вівторок, 28 серпня 2012 18:23

"Не дозволяй хлопчикові бачити це" - онук Троцького згадує вбивство діда

75 років тому Лев Троцький, до того часу вже виключений з ВКП (б), після кількох років поневіряння в різних країнах Європи, приїхав до Мексики, де сподівався почати нове життя. Але там його вислідили сталінські вбивці.

Онук Троцького Естебан Волков поділився з Всесвітньою службою Бі-бі-сі своїми спогадами про те як убили діда.

Для нього Лев Троцький фактично став батьком, який приніс хлопчикові рідкісні моменти щастя і стабільності в період сімейних негараздів і політичних переслідувань.

"Батьком і матір'ю для мене весь час бували різні люди, - говорить 86-річний Волков. - "Старий" нарешті дав щось стабільне, хоча це протривало зовсім недовго".

Естебан жив в Мехіко з революціонером, який перебував у вигнанні, і його другою дружиною Наталею більше року - до 20 серпня 1940 року, коли Троцький був убитий.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Києві продають шкільні зошити із зображеннями Леніна и Сталіна

Волков згадує, як на нього подіяло прибуття в Америку з Європи. У той рік йому виповнилося 13 років. Більшу частину дитинства він провів з матір'ю Зінаїдою, дочкою Льва Троцького, в переїздах з однієї країни в іншу, рятуючись від сталінських переслідувань.

"Мексика була зовсім іншою - яскравою, барвистою, сонячною, так що відрізняється від Європи, - згадує він, - Я почав ходити в школу сам, пішки. Ніхто в школі не знав, з якої я сім'ї... Життя у великій садибі діда, яку добре охороняли, в зеленому районі Койоакан була "повна вражень", говорить він.

Удома з ним говорили французькою, оскільки у вигнанні хлопчик поступово забув російську - свою рідну мову.

"Всі члени сім'ї Троцького були вбиті або загинули через політику, і я думаю, він хотів, щоб його внук вижив", - каже Волков. Його батько, зять Троцького, був відправлений у ГУЛАГ у 1930-х роках. Зінаїда наклала на себе руки, коли вони жили у вигнанні в Парижі.

Волков згадує, що дід вставав рано вранці і працював у саду, доглядаючи за рослинами і тваринами, до того як піти в кабінет.

"Я допомагав йому годувати кроликів і курей і поливав кукурудзу", - розповідає він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вчені знайшли нові докази отруєння Леніна

Для Волкова це був період відносно нормального сімейного життя, якої Естебан раніше просто не знав. Але таке життя тривала недовго.

О 4 годині ранку 24 травня 1940 хлопчик прокинувся як від поштовху. Коли група бойовиків на чолі з мексиканським митцем і переконаним сталіністом Давидом Альфаро Сікейросом увірвалася в будинок, він кинувся на підлогу і сховався в кутку спальні. Почалася стрілянина. Волков був поранений в ногу. Охоронці Троцького відстрілювалися, змусивши нападників втекти.

Троцький і Наталя не постраждали. "Чи злякався я? Спочатку так, але як тільки ми почули сповнений життя голос діда... ну, важко описати наше щастя, коли ми врятувалися від сталінських бойовиків".

Після цього Троцький рідко залишав будинок, а заходи безпеки були посилені. Садибу тепер патрулювала більша кількість охоронців, які були краще озброєні. Поїздки за місто припинилися. "Я швидко звик до життя в цих умовах", - розповідає Волков.

Події 20 серпня 1940 назавжди залишилися в пам'яті Естебана Волкова. У той день сталінський агент іспанського походження Рамон Меркадер, який зумів проникнути в оточення Троцького, смертельно поранив колишнього лідера більшовиків ударом льодоруба по голові.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сталіна вбили за наказом Тіто?

Волков говорить повільно, обережно, щоб не пропустити жодної деталі, повідомляє видання. Він розповідає, як йшов додому зі школи, коли раптом помітив, що двері в будинок відкриті, а на вулиці стоїть поліцейський автомобіль. Він кинувся в будинок і побачив, як метушаться охоронці.

До того, як його встигли вивести, Волков побачив діда, стікаючого кров'ю на підлозі кабінету. Наталя була поруч з ним. "Не дозволяй хлопчикові бачити це", - сказав їй Троцький. Він помер у лікарні наступного дня.

Хлопчик був так вражений, що відмовився йти на похорон діда. "Після цього в будинку стало дуже-дуже самотньо".

Після смерті Троцького Волков продовжував жити з бабусею в Мексиці. Він вступив до університету, вивчився на хіміка, одружився і виховав чотирьох дочок - до великої утіхи Наталії, яка оплакувала вбитого чоловіка.

Наталя померла у січні 1962 року. Волков, сам тепер вдівець, перетворив старий сімейний будинок на музей. Це був, за його словами, борг перед пам'яттю діда.

Зараз ви читаєте новину «"Не дозволяй хлопчикові бачити це" - онук Троцького згадує вбивство діда». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути