середа, 24 жовтня 2018 11:54

Для чоловіків і жінок є окремі гардеробні, туалети й кафе

"Нові промисловці, банкіри, політики, військові – всі тут. Пропустити цю подію – означає поринути в ганьбу на довгі місяці. Чи ти хворий, чи не маєш грошей, або не любиш оперу – все не має значення, коли відкривають найбільший оперний театр світу. Сліпуче шоу з найдорожчих жіночих туалетів, блиску діамантів і вишуканих екіпажів. Коштовностей на жінках було так багато, що вони вигравали під світлом софітів неймовірними вогнями", – пише газета The Tribune. 22 жовтня 1883 року в Нью-Йорку відкривають оперний театр Metropolitan. Ставлять "Фауст". На виставу приходять понад 3 тис. глядачів.

Основну суму на будівництво збирають багатії з акціонерного товариства "Метрополітен гаус-компані". Наймають найкращого архітектора Нью-Йорка – Джозію Клівленда Кеді. Той зводить триповерхову будівлю і не економить на матеріалах.

Автор: walmart.com
  Благодійний бал у найбільшому оперному театрі світу Metropolitan у Нью-Йорку,  3 січня 1884 року
Благодійний бал у найбільшому оперному театрі світу Metropolitan у Нью-Йорку, 3 січня 1884 року

Крісла в перших рядах роблять із червоного дерева, завіса – з італійського оксамиту, сцену розмальовують найдорожчі художники. На стінах – шовкові шпалери, а на лавах – оксамитове драпірування. Для чоловіків і жінок є окремі гардеробні, туалети, курильні кімнати й кафе. Будівництво триває три роки.

За годину до початку вистави театр заповнений. Замість анонсованих $1,5 за квиток у касі починають правити за вхід по $3 – тижневий заробіток кваліфікованого майстра.

– У мене квиток у третій ряд, а я ледве чув спів акторів на сцені, – скаржиться театральним критикам один глядач.

Багато розчарованих акустикою і розміщенням глядацьких місць у залі. Із найвіддаленіших рядів не видно сцени. Люди вилазять на поручні, аби хоч щось побачити.

За дев'ять років театр згорає. Його відбудовують, але повністю змінюють глядацьку залу й інтер'єр.

Партія розпорядилася, а ніхто не заперечив

"Відстаємо від американців. Наші міжконтинентальні балістичні ракети технічно застарілі. Доручіть Корольову створити високотехнічну боєголовку, придатну для масового використання в частинах", – йдеться в листі першого секретаря ЦК КПРС Микити Хрущова до конструкторського бюро.

1959-го Сергій Корольов очолює розробку ракети МБР Р-9А. Її випробувальний запуск виконують 24 жовтня 1963 року на космодромі Байконур у Казахстані. Ще до старту стається вибух – і гинуть семеро військовослужбовців.

"Не треба було працювати в той день. Краще б квіти поклали загиблим колегам. Якраз роковини трагедії. Так кожен думав, а вголос ніхто не казав – партія розпорядилася поспішати із запуском", – згадує тодішній заправник на космодромі Юрій Меньшиков.

Три роки тому в цей же день на Байконурі через технічну несправність обладнання вибухнула ракета Р-16. Загинули 126 осіб, серед яких – маршал артилерії Митрофан Нєдєлін. Тіла загиблих поховали в братській могилі біля космодрому.

"Працювали вдень і вночі в три зміни. Деякі фахівці спали по 5 годин на добу в кабінетах – і знову до роботи. Замінити їх не було ким", – свідчить Меньшиков.

За день до трагедії ракету заправляють рідким киснем. Трохи палива розливається. Роботи переривають до ранку, щоб приміщення провітрилося.

Наступного дня хіміки мають провести експрес-вимір загазованості повітря, але спізнюються. Військові починають працювати. В одному з двох герметичних вибухозахищених відсіків перегорає лампочка. Там працюють конструктор і двоє військових. Один із них порушує правила безпеки й самостійно береться її замінити. Коли закручує лампочку – утворюється іскра. Рівень кисню в повітрі вищий за норму – воно спалахує. Люди займаються.

Вимикають електропостачання. Біля шахти починається паніка. У ліфті застряють четверо працівників, які задихаються.

Семеро загиблих ховають у Солдатському парку міста Ленінськ – тепер Байконур. Ракету успішно випробовують протягом наступного місяця після трагедії і беруть на озброєння.

Сергій Корольов важко переживає пожежу на космодромі. Починає хворіти і за три роки помирає під час операції на кишківнику. З того часу на Байконурі 24 жовтня не проводять пусків і випробувальних робіт – відзначають День пам'яті випробувачів ракетної техніки.

Автор: cdn.historycollection.co
  Учасники антикомуністичного повстання захопили штаб-квартиру таємної поліції в угорській столиці Будапешті 26 жовтня 1956 року. Розстріляли й повішали на деревах її 53 працівників. СРСР розпочав в Угорщині військову операцію ”Вихор” під керівництвом маршала Георгія Жукова. Повстанці вели бої проти радянських військ до кінця 1956-го. Тоді здалися
Учасники антикомуністичного повстання захопили штаб-квартиру таємної поліції в угорській столиці Будапешті 26 жовтня 1956 року. Розстріляли й повішали на деревах її 53 працівників. СРСР розпочав в Угорщині військову операцію ”Вихор” під керівництвом маршала Георгія Жукова. Повстанці вели бої проти радянських військ до кінця 1956-го. Тоді здалися

"Наступного дня до мене підходили жителі міста і знущально питали, чому ми не вознеслися. Діти на вулицях вигукували: "А у вас є квиток, щоб вознестися на небо?" В усіх міських журналах надрукували карикатури, в яких нас зобразили, як дурників у білих одежах. Священики й пастори використовують свої пера й авторитет, щоб познущатися з мене", –

пише лідер протестантської секти міллеристів 62-річний Вільям Міллер у листі до знайомого. 22 жовтня 1844-го, за його підрахунками, мав настати кінець світу. Того дня зібрав кілька десятків членів секти у своєму маєтку в Лоу Гемптоні в американському штаті Нью-Йорк. Вірили, що вознесуться. Цього не сталося – і секта розпалася. Частина вірян заснувала релігійний рух адвентистів сьомого дня. Міллер помер за п'ять років

112 воїнів втратила англійська армія у битві при Азенкурі у Франції 25 жовтня 1415 року. Із місцевих воїнів загинули майже 10 тис. Основу семитисячної армії англійського короля Генріха V становили лучники. Вони зайняли пагорб і розстріляли кінноту противника. Генріх V приєднав Францію до Англії

23 жовтня 787 року християнська церква затвердила поклоніння іконам. Таке рішення прийняли 335 єпископів – учасників собору у візантійській Нікеї – тепер місто Ізник у Туреччині. Вони визнали єрессю рух іконоборства, який виник за 50 років до того. Його прихильники виступали проти зображень святих і знищували ікони.

27 жовтня 1984-го відкрили залізничну Байкало-Амурську магістраль завдовжки 3819 км. Будували протягом 50 років. Більшість робіт виконували в'язні. У 1950-х на БАМі їх працювало майже 400 тис. Після 1974 року на будівництво почали відправляти комсомольців. БАМ оголосили "стратегічно і політично важливим для держави об'єктом". Українці на магістралі заснували станцію Новий Урал.

Зараз ви читаєте новину «Для чоловіків і жінок є окремі гардеробні, туалети й кафе». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути