неділя, 15 жовтня 2023 13:40

Батько та син захопили пасажирський літак

Батько та син захопили пасажирський літак
Батько та син захопили пасажирський Ан-24, убили стюардесу і змусили екіпаж приземлитися в Туреччині, мотивуючи це бажанням утекти з СРСР Фото: traffic.od.ua

15 жовтня 1970 року литовець Пранас Бразінскас та його неповнолітній син Альгірдас захопили радянський пасажирський літак Ан-24. На ньому вирішили втекти з СРСР.

Ан-24 мав летіти рейсом Батумі - Сухумі - Краснодар. На борту перебувало 46 пасажирів. Коли піднявся у небо, чоловік, одягнений у форму офіцера Радянської армії, покликав бортпровідницю 19-річну Надію Курченко. Він передав їй листа із написом "Наказ №9". У ньому наказувалося летіти "за вказаним маршрутом" і припинити радіозв'язок із землею. За невиконання передбачалася смерть. Чоловік та юнак встали, дістали обрізи, пістолет і ручну гранату.

Перелякана Надія Курченко побігла до кабіни пілотів і загородила її своїм тілом. Бразінскаси застрелили її. У салоні піднялися крики, а терористи увірвалися до кабіни і відкрили вогонь по екіпажу, поранивши 3 членів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Збили літак із президентами 2 країн

Одного з пілотів залишили цілим. Йому наказали летіти у турецький Трабзон. Спроби приземлитися на території СРСР не мали успіху - наміри екіпажу литовці розгадали. Але все ж пілотам вдалося непомітно повідомити турків, що судно захоплене, тому турецьке командування наказало не збивати літак. На аеродромі на нього вже чекали спецслужби і війська.

Коли Ан-24 приземлився, Пранас і Альгірдас вийшли з піднятими руками і добровільно здали зброю. Оголосили себе політичними біженцями. Казали, що тікали від радянського режиму і репресій.

Фактичних терористів радянській владі не видали. Пранасу дали 8 років тюрми, його 15-річному синові - 2. Їх звільнили 1974 року за амністією в честь 50-річчя Турецької Республіки. Разом нелегально переїхали в США. 2002 року Альгірдас забив батька гантелею.

Спроби викрадення літаків в СРСР, з метою втечі з країни, відбувалися з 1954 року. Всі вони закінчувалися невдачею і в цілому приводили до самогубства чи розстрілу викрадачів. 1961 року троє вірменів захопили літак Як-12, але машина розбилася. А 1970 року радянські євреї, яким не дозволили імігрувати в Ізраїль, спробували захопити літак Ан-2 і втекти до Швеції, однак спроба також не мала успіху. Більш вдало діяли офіцери-льотчики, які покидали СРСР на винищувачах і здавалися іноземним спецслужбам.

Зараз ви читаєте новину «Батько та син захопили пасажирський літак». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути