Ексклюзиви
пʼятниця, 18 квітня 2008 17:17

Анджей Вайда приїхав на могилу батька

"Я дав собі слово, що приїду на могилу батька, тільки коли зніму фільм "Катинь", — каже режисер 82-річний Анджей Вайда під час відвідин польського військового цвинтаря у селищі П"ятихатки під Харковом.

Його батько Якуб Вайда був капітаном кінної артилерії. 1939 року потрапив у радянський полон і перебував у Старобільському таборі на Харківщині. Згодом разом із іншими польськими офіцерами був розстріляний. Родина нічого не знала про його долю. Коли 1943-го німці опублікували імена вбитих НКВД польських офіцерів, у списку напроти прізвища Вайда стояло ім"я Кароль.

— Мати чекала батька до самої смерті, до 1950-го, — згадує режисер. — Згодом, за 15 років пошуків, я дізнався, що в передвоєнному польському офіцерському корпусі був тільки один капітан Вайда — мій батько.

У четвер у столичному кінотеатрі "Україна" показали історичну драму "Катинь" — про розстріляних 1940 року енкаведистами польських офіцерів і долі їхніх родин. У комуністичній Польщі, як і в СРСР, офіційно говорили, що офіцерів знищили німці. Хоч поляки знали, хто був справжнім винуватцем трагедії.

— Подумати про можливість зняти цей фільм я зміг тільки 1989 року, — продовжує режисер. — Ознайомився з багатьма записками і щоденниками, знайденими 1943-го при тілах розстріляних офіцерів, з розповідями та спогадами їхніх дружин, документами, переданими СРСР наприкінці перебудови. Тож сценарій базується на реальних подіях.

У фільмі головні ролі виконують зірки польського кіно 35-річна Майя Осташевська, Маґдалена Челецька, 36 років, Артур Жмієвський, 42 роки, Анджей Хира, 43 роки. Російського актора українського походження Сергія Гармаша, 49 років, режисер запросив зіграти радянського офіцера, який рятує польську родину від арешту.

— Були два реальні випадки, які я об"єднав у сценарії, — розповідає Вайда. — Одній польці радянський офіцер запропонував одружитися, щоб врятувати її від вивозу до Казахстану. Інший, коли прийшли енкаведисти, допоміг дружині польського офіцера з донькою втекти через чорний хід.

Офіцера НКВД, який прийшов арештовувати жінку з дитиною, грає актор київського Театру ім. Лесі Українки Олег Савкін, 42 роки.

У середу президент України Віктор Ющенко нагородив Анджея Вайду орденом Ярослава Мудрого V ступеня. Глава держави також відвідав показ "Катині" у столиці.

— Цією стрічкою я хотів би розпрощатися з темою війни й трагічного минулого в своїй творчості, — продовжує режисер. — Наступний фільм, який я хочу зняти, буде екранізація "Татар-зілля" Ярослава Івашкевича.

— Є стрічка американця Стівена Спілберґа "Назви своє ім"я" — про трагедію євреїв у Бабиному Яру в Києві. Тепер є польська "Катинь". Ці картини — виклик українцям: де їхні фільми про Голодомор та інші національні трагедії? — каже 50-річний Богдан Батрух, директор української мережі кінотеатрів "Кінопалац".

У рамках фестивалю "Дні польського кіно", що триває в Україні, "Катинь" можна було переглянути в "Кінопалацах" Львова, Одеси, Харкова та Києва.

НКВД розстріляло 14 542 польських офіцерів

1 вересня 1939 року Німеччина напала на Польщу. Через 17 днів зі сходу вдарила Червона армія. Мовляв, через розвал польської держави постала потреба захистити місцевих українців і білорусів. Під час бойових дій німці захопили 420 тис. полонених, СРСР — 250 тис. У жовтні рядових польської армії з радянського полону відпустили на волю, а офіцерів помістили у табори — Старобільський під Харковом, Козельський під Калугою й Осташковський поблизу Твері. Серед них були майбутні президент Польщі Войцех Ярузельський, прем"єр-міністр Ізраїлю Менахем Беґін.
5 березня 1940-го Політбюро ВКП(б) видало наказ розстріляти 14 542 полонених польських офіцерів. Серед страчених були як кадрові офіцери, так і мобілізовані до війська адвокати, журналісти, інженери, вчителі, лікарі, професори.
У лютому 1943 року німецька польова поліція почала розкопки могил у лісі коло села Катинь неподалік Смоленська. Там НКВД розстрілювало полонених Козельського табору. Однак радянський уряд заявив, що злочин вчинили самі німці. Причетність до Катинської трагедії СРСР визнав лише 1990 року.

Зараз ви читаєте новину «Анджей Вайда приїхав на могилу батька». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути