середа, 27 грудня 2017 11:39

Дукачі, за які відбудували хату після пожежі

 

– Дукач і монети перейшли мені у спадок від бабусі по батьковій лінії. Її звали Параскою. Була 1907 року народження. Жила в селі Залуч Коломийського району на Івано-Франківщині, – ділиться киянка 54-річна Леся Мельничук.

– Бабуся розповідала, що в її часи, коли дівка віддавалася заміж, в неї мали бути корали, перли й дукачі. Про це дбали батьки. Сама вона створила сім'ю в 23 роки і мала на той час 12 срібних дукачів та інші прикраси. Більшість із них змушена була продати під час війни, коли згоріла хата. Бабуся ледь встигла винести 5-річного сина – мого батька. Дідусь тоді був на війні. Хату відбудовували за гроші від проданих дукачів. Кому і як збула їх – ніколи не розказувала. Собі залишила тільки два дукачі й жменю польських монет.

1970 року вона переїхала жити до нас у Київ. Мене малу з братом зацікавив її шкіряний округлий мішечок, який затягувався шнурочком. У ньому були дукачі й монети. Баба Параска поклала їх у диван. Але завжди дозволяла погратися ними. Прожила 96 років. Ми з братом узяли на пам'ять по дукачеві й по кілька монет.

– П'ять років тому мені захотілося носити бабусині прикраси, – продовжує Леся Іванівна. –

Нанизала дукач на нитку із монетами, намистом

і замочком. У монетах просвердлила дірки. Купила й причепила до них кільця. Намистинки теж придбала, їх 44. Дукач розмістила посередині. З обох боків від нього через шість намистин – по монеті.

Викладаю в університеті. Студенти розпитують про дукач, хто на ньому зображений. Мусила пошукати в літературі для колекціонерів. Велика монета випущена 1870 року й була в обігу в Австро-Угорщині до 1918-го. На ній імператриця Марія Терезія. Вона посіла престол через відсутність у імператора Карла VI синів. 18-річною її видали заміж за пруського кронпринца Франца Штефана. Народила 16 дітей – п'ятеро хлопчиків і 11 дівчаток. Сина Йосифа зробила співправителем.

Срібні польські монети 1933 року мають номінал 5 злотих. Користувалися ними на Галичині, що була у складі Польщі. На них – королева Ядвіга, яка правила Польщею в XIV столітті. Була коронована в 11 років і видана за великого князя Литви 35-річного Владислава Ягайла. Жити разом вони почали через кілька років. Померла 25-річною після невдалих пологів. 8 червня 1997-го Папа Римський Іван Павло II канонізував її.

Зараз ви читаєте новину «Дукачі, за які відбудували хату після пожежі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути