Ексклюзиви
пʼятниця, 08 липня 2011 05:45

"Леніна я малювала зі свого дядька"

Автор: фото з сайта www.nazarenko-art.ru
  Картина російської художниці Тетяни Назаренко ”Покидаючи Росію”. Художниця створила її за мотивами старої родинної фотографії. Використала прощальний лист брата бабусі, який до революції емігрував до Палестини
Картина російської художниці Тетяни Назаренко ”Покидаючи Росію”. Художниця створила її за мотивами старої родинної фотографії. Використала прощальний лист брата бабусі, який до революції емігрував до Палестини

У Національному музеї російського мистецтва в Києві триває виставка "Фамільний альбом. Ретроспектива" художниці 66-річної Тетяни Назаренко з Москви. Уперше її картини музей показував 24 роки тому. У Росії великі роботи художниці коштують від $60 тис., а "Страта народовольців" зберігається в Третьяковській галереї.

— Над "Фамільним альбомом" працювала весь минулий і цей рік. Кожну картину писала десь місяць, — каже Назаренко. На полотнах зобразила старі сімейні фотографії, записки та листівки. — Моя мама і тьотя старіють, уже не можуть розгледіти старі фотокартки. Коли перебирала сімейні архіви, знайшла лист діда із заслання в Сибіру. Він писав бабусі: "Влаштовуй своє життя без розрахунку на мене". Дали 10 років, бо не доніс про анекдот, який розповіли при ньому. Розстріляли 1937-го. Бабуся все життя на нього чекала. Я вирішила, що напишу великі полотна, які вони будуть бачити.

Сміючись, розказує, як працювала в брежнєвські часи.

— Через художній комбінат живописцям замовляли картини "Збір бавовни на полях" або "Джамбул Джамбаєв грає односельчанам на домбрі". Я проходила практику в Центральній Азії, перемалювала купу казахів і киргизів. Зображала чабанів, дівчат, немовлят в юртах.  Пишеш велику картину і рік не працюєш. Отримувала 120 карбованців на місяць, така зарплатня була в інженерів. По 200 карбованців заробляли, хто малював Леніна з Крупською, з дітьми, на лавочці. Я малювала вождя лише раз — із делегатами якогось з'їзду, серед них трудящі казахи. Насправді на тому з'їзді казахів не було. Позувала мені родина. Тьотя була комсомолкою, дядя — Леніним, а бабуся — секретаркою, яка стенографувала з'їзд.

У радянські часи Назаренко прославилася картиною "Страта народовольців".

— Усі думали, що я намалювала революціонерів, а насправді присвятила роботу художникам, які 1968-го вийшли на Красну площу протестувати проти введення військ у Чехословаччину. У середині 1970-х написала роботу "Партизани прийшли". На ній партизани знімали з шибениці замучених людей. На передньому плані лежав мертвий чоловік. Його малювала зі знайомого художника Віктора Попкова. Він був лисий, мав вуса і бороду. Картину зняли з виставки, бо вирішили, що я зобразила вбитого Леніна.

До Києва художниця також привезла картини, написані в 1990-ті. На полотні "Трапеза" зобразила себе у вигляді страви на обідньому столі, за яким зібралися звірі.

— Намалювала її після того, як в Америці один галерист-негідник зник із моїми роботами. Якби його не взяли за наркотики, я би їх більше ніколи не побачила. Американська поліція повернула частину, інші встиг продати. Тепер вони виринають на різних аукціонах.

Зараз ви читаєте новину «"Леніна я малювала зі свого дядька"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути