понеділок, 07 травня 2012 17:32

Вчені знайшли нові докази отруєння Леніна

Вчені знайшли нові докази отруєння Леніна
Джерело: republic.com.ua

Версія про можливе отруєння Володимира Леніна знову викликала суперечки в науковому середовищі. До дискусії істориків приєдналися фахівці з медицини.

Ленін помер 21 січня 1924 року в віці 53 років. Згідно з офіційним висновком, він страждав поширеним атеросклерозом судин головного мозку. Причинами смерті політика називаються порушення кровопостачання мозку і крововилив в м'яку оболонку органу (інсульт).

Причини смерті радянського лідера намагалися встановити американський невролог Гаррі Вінтерс (Harry Vinters) і російський історик Лев Лур'є.

За словами Лур'є, радянському лідеру вдалося відновитися після інсульту, і на початку 1924 року він зміг відправитися на полювання.

Вивчивши історію хвороби Леніна та протокол розтину його тіла, Вінтерс зробив висновок, що за кілька годин до смерті політик був активний і розмовляв. Однак безпосередньо перед смертю він переніс серію судомних нападів. На думку невролога, це не схоже на класичні прояви інсульту.

Вінтер також з'ясував, що в ході патолого-анатомічного дослідження тіла Леніна не була проведена токсикологічна експертиза. У зв'язку з цим автори доповіді припустили, що радянський політичний діяч був отруєний.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Києві, Львові, Одесі та Дніпропетровську сьогодні з'являться пам'ятники Сталіну

У той же час, Юрій Лопухін, директор НДІ фізико-хімічної медицини, академік РАМН підтримав традиційну точку зору на смерть вождя. Він вважає версію про отруєння Леніна "фантазією, і більше нічого". Про це він заявив агенції РИА Новости.

"Ніяких доказів цього (отруєння) не існує. Він помер від атеросклерозу судин головного мозку, це абсолютно чітко, інших думок не може бути. Якби хтось із них дивився б препарати головного мозку, вони б підтвердили те, про що я говорю . Я сам дивився, так що я можу достовірно сказати, що це була єдина причина", - сказав Лопухін.

"Є один епізод, коли Ленін звернувся до Сталіна і сказав: "Якщо мені буде дуже погано, дайте мені отрути". Сталін вийшов і сказав: "Я ніколи цього не зроблю, це я для втіхи сказав". Це дійсно було, це підтверджує кілька документів , - сказав академік.

Однак це жодним чином не свідчить про те, що тут дійсно був випадок отруєння.

"Я дивився архіви, дивився знімки, гістологічні зрізи, нічого, ознак ніяких немає. Причина одна - у нього були страшні перевантаження, країна була на зламі, білі-червоні, у свій час війська підійшли до Петрограду. Він дуже багато працював. Хтось - здається патологоанатом Абрикосов - зауважив, що він помер від зношування в зв'язку з важкими навантаженнями в цей період", - сказав співрозмовник агентства.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: До дня народження Леніна на Донбасі встановили мідного вождя за 300 тисяч гривень

За його словами, токсикологічна експертиза, швидше за все, дійсно не проводилася, але зараз її провести вже не можна.

"Все розпалося і вимилось з плином часу, тим більше, що саме бальзамування полягає у просочуванні тіла нейтральними речовинами", - сказав учений.

Коментуючи повідомлення, що Ленін, нібито, лікувався від сифілісу і приймав відповідні препарати на основі сполук миш'яку, співрозмовник агентства зазначив, що в той час лікарі часто в неясних випадках призначали лікування від сифілісу.

"У цей час, як казав Боткін, в кожному з нас можна було знайти трішки сифілісу", - сказав Лопухін.

Зараз ви читаєте новину «Вчені знайшли нові докази отруєння Леніна». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути