середа, 11 липня 2012 17:24

Сталіна вбили за наказом Тіто?

Сталіна вбили за наказом Тіто?
Портрети Сталіна й Тіто на урочистостях. Фото: ru-history.livejournal.com

У Словенії вийшла друком нова біографія Йосипа Броза Тіто авторства історика Йоже Піржевеца. Дослідник не виключає, що інсульт, який вбив Йосипа Сталіна, був спровокований найманим вбивцею, якого підіслав югославський лідер. Рецензію на книгу опублікувала The Daily Beast.

Книга написана по-словенськи, на інші мови поки не переведена, в її основу покладено матеріали архівів, що знаходяться на території колишньої Югославії.

Згідно з версією Піржевеца, вночі 28 лютого 1953 Сталін скликав наближених на свою дачу. Зустріч тривала до 4:00. Потім гості поїхали (пізніше вони в один голос говорили, що жодних ознак нездужання Сталін не виявив), а вождь, перш ніж відправитися спати, відпустив охоронців і наказав не будити його. Світло в його кімнаті спалахнуло о 18:30, увійти всередину охоронці наважилися не раніше 22:00. Радянський лідер лежав на підлозі в калюжі власної сечі; впав він, судячи по циферблату розбитого годинника, саме о 18:30.

Медиків викликали не відразу, і більшість істориків сходиться на думці, що це зробили навмисно. Коли лікарі, нарешті, приїхали, то діагностували обширний інсульт. Сталіна рвало кров'ю і частково паралізувало. Агонія тривала кілька днів, смерть настала 5 березня.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Найкраще радянська влада керувала масовим знищенням людей" - Тімоті Снайдер

Автор нагадує, що за наказом Сталіна було скоєно 22 замахи на югославського лідера Йосипа Броза Тіто, ставленика Сталіна, який згодом став самостійним і конфліктуючим з СРСР. Тіто, зокрема, намагалися отруїти з допомогою "коробочки для коштовностей, яка при відкритті випускала нервово-паралітичний газ". Піржевец відзначає, що в день смерті Сталіна серед його документів знайшли лист від Тіто, в якому говорилося, що йому стільки спроб не буде потрібно, а вистачить і однієї.

The Daily Beast підкреслює, що існує важливий аргумент на користь версії про природну смерть Сталіна: раніше він переніс кілька менш серйозних інсультів.

Також видання згадує поширену думку про те, що Сталін свого часу отруїв Леніна. У датованому 1923 роком листі Сталіна в Політбюро повідомляється, що Ленін просив видати йому ціаністий калій, але Сталіну нібито "не вистачить сил виконати прохання В. Ілліча" і він "змушений відмовитися від цієї місії, якою б гуманною і необхідною вона не була". Багато істориків вважають, що Сталіну була вигідна смерть Леніна. У випадку, якщо обидві версії правильні, можна говорити про "певну вищу справедливість", - резюмує автор рецензії.

Зараз ви читаєте новину «Сталіна вбили за наказом Тіто?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути