пʼятниця, 24 жовтня 2014 18:22

Найдавніший футбольний клуб у світі сьогодні святкує 157 річницю
2

Комадна футбольного клубу "Шеффілд". 1890 рік.
Пеле у Шеффілді на святкуванні 150-річчя клубу

24 жовтня 1857 року у невеликому містечку на півночі Англії був заснований перший у світі футбольний клуб "Шеффілд". Сьогодні команда клубу святкує 157 річницю від його заснування.

А починалося все на півночі вікторіанської Англії, в місті Шеффілді, відомому передусім виробництвом вилок, ложок, ножів і інших столових приладів.

У 1855 році двоє гравців місцевого крикетного клубу - Натаніел Крезвік і Вільям Прест - організували неформальні матчі з гри в м'яч, а два роки по тому - 24 жовтня 1857 року - створили футбольний клуб.

Вони розробили перший кодекс правил гри, відомий як "Шеффілдського правила". У ті часи різні команди грали за різними правилами, які могли відрізнятися навіть в сусідніх районах або школах одного міста. В "Шеффілдського правилах" не було офсайду, а гравцям дозволялося штовхати один одного.

Спочатку учасники клубу грали між собою, розбиваючись на команди "одружених" та "неодружених" або "професіоналів" та "інших". Проте незабаром в місті і його околицях стали створюватися інші клуби, і вже через п'ять років їх було близько 15.

У 1863 році "Шеффілд" вступив в англійську Футбольну асоціацію і почав грати з командами інших міст, а в 1878 році прийняв загальнонаціональні правила гри.

Однак на тлі професіоналізації футболу "Шеффілд" став поступатися багатьом командам. Найбльшим досягненням шеффілдського клубу є перемога в національній першості серед аматорських клубів 1903-1904 років.

Нагадаємо, у 2007 році "Шеффілд" урочисто святкував своє 150-річчя. Почесними гостями свята були Пеле та президент італійського футбольного клубу "Інтер" Массімо Моратті.

Зараз ви читаєте новину «Найдавніший футбольний клуб у світі сьогодні святкує 157 річницю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути