Ексклюзиви
четвер, 06 серпня 2020 10:55

У складі австрійської армії створили військове формування українців

У складі австрійської армії створили військове формування українців
Легіон УСС сформували з 2,5 тис. добровольців. Фото: t1.ua

Легіон Українських січових стрільців створили у Львові 6 серпня 1914 року. Став окремим українським добровольчим формуванням у складі австро-угорської армії часів Першої світової.

Питання про його створення перед австрійським командуванням поставила міжпартійна організація "Головна Українська Рада". Отримавши схвалу, вона звернулася до українського народу із закликом вступати в лави УСС. На нього відгукнулися 28 тис. добровольців.

Збори мали відбутися у Стрию, однак через важкі бої в Галичині дістатися міста змогли лише 10 тис. осіб. Налякані кількістю і маючи сумніви щодо лояльності, австрійці й поляки дозволили сформувати легіон лише з 2,5 тис. осіб, яких поділили на 10 сотень по 250 стрільців.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Опублікували невідомі фото січових стрільців

Основу формування склали переважно вихідці з довоєнних спортивно-патріотичних товариств "Січ", "Пласт", "Сокіл", молодь. Вони виправили текст присяги Австро-Угорщині й присягнули українському народу. За хоругву обрали прапор підрозділу "Січі" з Ясениці-Сільної із зображенням Богдана Хмельницького.

Після недовгого вишколу Січові стрільці боронили від росіян карпатські перевали, брали участь у боях під Галичем, Завадовим, Болеховим і Семиківцями. 1917 року стали учасниками Української революції в Наддніпрянщині, потім їх перекинули на Буковину, де боролися із поляками. Згодом легіон увійшов до складу Української галицької армії.

Австро-Угорщина оголосила війну Сербії 28 липня 1914-го. На боці Сербії виступили країни Антанти, Австро-Угорщину підтримала Німеччина. Почалася Перша світова війна. Значна територія України опинилась у прифронтовій смузі, а в Королівстві Галичини та Володимирії, Герцогстві Буковина, Прикарпатті розгорнулися бойові дії. Україна стала центром територіальних зазіхань із боку Російської та Австро-Угорської імперій.

Зараз ви читаєте новину «У складі австрійської армії створили військове формування українців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути