четвер, 17 червня 2010 17:06

Сталін організував пограбування банку

"Бойова група" більшовиків 25 червня 1907 року в Тифлісі (нинішня столиця Грузії Тбілісі. - "Країна") пограбувала дві карети Державного банку Російської імперії. Украли 250 тис. рублів. Цієї суми мало вистачити на п'ять років підпільної роботи Російської соціал-демократичної робітничої партії. Місячна зарплата вантажника в той час становила 8-9 руб.

План розробляв 28-річний Йосип Джуґашвілі, що згодом узяв псевдо Сталін. До будівлі банку інкасаторські фаетони під конвоєм прямували від вокзалу повз центральну площу. Раптом їм перегородили дорогу дві карети. Їх візники кинули бомби під коней. Пролунали чотири, а після паузи ще чотири вибухи. Із юрби вибігли нападники з револьверами. Трьох козаків-вершників із охорони фаетонів розірвало на шматки, в решту чотирьох - вбили пострілами. Загинуло й 16 людей із натовпу. На площі зчинилася паніка, нападники зникли.

Украдені гроші Джуґашвілі частинами переправляв у винних діжках і бурдюках, коробках для капелюхів до фінського міста Куокалле, де переховувався Володимир Ленін. Звідти через Швецію та Німеччину гроші пересилали "товаришам" у Франції. Там асигнації мали обмінювали на менші купюри. Та списки номерів на вкрадених банкнотах розіслали до всіх провідних банків Європи. При спробі розміняти 12 500-рубльових асигнацій у Парижі заарештували Меєра-Генох Валлаха - майбутнього наркома закордонних справ СРСР Максима Литвинова. Кількох "мінял" схопили на гарячому в інших містах. "Частину здобичі вдалося реалізувати, - згадувала дружина Леніна Надія Крупська. - Нерозміняні гроші, що залишилися, вирішили спалити".

 


Дирижабль перевіз першого пасажира

 

Опівдні 22 червня 1910 року в західнонімецькому місті Дюссельдорфі приземлився дирижабль LZ-7 "Німеччина". Завершився перший в історії пасажирський авіапереліт. За 8,5 год. судно подолало 400 км шляху із південнонімецького міста Фрідріхсхафена. "Натовпи із сотень і тисяч глядачів у долинах Майну та Рейну спостерігали за появою білого, діамантово яскравого велетня в ранковому небі", - писав репортер The New York Times.

Дирижаблем 148 м завдовжки керували восьмеро членів екіпажу на чолі з його винахідником - 72-річним графом Фердинандом фон Цеппеліном. На протокольний політ узяли лиш одного пасажира - голову компанії-замовника повітряного судна. Хоч дерев'яна кабіна у формі гондоли могла вмістити 24 пасажирів. На наступний рейс 24 червня продали 20 квитків по 210 марок - близько $1100 на сьогоднішні гроші.

Пасажирський салон дирижабля був оздоблений панелями з червоного дерева та перламутровими інкрустаціями. Сидячи на плетених кріслах, подорожні милувалися краєвидами через вікна 1,5 м завширшки. Подавали сніданок і обід. У меню були страви з гусячої печінки, червоної ікри, омарів, курки. На десерт - цукерки з вином.




21 червня 1961 року: ранкова зарядка в Першому дитячому санаторії Київського міського відділу охорони здоров'я в Пущі-Водиці




21 червня 1932 року головна газета Української СРР "Вісті ВУЦВК" надрукувала статтю "Нещадно трощити організаційну недооцінку боротьби зі шкідником. Усі засоби боротьби на лани!". Засівам буряка в республіці, писали, загрожувало винищення шкідниками. Приміром, бурякова свинка вразила 282 тис. га засівів та майже цілком знищила їх на 19,5 тис. га. Станції з боротьби зі шкідниками сільськогосподарських культур не підготувалися до їх винищення як хімічними, так і механічними засобами. Зокрема, сіток і сачків виготовили на 11,7% від потреби, а пасток для гусениць - на 8,6%.

На березі озера Тінґвадлаватн у Ісландії 23 червня 930 року зібралися 63 місцевих вожді й заснували парламент - альтинґ. Він діє досі та є найстарішим у Європі. Усі прийняті за усною згодою закони мав запам'ятовувати "законорозповідач". Його ж думка була вирішальною в разі поділу голосів навпіл. Деякі зі стародавніх актів діють досі. Як-от ухвалена 982 року заборона повертатися на острів із конем, вивезеним за його межі, навіть для виступів на чемпіонаті світу з кінного спорту. Понад тисячу років тому так вожді намагалися вберегли острівних тварин від занесення на острів заморських хвороб.

Патріарха Московського і всієї Русі Тихона 25 червня 1923 року звільнили з в'язниці ГПУ на Луб'янці. У камері він провів рік і один місяць із забороною читати молитви вголос. Свободу отримав після того, як розкаявся "у вчинках проти державного ладу" й відмежувався "від монархічно-білогвардійської контрреволюції". "Я віднині не ворог Радянської влади", - написав у зверненні патріарх Тихон.

 


 

20 хвилин

за спізнення на роботу на стільки часу - вранці чи з обідньої перерви - указом президії Верховної Ради СРСР від 26 червня 1940 року встановлено кримінальну відповідальність. "Порушника трудової дисципліни" могли засудити до шести місяців виправно-трудових робіт із позбавленням 25% зарплати упродовж цього часу


 

"П'ятирічку - за чотири роки"

це гасло висунув XVI з'їзд ВКП(б), що розпочався в Москві 26 червня 1930-го й тривав до 12 липня. План удалося виконати за чотири роки і три місяці


Зараз ви читаєте новину «Сталін організував пограбування банку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути