субота, 21 липня 2012 04:44

Анджей Вайда: "В Росії фільм "Катинь" не показали через любов до Сталіна"

Анджей Вайда: "В Росії фільм "Катинь" не показали через любов до Сталіна"
Анджей Вайда. Фото: AFP

Польський режисер Анджей Вайда в інтерв'ю італійському виданню Tempi розповів про труднощі, пов'язані з прокатом фільму "Катинь:" Права на його поширення за кордоном були передані польському державному телебаченню, яке не зробило нічого, щоб фільм отримав гідний прокат: вони визнали цей фільм незручним і не хотіли його просувати. У звіті польського ТБ по компанії New Media Distribution, яка повинна була організувати прокат фільму одночасно в Росії і в США, я побачив на полях помітку, зроблену від руки: "Ініціатива може провалитися з політичних причин". Насправді, багато були зацікавлені в тому, щоб фільм не показували, і в багатьох країнах були дистриб'ютори, які придбали фільм, щоб його ніхто не побачив. Найбільш скандальним був показ в Росії ", - каже польський режисер.

"Я теж включив би "Землю" Довженка до десятки найвизначніших світових стрічок"

"У Росії Сталіна люблять досі. Він все ще займає верхні позиції в рейтингах найпопулярніших людей. Але вбивство польських офіцерів у Катині - це злочин, якому не може бути виправдання, яке було скоєно в порушення всіх військових конвенцій, тому дехто не хоче, щоб про нього згадували ", - упевнений Вайда.

"У мене складається враження, що в країні, яка прикидається демократичної, знову з'являються політичні вбивці, як за часів диктатури. Цей факт не може не викликати тривоги", - говорить режисер.
"Між Польщею і колишнім Радянським Союзом не може бути нормальних відносин до тих пір, поки не буде сказана правда про цей злочин .... Не може бути дружби між двома народами, які не визнають зроблених помилок", - упевнений Анджей Вайда.

Фільм "Катинь" про знищення 22 тисяч польських офіцерів на території СРСР в 1940 році був показаний на російському телеканалі ОРТ лише в 2010 році після авіакатастрофи під Смоленськом, в якій загинув президент Польщі Лех Качинський і члени вищого керівництва країни. В українському прокаті картина пройшла в лютому 2010 року.

Зараз ви читаєте новину «Анджей Вайда: "В Росії фільм "Катинь" не показали через любов до Сталіна"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

12

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі