неділя, 29 жовтня 2023 14:00

Розстріляли організатора загонів добровольців

Розстріляли організатора загонів добровольців
Петро Дерещук діяв на Уманщині під загальним командуванням Головного отамана Холодного Яру Герасима Нестеренка-Орла Фото: Twitter

Отамана Холодноярської республіки та діяча УНР Петра Дерещука розстріляли на Соловках 29 жовтня 1929-го. До цього чоловік проводив активну боротьбу проти більшовиків на Уманщині.

Незважаючи на закінчення національно-визвольних змагань УНР 1921-го, українське населення не склало зброї. Повстанські загони діяли в багатьох місцевостях. Саме тому чекісти отримали завдання щодо їхньої нейтралізації. У березні 1924-го загін Дерещука потрапив у засідку, а його самого схопили.

Отамана засудили за контреволюційну діяльність до 10 років таборів, однак за 3 роки отримав амністію. Переїхав до Києва, де працював у Науковій бібліотеці при Академії наук. Повторно чоловіка арештували 1929-го при перегляді справи. Звинуватили в антирадянській діяльності. Вислали на Соловки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Політв'язнів почали звозити до Соловецького монастиря

Там ув'язнені готували повстання, відоме як "Кремлівська змова". Назване на честь головного табору Соловків - Кремля. Повстанці мали нейтралізувати наглядачів та втікти у Фінляндію, але серед бунтівників знайшовся донощик, у результаті дій якого змову викрили. Усіх її учасників, зокрема й Дерещука розстріляли 29 жовтня.

Другий зимовий похід армії УНР розпочався 25 жовтня 1921-го. Загальне командування здійснював генерал-хорунжий Юрко Тютюнник. У листопаді кавалерія більшовицького генерала Григорія Котовського оточила українців під селищем Базар на Житомирщині, частина військових потрапила у полон і відмовилась перейти на бік Червоної Армії. За це 359 бійців жорстоко розстріляли - подія відома як Базарська трагедія. Зі смертю українських патріотів завершились національно-визвольні змагання 1917-1921-х.

Зараз ви читаєте новину «Розстріляли організатора загонів добровольців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути