Ексклюзиви
четвер, 06 червня 2019 09:30

Політв'язнів почали звозити до монастиря

Радянський Соловецький табір окремого призначення - СТОП, зареєстрував перших в'язнів 6 червня 1923-го. 1933-го табір нараховував вже 19 тис. політв'язнів. Складався з 6 табірних відділень.

Автор: drevo-info
  Фото Соловецького монастиря який був знищений пожежою.
Фото Соловецького монастиря який був знищений пожежою.

Перше відділення концентрувало основну масу політв'язнів. Знаходилося у стінах монастиря, в якому підготували спеціальні камери. Друге базувалося в різних точках Великого Соловецького острова. Тут проводилися головні лісо- та торфнозаготівельні роботи. Третє відділення розташовувалося на острові Велика Муксалма.Тут були зороседжені ув'язнені, які втратили працездатність. Четверте - на Вознесенському скиті. Це був чоловічий штрафний ізолятор. Вірогідність загинути тут була вищою. П'яте влаштовано на Кондострові. Його заселяли переважно хворі із заразними хворобами. Шосте знаходилось на острові Анзері. Використовувалось для утримання інвалідів, які були нездатні працювати. Також тут розташовувався жіночий штрафний ізолятор.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 4 черкасців відвідали Соловки

Контингент в'язнів був вкрай різноманітним: члени політичних небільшовицьких партій, білогвардійці, козаки, бандити. Серед українців - учасники визвольних змагань 1917-1921-х. Більшість із них загинули.

Значну кількість ув'язнених складала інтелігенція. Уже 23 вересня були відкриті табірний театр, краєзнавчий музей і ботанічний сад.

У таборі існувала система покарань. За дрібну провину у теплу пору року арештантів жорстоко били. У холодну - обливали холодною водою.

Соловки відомі за царських часів як місце заслання; за радянської влади - як перший концентраційний табір. Серед в'язнів на Соловках було чимало українців, більшість яких там і загинула.

Люди почали освоювати Соловецький архіпелаг близько 6-6,5 тис. років тому (одні з найдавніших знахідок на Соловках датуються приблизно цим часом), але першими постійними мешканцями вважають старця Саватія та ченця Германа. Вони прийшли сюди 1429-го, хоча на островах до того вже існували так звані "тони" - тимчасові промислові поселення карелів. Після Жовтневої революції Соловецький монастир ліквідовано й перетворено на перший у СРСР концентраційний табір, куди засилали заручників і політв'язнів.

Зараз ви читаєте новину «Політв'язнів почали звозити до монастиря». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути