середа, 13 березня 2019 11:46

"Ми страждаємо на серцеву недугу, яку виліковує лише золото"

"Не вірили своїм очам. У центрі материка – велике солоне озеро, а на ньому – острів. Там незліченні скарби ацтеків. Золота так багато, що не злічити. А нас тільки чотири сотні солдатів! Чи були ще на світі такі мужі, які проявили б таку зухвалу відвагу", – пише у книжці "Правдива історія завоювання Нової Іспанії" Берналь Діас дель Кастільйо (1495–1584). Він разом з іспанським конкістадором Фернандо Кортесом (1485–1547) прибув 13 березня 1519 року на узбережжя Мексики.

Їм доручили завоювати на материку території індіанців. Чули, що на них багато золота. Офіційно похід називають християнським – хочуть нібито навернути місцевих у католицьку віру. Насправді рейд загарбницький і його учасників називають конкістадорами.

У розпорядженні Кортеса 11 кораблів, 600 матросів і солдатів. Мають коней, собак, обладунки, гармати й мушкети. Після висадки на мексиканському узбережжі, іспанець затоплює всі свої кораблі – аби в солдатів не було спокуси втекти додому, не досягши мети.

Автор: Фото: media-cdn.list.ly
  Зустріч іспанського конкістадора Фернандо Кортеса і вождя ацтеків Монтесуми намалювали індіанці на Тласканському полотні XVI століття. Позаду Кортеса зобразили його перекладачку Малінче
Зустріч іспанського конкістадора Фернандо Кортеса і вождя ацтеків Монтесуми намалювали індіанці на Тласканському полотні XVI століття. Позаду Кортеса зобразили його перекладачку Малінче

Ці землі проголошує власністю іспанської корони. Від місцевих індіанців дізнається про казково багату імперію ацтеків в ­глибині материка.

– Чому ви так любите золото? – дивуються індіанці.

– Ми страждаємо на серцеву недугу, яку виліковує лише золото, – відповідає Кортес.

Ацтеки зустрічають Кортеса, як бога. Його повернення пророкували жерці. За переказами, білий бородатий бог Кетцалькоатль у незапам'ятні часи поплив за океан. Мав повернутися в Мексику і стати справедливим правителем країни.

"Ніколи ще індіанці не бачили коней, і здалося їм, що кінь і вершник – одна істота, могутня й нещадна, – йдеться у "Правдивій історії". – Кортес суворо розмовляв за допомогою перекладачів із вождями племен. Запевняв їх, що ці шалені скакуни, що бризкали піною, та громоподібні гармати самі рвуться в бій, щоб покарати непокірних індіанців. А він насилу стримує їх від повного винищення місцевих жителів".

Тоді до Кортеса йде делегація знаті. Несуть скрині й подарунки. Іспанці вражені золотими коштовностями витонченої роботи, тюками тонкої матерії, прикрашеної пташиними перами, сріблом та наїдками.

"Вражала кругла таця з чистого золота, розміром із колесо воза та зображенням Сонця. Була ще таця зі срібла – на ній зображення Місяця. Далі поклали перед нами 20 фігур качечок, дуже тонкої роботи, та багато інших фігурок. Крім цього, було ще багато різноманітних дарів" – розповідає у книзі Берналь Діас дель Кастільйо.

Кортес обдаровує своїх гостей розфарбованими скельцями і намистом. Разом ідуть до воріт столиці Теночтітлан. Назустріч виходить вождь Монтесума. Іспанці йому вручають різьблене крісло та червону суконну шапку з блискучим медальйоном. Гостей розміщують у його палаці. Ті одразу обшукують усе. В потаємному приміщенні знаходять купи коштовних каменів і золота.

Щоб винести все це, Кортес хитрощами бере Монтесуму в полон. Жителі міста піднімають повстання. За наказом конкістадора вождь намагається заспокоїти підданих. Ацтеків обурює зрада правителя. Натовп до смерті забиває його камінням і стрілами.

Кортес змушує знать ацтеків та інших племен присягнути іспанському королю. Вимагає сплатити данину золотом. Знесені скарби переглядають і рахують протягом трьох днів. Усі золоті художні вироби переплавляють на зливки і відправляють до Іспанії.

Король Карл V призначає Кортеса генерал-капітаном і губернатором Нової Іспанії. Той перейменовує Теночтітлан на Мехіко. Решту територій сучасної Мексики підкорює за три роки. Іспанці захоплюють і вивозять усі скарби ацтеків. Людей перетворюють на рабів. У боях, через голод та епідемії гинуть понад 300 тис. індіанців.

Автор: flickr.com
  Родичі й друзі зустрічають пару велосипедистів,  які обвінчалися 15 березня 1950-го в Амстердамі
Родичі й друзі зустрічають пару велосипедистів, які обвінчалися 15 березня 1950-го в Амстердамі

11 березня 222 року в Римі охоронці вбили 18-річного імператора Антоніна Геліогабала. Той запровадив у імперії культ бога Сонця та оголосив себе його уособленням. На честь нового божества римлян змушували приносити людські жертви і влаштовувати сексуальні оргії. Імператор також брав у них участь, одягнувшись повією. Правління Геліогабала дратувало консерваторів. Вони підмовили тілоохоронців імператора зарізати його.

13 березня 1938-го німецький канцлер Адольф Гітлер видав декрет, яким проголосив приєднання Австрії до Німеччини. У країні сформували новий уряд на чолі з нацистом Артуром Зейс-Інквартом. Гітлеру передали золотий запас державного банку і контроль над провідними підприємствами. Після закінчення Другої світової війни 1945-го незалежність Австрії відновили. Спеціальним наказом у Німеччині заборонили будь-коли обговорювати ідею об'єднання з Австрією.

15 березня 1850-го французький письменник 50-річний Оноре де Бальзак одружився з волинською графинею 48-літньою Евеліною Ганською. Майже 20 років вони переписувались. Але Ганська була заміжня. Другий шлюб узяла після смерті чоловіка. Вінчалися у костьолі Святої Варвари в Бердичеві на Житомирщині. Подружжя виїхало до Парижа. За п'ять місяців Бальзак помер від гангрени на правій нозі, яка розвинулася після удару об ліжко.

"Задихаючись від оскаженіння, академік Жан Бульо раптово зірвався з місця і кинувся на представника Едісона. Схопив його за горло і в нестямі закричав: "Негідник! Пройда! Ви думаєте, ми дозволимо якомусь черевомовцю обдурити вищий навчальний заклад", –

пишуть французькі газети про презентацію фонографа в академії наук в Парижі 11 березня 1878-го. Його розробив американський винахідник 29-річний Томас Едісон. Пристроєм уперше в історії вдалося записати і відтворити звук. Для цього використали валики, вкриті фольгою. Голка на них нанесла заглиблення, з яких потім зчитувала звук. Академіки спершу не повірили у справжність винаходу

200 фунтів стерлінгів довічної стипендії отримав англійський астроном 43-річний Вільям Гершель за відкриття планети Уран 13 березня 1781-го. Розгледів його в телескоп, який розробив самостійно. Зрозумів, що це не зірка чи комета, як вважали раніше. Назвав планету на честь давньогрецького бога неба. Король Георг ІІІ призначив стипендію за умови, що Гершель приїде до його резиденції і дасть подивитися в телескоп

Зараз ви читаєте новину «"Ми страждаємо на серцеву недугу, яку виліковує лише золото"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути