четвер, 19 листопада 2020 14:03

У Росії помер захоплений спецслужбами український емігрант

У Росії помер захоплений спецслужбами український емігрант
Михайло Матчак (крайній справа) разом із бійцями та офіцерами УСС Осипом Навроцьким, Дмитром Вітовським, Іваном Рогульським Фото: wikimedia

Боєць легіону Українських січових стрільців та публіцист Михайло Матчак помер на засланні у Мордовії 19 листопада 1958 року. В СРСР з Австрії його насильно вивезли радянські спецслужби.

Чоловік народився 1895 року в селі Воля Якубова - тепер Дрогобицького району Львівської області. До легіону УСС записався одразу по завершенню Дрогобицької гімназії. Дослужився до звання хорунжого. Під час Першої світової війни, у битві на горі Лисоня потрапив до російського полону, а згодом - до табору на Цар-Горі у місті Царицин - тепер Волгоград. Займався формуванням місцевого українського куреня, а в період Української революції 1917-1921 років брав участь майже у всіх битвах УСС, був ад'ютантом командира Євгена Коновальця.

Після завершення визвольних змагань переїхав до Львова, що тоді перебував під владою Польщі. Долучився до створення нелегальної Української військової організації - УВО, займався відновленням Українського студентського союзу. У жовтні 1921-го його арештувала польська поліція. Звинувачували у причетності до замаху на польського лідера Юзефа Пілсудського. Однак, не маючи достатніх доказів, йому призначили 2 роки ув'язнення. Після виходу з в'язниці став членом Української радикальної партії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як австрійські солдати обживалися в українському містечку під час Першої світової війни - фото

З того часу захопився публіцистикою та видавничою справою. 1923 року організував у Львові видавництво "Ізмарагд". Протягом 1924-1926 років редагував часопис УВО "Новий час", входив до управи видавничого кооперативу "Червона калина", учасники якого збирали документи та записували спогади періоду визвольних змагань. Входив до дирекції Українського видавництва у Кракові.

По завершенню Другої світової війни разом із дружиною Стефанією Савицькою емігрував до Відня з Кракова. З 1945 року родина залишилась в англійській окупаційній зоні міста. Матчак працював в Адміністрації Організації Об'єднаних Націй для допомоги і відбудови, співпрацював з українською еміграцією.

1947 року із родиною вирішив відвідати експозицію виставки творів радянських художників. Після того зайшов до кав'ярні, а на виході з неї чатували радянські агенти. Матчака силою заштовхали в автомобіль та вивезли до радянської зони окупації. Незабаром переправили до Києва і тримали у Лук'янівській тюрмі. На судилищі винесли вирок - 25 років таборів за "зраду Батьківщини".

Покарання відбував у Карагандинських таборах Казахстану. Після різкого погіршення здоров'я зарахували до бригади інвалідів. 25 вересня 1956 року чоловікові повідомили, що указом Верховного суду СРСР він достроково звільнений з правом повернення на останнє місце проживання. Утім, влада наклала заборону ни виїзд із країни. Матчак звернувся до Президії Верховної Ради та МВС СРСР, однак звернення не врахували. Проігнорували й клопотання Австрії та Міжнародного Комітету Червоного Хреста.

Михайла Матчака перевезли до дому інвалідів в Зубнові, неподалік селища Потьма Зубово-Полянського району Мордовії, де він невдовзі помер. Тіло родичам довелося викупити.

Легіон Українських січових стрільців створили у Львові 6 серпня 1914 року. Став окремим українським добровольчим формуванням у складі австро-угорської армії часів Першої світової.

Питання про його створення перед австрійським командуванням поставила міжпартійна організація "Головна українська рада". Отримавши схвалення, вона звернулася до українського народу із закликом вступати в лави УСС. На нього відгукнулися 28 тис. добровольців.

Зараз ви читаєте новину «У Росії помер захоплений спецслужбами український емігрант». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути