середа, 22 березня 2017 13:53

Печатка, за яку можна було придбати двокімнатну квартиру

Вісім років тому зустрів на сільському базарі Худяків (неподалік Черкас. – Країна) свого знайомого Дмитра. Він розповів, як нещодавно придбав за 800 гривень металошукач. Випробовувати його вирушив у сусідню Медведівку. За часів Війська Запорозького це було укріплене сотенне містечко Чигиринського полку. Складалося з фортеці та зовнішнього посаду. На острові в заплаві річки Тясмин стояв дерев'яний Свято-Миколаївський монастир. Тут зберігалися всі архіви й документи гетьмана. У радянські часи його зрівняли із землею.

У перший день Дмитро знайшов монету 5 копійок 1787 року Таврійського монетного двору – був розташований у Феодосії. Продав її за 100 доларів – так повернув затрачені на металошукач кошти. Також відкопував монети Золотої орди, поховання воїна, де був уламок кольчуги, бойові сокири, монети зі сплаву міді й срібла.

 

Дмитро показав найсвіжішу знахідку – печатку зі сплаву олова та цинку, сантиметрів 7 у діаметрі. Хотів продати її, але не знав, скільки грошей просити. Я сфотографував раритет і зробив два відтиски на сургучі. Один віддав йому, другий залишив у себе. В радянській енциклопедії знайшов зроблену з якогось документа фотографію такої самої печатки. Виявилося, що її використовував Богдан Хмельницький під час визвольної війни 1648–1654 років.

Тим часом Дмитро поїхав до Києва і продав печатку представникам якогось олігарха. Заплатили йому 1200 доларів. Смішні гроші для такої знахідки – печатка ж була в єдиному екземплярі. Фахівці казали: "За неї можна було взяти стільки, скільки в Києві коштує двокімнатна квартира". Сургучевий відтиск також продав – столичному історику. Моя ж копія виставляється у народному музеї історії нашого села. Поряд із фотографією проданої за безцінь печатки.

Дмитро займається "чорною" археологією дотепер. Навесні та восени, коли на розмивах Дніпра спускають воду, обстежує затоплені села Кременчуцького водосховища. Найчастіше знаходить старі монети.

Зараз ви читаєте новину «Печатка, за яку можна було придбати двокімнатну квартиру». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути