середа, 07 жовтня 2020 14:38

Матері Терезі подарували лімузин

"Ми піклуватимемося про голодних, голих, бездомних, скалічених, сліпих, прокажених – усіх небажаних для суспільства. Подбаємо про людей, які стали тягарем для громади й від яких усі сахаються", – каже черниця 40-річна Тереза дванадцятьом послушницям монастиря в індійському місті Калькутта. 7 жовтня 1950-го отримує дозвіл від Ватикану створити єпархіальну конгрегацію, яку називають Орденом Милосердя.

Тереза прибула в Індію з Албанії як місіонерка. Жила в монастирі. 1946-го почула голос Ісуса Христа.

"Його наказ звучав неймовірно чітко. Я повинна була залишити монастир і допомагати бідним, живучи з ними під одним дахом, осяюючи їх світлом Євангелія", – згадувала пізніше.

Автор: Gettyimages.com
  Чорниця розміщує на вулиці людей, які пришли по продукти до притулку матері Терези в Калькутті, Індія
Чорниця розміщує на вулиці людей, які пришли по продукти до притулку матері Терези в Калькутті, Індія

Розповідає про видіння архієпископу калькуттському Фердинанду Пер'є. Вимагає звернутися до Папи Римського з планом діяльності.

Носить біле сарі з блакитною облямівкою і розп'яттям, пришпиленим на плечі. Просить милостиню. Збирає до барака конаючих бездомних і доглядає їх.

Муніципалітет виділяє велике занедбане приміщення поряд із храмом індуської богині Калі. До Терези приходять інші монахині. Беруться за розбудову конгрегації.

Черницю починають називати матір'ю Терезою. Пише статут і просить помічниць прийняти чотири обітниці – послуху, милосердя, бідності та служіння найбіднішим. Дозволяє мати три сарі, пояс, сандалі, розп'яття та вервицю, тарілку, столове начиння, серветку, полотняний мішок і молитовник. Мають не гидувати, мити, прати, бинтувати. Ширити любов і радість.

– Озирніться навколо, подивіться на будинки й вулиці міст, – каже Тереза. – Несіть любов ближнім так, ніби ви їхні брати й сестри.

Закінчує курси медсестер. Збирає пожертви заможних і будує поселення, яке називає Містом Миру. Заселяє його майже 10 тисячами хворих на проказу, допомагає знайти роботу.

Мати Тереза стає відомою в Індії та за її межами. Завдяки дружбі з прем'єр-мініст­ром Індірою ґанді її чернечий орден звільняють від податків. Журналісти називають черницю ідеальним менеджером. Вона їздить світом і збирає кошти для організації. Отримує пожертви від диктаторів, олігархів, акторів і політиків. Гроші приймає від усіх. Публічно озвучує суми й подяки.

– Завдяки британському прем'єр-міністру Маргарет Тетчер я змогла купити кілька стільців для нужденних, – говорить в інтерв'ю.

Папа Римський дарує лімузин. Мати Тереза машину продає і будує притулок для розумово відсталих. Не визнає пральних машин, вентиляторів і будь-яких інших досягнень цивілізації. Їздить тільки третім класом.

Черниці її ордену створюють притулки для дітей і лікарні для бідних. За чотири роки представництва Ордену Милосердя з'являються в понад 100 країнах.

1979-го мати Тереза отримує Нобелівську премію миру.

"Перше враження було, неначе я бачу кадри з нацистського концтабору. Усі пацієнти поголені, – згадував американський журналіст Крістофер Гітченс про відвідини притулку й лікарні в Калькутті. – В одному залі повільно помирають чоловіки, в іншому – жінки. Практично ніякого лікування, тільки аспірин і дешеві препарати. Крапельниць бракує, голки використовують багаторазово".

Німецький журнал Stern на основі документів публікує інформацію, що 7% пожертв іде на лікування хворих. Решта осідає на рахунках Банку Ватикану.

"Якщо робиш добро, люди можуть звинуватити у прихованих намірах. Однак залишайся добрим", – відповіла на це черниця. Вона померла 1997 року через проблеми із серцем. 2016-го Папа Римський Франциск проголосив матір Терезу святою.

Автор: Gettyimages.com
  Лікар і медсестра вводять вакцину від поліомієліту першокласниці Тібор Фукс в американському Лос-Анджелесі 10 жовтня 1955-го. Того року щеплення від недуги отримали 57 млн жителів США. Так долали епідемію, що почалася після Другої світової війни. Хворобу спричиняла гостра вірусна інфекція, яка вражала нервову систему. Найвразливішими до неї були діти. У 40% розвивався параліч, десята частина гинули від дихальної недостатності. Вакцину розробив 41-річний Джонас Солк. Його називали чарівником, який врятував дитинство
Лікар і медсестра вводять вакцину від поліомієліту першокласниці Тібор Фукс в американському Лос-Анджелесі 10 жовтня 1955-го. Того року щеплення від недуги отримали 57 млн жителів США. Так долали епідемію, що почалася після Другої світової війни. Хворобу спричиняла гостра вірусна інфекція, яка вражала нервову систему. Найвразливішими до неї були діти. У 40% розвивався параліч, десята частина гинули від дихальної недостатності. Вакцину розробив 41-річний Джонас Солк. Його називали чарівником, який врятував дитинство

5 жовтня 1930-го британський дирижабль R101 врізався в пагорб на території Франції. Летів рейсом з Англії в Індію. Мав 50 пасажирських кают, дві прогулянкові палуби та кімнату для куріння. Перевозив заможних клієнтів. За 30 хв. після зльоту в нього відмовив один із п'яти двигунів. Почалися сильний вітер і дощ. Екіпаж не впорався з керуванням. Загинули 46 із 54 людей. Ще двоє померли в лікарні. Велика Британія відмовилася від пасажирських дирижаблів.

6 жовтня 1889 року в Парижі відкрили кабаре Moulin Rouge. Збудували його підприємці Жозеф Оллер і Шарль Зідлер у найлюднішому місці – біля площі Пігаль. Назва походить від вітряка з червоними крилами, що його декоратори встановили на фасаді. Заклад став популярним серед аристократів і богеми. Мав танцмайданчик, освітлений газовими лампами. Спостерігаючи за танцівницями, клієнти пили абсент і курили опіум. Родзинкою вечорів стала кадриль, яку назвали французьким канканом.

8 жовтня 1980-го в американському Піттсбурзі дав останній концерт ямайський реґі-співак 36-річний Боб Марлі. Під час виступу знепритомнів. Мав зло­якісну меланому на великому пальці правої ноги. Через релігійні переконання відмовлявся від ампутації та лікування. Був завзятим футболістом і боявся, що не зможе більше грати. 11 травня 1981-го Боб помер у лікарні в Маямі.

100 студенток уперше прийняв Оксфордський університет 7 жовтня 1920-го. Жінки не могли навчатися у британських вузах разом із чоловіками. Вони мешкали й відвідували лекції окремо. Вважали, що спільне навчання представників різних статей відволікатиме від процесу. Так було до 1970 року

"Не бажаючи бути учасниками великого гріха в розколі й розірванні святої церковної єдности й поганської неволі, ми вислали послів до святішого отця Климентія VІІІ. Просили, щоб прийняв нас під свій послух і визволив від зверхности царгородських патріархів. Він розрішив нам зберігати обряди і звичаї східних церков, грецьких і руських, не роблячи жодних змін у наших традиціях", –

йдеться в тексті унії, підписаної на церковному соборі в Бересті – зараз територія Білорусі – 9 жовтня 1596 року. Більшість ієрархів Київської митрополії на чолі з митрополитом Михайлом Рогозою вийшли з підпорядкування Константинопольському патріарху й долучилися до римо-католицької церкви. Почали називатися уніатами або греко-католиками. Визнали владу Папи Римського і прийняли основні догмати католицької церкви. Зберегли грецький обряд та відправу церковнослов'янською мовою

Зараз ви читаєте новину «Матері Терезі подарували лімузин». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути