вівторок, 16 жовтня 2012 16:24

Холоп, шляхтич і хрестоносець - образ Робіна Гуда є збірним

Автор: Фото: commons.wikimedia.org
  Пам'ятник Робину Гуду в м. Ноттiнгем
Пам'ятник Робину Гуду в м. Ноттiнгем

Уже шість з половиною століть ім'я Робін Гуда є синонімом спритного і кмітливого лісового стрільця з лука. Перші відомості про розбійників, які промишляли в густих лісах Англії, та їх улюбленого ватажка відносяться до 1261 році. Але минуло 120 років, перш ніж шотландський історик Фордуна заніс ці відомості на папір. Відтоді ім'я Робін Гуда перекочувало в англійські народні легенди.

З кожним новим переказом образ Робіна става благороднішим. Поступово з просто щасливого і сміливого бандита він стає благородним розбійником. Він грабує і обманює злих і жадібних багатіїв, а награбоване роздає біднякам. Але Гуд ніколи не ображає жінок, підпорядковується владі короля і свято вірить в Бога.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вальтер Скотт народився з ногами різної довжини

Кількість подвигів Робін Гуда також незмінно зростає. Якщо в першому виданні "Балад про Робіна Гуда" невідомий автор наводить лише чотири історії, то в найбільш повному збірнику їх уже близько сорока. Нарешті, слава Робіна Гуда переходить межі Англії, і його ім'я стає загальним для всіх "благородних розбійників" - людей, що захищали бідних від свавілля багатих, і щедро діляться з бідними своєю здобиччю.

Вчені давно сперечаються про те, чи був Робін Гуд реальною історичною особою, або це скоріше збірний і, значною мірою, міфічний образ.

Ім'я Робіна Гуда в українській транскрипції часто трактують як Робін "Хороший" (від англійського good). Однак в англійській транскрипції воно пишеться як Hood, цим словом позначається великий капюшон, який повністю покриває голову, або башлик. Такий одяг у часи середньовіччя була дуже поширений серед простолюдинів. Це свідчить швидше про те, що Гуд - прізвисько, а не прізвище головного героя балад.

Однак в англійських документах згадується якийсь Робін Гуд, Год чи Гоуд - всі три написання прізвища вживалися літописцями. Він народився в 1290 році і був холопом графа Уоррена. В ті часи термін "холоп" вживали  швидше до збройних слуг феодальних загонів, ніж до підневільних орачів.

У 1322 році Робін Гуд перейшов на службу до графа Томаса Ланкастерського. Незабаром граф очолив повстання проти короля Едуарда II. Робін, як і решта слуг графа, виступив разом з ним і взяв участь у кількох битвах. Проте повстання було жорстоко придушене. Гуд змушений був тікати і ховатися. Кращого місця, ніж глухий Шервудський ліс, який займав площу близько сімдесяти квадратних кілометрів, знайти йому було важко. Важливим було й те, що через ліс проходила прокладена ще древніми римлянами Велика Північна дорога. Вона служила основним шляхом переміщення в цих краях і давала необмежені можливості для грабунків і розбою. Саме цими двома "благородними" заняттями загін Робін Гуда і заробляв собі на життя.

Частина дослідників вважає, що прообразом Робін Гуда був якийсь Роберт Фітцут, народжений в Локслі приблизно в 1160 році. Виходець з шляхетної родини в молодості виявляв неприборканість вдачі й витрачав величезні гроші на гулянки та задоволення. Нарешті його або позбавили спадщини, або він її просто проциндрив. Величезні неоплатні борги Фіцута змусили звернутися позикодавців до суду. Розорений дворянин був оголошений "поза законом".

Граф Харінгтозький, а саме на цей титул Фітцут претендував ближче до кінця життя, був змушений тікати в Шервудський ліс. Там з таких же відщепенців йому вдалося створити якусь подобу розбійницької республіки. Ватага Робіна Гуда підпорядковувалася йому у всьому, лідерство його було безсумнівним. Багато років Фітцуту вдавалося підтримувати фактичну незалежність від Англії. У всякому разі, ні королю, ні суддям він не підкорявся.

Цікаво, що влада неодноразово пропонувала великі гроші за допомогу в затриманні розбійника, але, жодна з цих спроб результату не принесла. Можливо, легенди про роздачу награбованого багатства біднякам значною мірою є правдивою. Можливо, місцеві жителі набагато сильніше боялися Фітцута, ніж Шерифа Ноттінгемського.

Старіючий Фітцут був зрадницьки вбитий. Одного разу він звернувся за медичною допомогою до своєї родички, настоятельці Керклійского абатства. Та зробила йому кровопускання і дозволила стекти кров'ю. Таку ж смерть приймає і сам Робін Гуд в баладах. На момент загибелі Роберту Фітцуту було 87 років.

Найбільш відомий образ Робіна Гуда - воїна короля Річарда Левове Серце, до балад відношення не має. Це - учасник безславного хрестового походу, що втратив за час мандрів становище і був змушений займатися грабунком для підтримки життя, а роздачею награбованого - за "шляхетністю душі". Зустрівши і впізнавши короля Річарда, який подорожував під виглядом мандрівного лицаря, Робін Гуд, не замислюючись, передає під його владу весь свій загін. Разом із Річардом Левове Серце колишні розбійники борються за відновлення короля на престолі. Цей образ створений англійським поетом і письменником Вальтером Скотом в романі "Айвенго".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Англії під автопарковкою знайшли останки, які можуть належати Річарду III

Найімовірніше, образ Робіна Гуда таки є збірним. Народна міфологія постаралася об'єднати в цьому герої риси, якими англійський народ пишався: сміливість, спритність, чудове володіння луком поєднувалися з благородством, чесністю й боротьбою за свободу.

Відтоді як ім'я Робіна Гуда стало прозивним, свої "робіни гуди" з'явилися майже в кожній країні. В Україні чи не найвідомішими "добрими розбійниками" є Олекса Довбуш та Устим Кармелюк.

Зараз ви читаєте новину «Холоп, шляхтич і хрестоносець - образ Робіна Гуда є збірним». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути