Ексклюзиви
пʼятниця, 04 травня 2007 07:01

Пам"ятник Леніну відкрили на Полтавщині

Автор: фото: Олена КІБЛИЦЬКА
  Жителі села Бричківка, що під Полтавою, покладають квіти до щойно відкритого пам’ятника Леніну. Це перший монумент вождю, який встановили в області за роки незалежності
Жителі села Бричківка, що під Полтавою, покладають квіти до щойно відкритого пам’ятника Леніну. Це перший монумент вождю, який встановили в області за роки незалежності

"Шо Лєнін, шо Сталін, шо там козла поставлять, він нам не мішає. Стоїть, то й хай і стоїть", — каже 23-річний Олександр Кійко із села Бричківка, що за 15 км від Полтави.

1 травня у центральному парку навпроти сільської ради там встановили погруддя Володимиру Леніну. До цього часу пам'ятника вождеві в селі не було.

Гіпсовий бюст заввишки 80 см пофарбований у золотистий колір. Він стоїть на півтораметровому постаменті. До монумента насипана десятиметрова доріжка.

На другу дня до пам'ятника сходяться пенсіонери. Підходять і молодші,  здебільшого з дітьми. У багатьох на одязі червоні стрічки, в руках гвоздики, тюльпани. Дме холодний вітер, сніжить, однак люди не зважають. Лунає пісня "С чего начинается родина".

— Я підписувався за встановлення, — розповідає 24-річний Сергій Дейнека.

На питання, чи знає хто такий Ленін, дивується:

— Знаю, Ілліч. Я не комуніст, але голосував за них. Допомагав плити класти біля пам'ятника.

Поставити погруддя в Бричківці вирішили після 21 січня цього року. Тоді в сусідній Петрівці жителі хотіли відзначити 83-і роковини смерті вождя. Там стояв пам'ятник Леніну у весь зріст. Однак напередодні дати монументові відбили голову і руку. Пам'ятник зняли. Натомість вирішили встановити старе погруддя Леніна в сусідній Бричківці. Рішення прийняли на сесії сільради, до якої належать обидва села. Місцевий осередок Компартії зібрав на підтримку 254 голоси.

— На встановлення з бюджету не витратили ні копійки. Все на себе взяла Компартія, — каже сільський голова 38-річний Павло Бречко, сам він — безпартійний.

Секретар первинної організації Компартії Василь Пересадило, 49 років, у скільки обійшовся монумент, не зізнається.

Музика стихає.

— За роки незалежності України — це перший нововідкритий пам'ятник Леніну на Полтавщині, — починає промову другий секретар обкому Компартії Василь Сільчук, 58 років.

Потім виступають ще кілька комуністів. Під пісню "Ленин всегда с тобой" перерізають червону стрічку. Люди покладають квіти та починають розходитися.

Неподалік від парку на городі садить картоплю Катерина Вергелес із чоловіком. Вона на свято не ходила. Каже, що більше користі буде від праці.

Не був на відкритті й депутат сільської ради від Української народної партії 60-річний Василь Снитко.

— Я взагалі антикомуніст, ніколи не визнавав цієї партії, — розповідає чоловік біля свого двору. — Був проти встановлення погруддя. Увесь світ зрозумів, що комунізм згубний і нежиттєздатний. Для чого ж тоді ставити нові пам'ятники Леніну?

Пам'ятників вождю на Полтавщині понад п'ятдесят. Унікальний монумент є на околиці села Жовтневе Решетилівського району — Ленін у повний зріст стоїть зі своєю дружиною Надією Крупською.

Із 1991 року в області демонтували один пам'ятник Володимиру Ульянову — в райцентрі Карлівка на території збанкрутілого цукрового заводу. У самій Полтаві за останні півроку монумент більшовицького вождя двічі обливали фарбою.

Зараз ви читаєте новину «Пам"ятник Леніну відкрили на Полтавщині». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути