середа, 06 березня 2019 14:40

Містяни розвернули потік вулканічної лави на сусіднє село

"Раз на 100 років перша синьйора Сицилії Етна прокидається. Місцеві звикли до її характеру. Але того разу було зрозуміло, що станеться щось жахливе. Над вершиною Етни закружляв вихор. Він сховав Сонце, а земля затряслася зі страшною силою. Три дні ми молилися в церквах і лише чули тремтіння землі. Четвертого дня на світанку Етна вибухнула. Такої біди звиклі до примх вулкана сицилійці ще не бачили", – пише очевидець Альфонсо Бореллі про початок виверження вулкана Етна. Воно сталося на італійському острові Сицилія 8 березня 1669 року.

В Етні – до 500 вулканічних кратерів. Кожні три місяці один із них викидає потік лави. Руйнуються довколишні селища. Сицилійці вірять, що Етна – це величезний камінь, яким богиня Афіна привалила гіганта Енцелада під час битви богів. Енцелад час від часу намагається вибратися на волю. Тоді починається виверження вулкана.

На світанку 11 березня 1669 року стається кульмінаційний вибух. Утворюється гігантська тріщина завдовжки 19 км і завширшки близько 2 м. Із шести кратерів виходить дим і розлітається біле розпечене каміння. З одного з них виходить лава.

Автор: wikimedia.org
  Під час виверження вулкана Етна на італійському острові Сицилія 1669 року загинули близько 17 тисяч людей
Під час виверження вулкана Етна на італійському острові Сицилія 1669 року загинули близько 17 тисяч людей

Розпечена рідина тече до моря і потрапляє у воду. Після того як застигає, додається ще 3 км суші. Вулканічна порода вкриває 50 міст.

У прибережному місті Катанія лицар Мальтійського ордену Дієго де Паппалардо збирає жителів на головній площі.

– Ми приречені. Молитви не допоможуть. Але ще є шанс запобігти трагедії й урятувати наше місто, – звертається до людей. – Розвернемо гарячу лаву в інший бік. Хто готовий захищати від стихії свою домівку – зголошуйтеся.

Півсотні чоловіків вдягають мокрі волові шкури. Так хочуть захиститися від високої температури. Беруть залізні лопати, за містом копають рови і насипають дамби з каміння.

Лава заповнює відведене для неї гирло і починає переливатися через край. Група сміливців пробиває отвір у дамбі вище від міста. Вогняна лава тече через пролом до села Патерно – за 17 км на північний захід. Тамтешні жителі помічають це й кидаються руйнувати дамбу Паппалардо.

Лавовий потік прямує до Катанії. Його затримує збудована раніше 18-метрова стіна. За три дні вона проривається. Вогняна річка з жахливим ревом розтікається вулицями міста. Люди тікають до берега, а звідти на човнах і кораблях відпливають у море.

"Я побачив річку вогню, що спускалася з гори з жахливою силою, – пише в листі додому англійський посол у Сицилії. – Вона була люта. Несла світло-червоні камені, великі, як стіл. Дерева ламалися, як сірники, будинки з дерев'яними дахами спалахували, кам'яниці тріщали, і їх поглинала вогняна лава. Боляче було бачити, як добро людей зносить лава. Стихія змила мідні гармати в замку та дзвони в церкві".

Із 20 тис. катанійців рятуються три тисячі. Багато людей задихаються від випарів і попелу. Виверження триває 122 дні.

Автор: blogspot.com
  Нью-йоркці оглядають літак, що приземлився у Центральному парку 6 березня 1916 року. Ним керував мільйонер ­Александер Блер. Він кружляв над містом. Не долетів до аеродрому, бо закінчилося пальне
Нью-йоркці оглядають літак, що приземлився у Центральному парку 6 березня 1916 року. Ним керував мільйонер ­Александер Блер. Він кружляв над містом. Не долетів до аеродрому, бо закінчилося пальне

"Світова війна робить одні держави сильними і послаблює інші. В цей час прокинулося життя в Білорусі. Після трьох століть рабства знову на весь світ говорить білоруський народ про те, що він живе і буде жити. Великий народний збір затвердив на землях Білорусі республіканський лад", –

йдеться у Другій статутній грамоті, яку прийняв Всебілоруський з'їзд 9 березня 1918-го в Мінську. Документом проголосили Білоруську Народну Республіку, яка має об'єднати етнічні землі. Офіційна мова – білоруська. Очолив республіку педагог і публіцист Ян Середа (1879–1943). Українська Народна Республіка першою визнала нову державу

5 жителів американського Бостона загинули під час сутички з британськими військами 5 березня 1770-го. Люди виступили проти податків і призначення місцевих чиновників англійським королем. Солдати обстріляли беззбройний натовп. Повстання, що вибухнуло у 13 британських колоніях, переросло у Війну за незалежність. 1783 року Велика Британія визнала незалежність Сполучених Штатів Америки

4 березня 1885-го в німецькому Штутгарті вперше випробували чотириколісний екіпаж, що працював на бензині. Спроектували його інженери Готліб Даймлер і Вільгельм Майбах. Встановили автомобільний двигун з одним циліндром. Мав максимальну швидкість 15 км/год.

5 березня 1558 року іспанський король Філіп II відправив свого медика Франсіско Фернандеса до північноамериканських земель, які тепер належать Мексиці. Той вивчав невідомі європейцям рослини. Першим привіз до Європи тютюн. Вважали, що його листя лікує більшість хвороб. Потім вживання тютюну перетворилося на моду.

8 березня 1946-го у львівському храмі Святого Юра розпочав роботу влаштований радянською владою собор Української греко-католицької церкви. На ньому проголосили про приєднання до Російської православної церкви. Доти вона підпорядковувалася Ватикану. Там рішення назвали неканонічним – у соборі не брали участі греко-католицькі єпископи. Тоді ж почалися репресії проти греко-католиків.

Зараз ви читаєте новину «Містяни розвернули потік вулканічної лави на сусіднє село». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути