пʼятниця, 27 листопада 2020 10:38

П'яний капітан узяв курс навмання

– Стівен, син Ейрара, був моїм батьком. Все життя служив у твого батька Вільгельма Завойовника. Переправив його до Англії на власному кораблі. За це отримав багато свобод. Мій королю, я прошу вас найняти мене на ту ж службу, обрати судно під назвою "Білий корабель", що обладнане найкраще та ідеально пристосоване для прийому королівського почту, – звертається капітан Томас Фіц-Стефан до англійського короля Генріха I Боклерка 24 листопада 1120 року на узбережжі в Нормандії – на півночі сучасної Франції.

Регіон належить Англії. Генріх I Боклерк придушив повстання тамтешніх баронів і відбив напад французького правителя Людовика VI. Збирається переправлятися через Ла-Манш і добирає для цього судна.

"Білий корабель" – один із найкращих. На ньому можуть розміститися 300 пасажирів.

Автор: gettyimages.com
  Книжкову мініатюру ”Генріх І та катастрофа ”Білого корабля” створив невідомий художник на початку XIV століття. Зобразив розпач короля, який втратив єдиного спадкоємця
Книжкову мініатюру ”Генріх І та катастрофа ”Білого корабля” створив невідомий художник на початку XIV століття. Зобразив розпач короля, який втратив єдиного спадкоємця

– Я задовольню ваше прохання. Тільки вже вибрав судно для себе і не змінюватиму його. Однак довірю вам свого сина Вільгельма, – відповідає Генріх I Томасу Фіц-Стефану.

На "Білий корабель" заходить спадкоємець трону 18-річний Вільгельм із почтом. Вантажать кілька скринь зі скарбами й бочки. Королевич влаштовує пиятику. Роздає 50 греб­цям та іншим членам екіпажу вино. До них приєднуються майже 300 пасажирів. Серед них 140 лицарів і 18 знатних дам, позашлюбні діти Генріха І – Річард і Матильда.

"Ці люди не мали ні найменшого почуття відданості Богу, який править штормом і заспокоює бурхливе море, – писав середньовічний англійський хроніст Ордерік Віталій в "Історії Нормандії". – Вони висміяли й вигнали з презирством священників, які прийшли їх благословити".

Побачивши п'яних моряків, двоє ченців і кілька графів зі зброєносцями відмовляються пливти. На берег сходить і племінник короля Стефан Блуаський, який скаржиться на погане самопочуття.

Пасажири вимагають, щоб Томас Фіц-Стефан наздогнав королівський флот. Той обіцяє доставити їх до Англії першими. Дає сигнал відправлення. Гребці хапаються за весла й розганяють корабель.

Сутеніє – і п'яний капітан бере курс навмання. Пливуть уздовж берега, доки "Білий корабель" не зіштовхується зі скелею. Трюми наповнюються водою.

Принц Вільгельм стрибає в рятувальний човен. Вирішує підібрати сестру Матильду Перську. За борт чіпляються й інші, перекидають.

– Що сталося з королівським сином? – питає Томас Фіц-Стефан, який опинився у воді.

Моряки відповідають, що той потонув.

– Тоді для мене буде біда, якщо виживу, – каже капітан і тоне.

Випливає лише м'ясник із Руана Берольд. Переповідає обставини аварії.

Генріх І залишається без спадкоємця престолу. Після його смерті 1135-го в Англії починається 20-річна громадянська війна.

Автор: gettyimages.com
  23 листопада 1928-го аспірант Пол Несбіт і студентка антропології Дена Шапіро вивчають скелет в Університеті Чикаго. Останки людини віком 25 тисяч років відкопали з-під шару мушель на півдні Алжиру. Вважають, вони належали одному з найдавніших представників сучасної європеоїдної раси
23 листопада 1928-го аспірант Пол Несбіт і студентка антропології Дена Шапіро вивчають скелет в Університеті Чикаго. Останки людини віком 25 тисяч років відкопали з-під шару мушель на півдні Алжиру. Вважають, вони належали одному з найдавніших представників сучасної європеоїдної раси

31,6 мільйона шведських крон заповів 27 листопада 1895-го фізик 62-річний Альфред Нобель на заснування премії для науковців. Це тепер приблизно $240 млн. Гроші лежали в банку, щорічні відсотки мали ділити на п'ять рівних частин між науковцями, які відзначилися досягненнями у фізиці, хімії, фізіології або медицині, літературі та у справі збереження миру. За рік Альфред Нобель помер. Премію його імені вручають із 1901-го

"Ваша Величносте, я повертаю Орден Британської імперії на знак протесту проти англійського втручання в громадянську війну в Нігерії, підтримки агресії Америки у В'єтнамі і проти того, що сингл Cold Turkey падає в чартах. З любов'ю, Джон Леннон", –

пише музикант до англійської королеви Єлизавети ІІ 25 листопада 1969-го. З листом пересилає нагороду, яку отримав із музикантами The Beatles за чотири роки до того. Королева вручила їм ордени за пропаганду англійської культури. На лист Джона Леннона не відреагувала

23 листопада 602 року солдати Візантійської імперії підняли заколот проти імператора Маврикія. Змушував частину армії зимувати на краю імперії, на річці Дунай, де воювали проти аварів. Повстанці прибули у столицю Константинополь й оголосили воєначальника Фоку імператором. Той наказує стратити Маврикія та п'ятьох його синів. Дружину і доньок вислали у монастир. Фока правив до 610 року. Його вбив воєначальник Іраклій.

Козацька рада в урочищі Маслів Став – сучасний Миронівський район на Київщині, 24 листопада 1638 року затвердила "Ординацію Війська запорозького реєстрового". Розпорядження ухвалити документ прийшло з двору короля Речі Посполитої після повстання проти шляхти гетьмана Павла Бута й полковника Карпа Скидана. "Ординація" скасувала виборність старшин і підпорядкувала козаків коронному гетьману.

29 листопада 1549-го у Ватикані почалися вибори Папи Римського. 48 кардиналів протягом року не могли обрати наступника померлого Павла III. Популярні були кандидати з Франції та Німеччини. Але переміг італієць Джованні дель Монте. За нього проголосували одностайно. Подавав себе як компромісну кандидатуру для ворогуючих груп. Став Папою Юлієм ІІІ.

Зараз ви читаєте новину «П'яний капітан узяв курс навмання». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути