюризм у розумінні найважливіших завдань зовнішньої політики й керівництві міністерством оборони" пленум ЦК КПРС вивів зі свого складу. Дорікали також, що Жуков проводив лінію "на ліквідацію керівництва й контролю над армією та Військово-морським флотом з боку партії, її ЦК та уряду". У березні наступного року маршала відправили у відставку з поста міністра оборони через суперечності з першим секретарем ЦК Микитою Хрущовим.

Звільнити службовців, що затримують і саботують проведення українізації, ухвалив 30 жовтня 1924 року Київський губвиконком. На їхні місця мали заступити особи, які знали українську мову.

Зараз ви читаєте новину «Синю Бороду спалили на вогнищі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути