понеділок, 20 липня 2020 11:33

Як австрійські солдати обживалися в українському містечку під час Першої світової війни - фото
13

Мукачево під час Першої світової війни пережило епідемію холери
Фото: archivinformationssystem.at
Мукачево під час Першої світової війни пережило епідемію холери
Мукачево під час Першої світової війни пережило епідемію холери
Мукачево під час Першої світової війни пережило епідемію холери
Мукачево під час Першої світової війни пережило епідемію холери

Пропонуємо переглянути добірку фото часів Першої світової війни (1914-1918), які зроблені у містечку Мукачеве на Закарпатті.

Місто утримували австрійські війська. В управлінні бургомістра через ускладнення міжнародної обстановки ввели постійне чергування службовців. Банки взяли під посилену охорону, поїздки за кордон припинили.

Поліцейський капітан заборонив у Мукачевому просити милостиню. Почалася мобілізація дорослого чоловічого населення в австрійську імператорську армію. Дружини чиновників закликали збирати гроші для підтримки тих сімей, чоловіки з яких пішли в армію.

У другій половині вересня 1914-го армія Російської імперії прорвала фронт у Галичині і швидко наблизилася до Карпатських перевалів. Відступаючи під села Горонда та Страбичово, в Мукачівському замку 1 день перебували українські січові стрільці.

В кінці вересня Мукачеве виявилося в прифронтовій смузі. Австро-угорське командування терміново перемістило сюди значні військові сили. На південній околиці Мукачевого побудували злітно-посадочний майданчик для літаків з напрямком зльоту на північ, до Карпат.

Школи міста переоснастили під госпіталі. Для підтримки військових сформували громадську охорону і набирали народне ополчення. Пізніше пожежну міську охорону замінили жандармські патрулі. Робочі місця чоловіків, що пішли на фронт, зайняли жінки і молодь.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чим жили гуцули 1920-х - добірка світлин

Боїв під час Першої світової війни в Мукачевому не було. Але спалахнула епідемія холери, яку завезли з Венеції і Стамбула. Війна прискорила її поширення. Багато мукачівців просто не знали санітарних правил. Тому "Санаторне товариство імені ерцгерцога Йожефа" відкрило в Мукачевому протитуберкульозну амбулаторію. Щодня головний лікар військового госпіталю доповідав про кількість хворих, заражених холерою, тифом та іншими інфекційними захворюваннями. Для них терміново побудували спеціальний барак.

Бої на Карпатських перевалах тривали до січня 1915 року. Навесні російську армію вибили з Карпат. Військовий стан у Мукачевому скасували.

28 квітня 1919-го місто окупували румунські війська, а через 2 місяці - Чехословацької Республіки. Наступні 20 років місто входило до складу Чехословаччини.

Раритетні фото українців 110-річної давнини пропонує переглянути Gazeta.ua. Їх зробила і опублікувала у своїй книзі спогадів англійка Флоренс Фармборо (1887-1978) - гувернантка, медсестра, фотографиня, викладачка та журналістка.

Вона народилась і виросла в графстві Бакінґшшир у великій сім'ї. 1908 року приїхала до Києва працювати гувернанткою доньок професора й лікаря-терапевта Павла Усова.

Зараз ви читаєте новину «Як австрійські солдати обживалися в українському містечку під час Першої світової війни - фото». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути