вівторок, 13 жовтня 2020 18:31

Діти стали годувальниками сімей

"Євреї – переносники інфекційних захворювань. Їх ізоляція допоможе захистити неєврейське населення від епідемій. Територію єврейського кварталу заражено хворобами. Полякам і нацистським солдатам заборонено туди входити, якщо в них немає спеціального дозволу", – таке рішення 16 жовтня 1940-го оголосив генерал-­губернатор Варшави Ганс Франк. Нацисти обгородили 3-метровою стіною та колючим дротом частину міста й заселили її євреями.

Напередодні Другої світової війни у Варшаві жили 378 тис. юдеїв – майже третина населення. 28 вересня 1939-го місто окупували німецькі війська. Почалися гоніння проти євреїв. Їх відправляли на примусові роботи, зобов'язали носити білу нарукавну пов'язку з блакитною зіркою Давида. Конфіскували майно. Табличка Nur für Juden – "Тільки для євреїв" з'явилася у транспорті, кав'ярнях, парках і на вулицях.

У лютому 1940-го готують план створення гетто. Навколо єврейського кварталу зводять стіну довжиною 18 км. Будувати змушують євреїв. Із 1800 варшавських вулиць 73 відводять під гетто. Там переважно приватні будинки, в одній кімнаті опинялися до 10 людей.

Автор: gettyimages.com
  Чоловік продає на вулицях Варшавського гетто білі нарукавні пов'язки з блакитною зіркою Давида, 1941 рік. Німці змушували носити такі всіх євреїв
Чоловік продає на вулицях Варшавського гетто білі нарукавні пов'язки з блакитною зіркою Давида, 1941 рік. Німці змушували носити такі всіх євреїв

"Якщо ви стоїте на балконі й дивитеся на вулиці гетто, ви не побачите нічого, крім безлічі людських голів, припливи і відливи тисяч людей, – пише в щоденнику 60-річний Хаїм Каплан, засновник початкової єврейської школи у Варшаві. – Майже всі вони одягнені однаково, ніякої елегантності. І на кожному обличчі застиг один і той же вираз єврейської скорботи".

Німці морять їх голодом, дозволяючи купувати обмежену кількість хліба, картоплі та олії. Люди починають жебракувати та красти.

"Відпорювали підкладку від пальто і продавали, щоб купити чверть буханця хліба чи кілька крапель ліків. Але неможливо було вгамувати голод і вилікуватися цим. Шлунок поглинав усе, а наступного дня вимагав іще", – розповідала мешканка гетто Рахель Аурбах.

Одним з основних способів добути їжу в Варшавському гетто стає контрабанда. Ночами товари перекидають через загорожі з колючого дроту. Іноді в них прорізають прохід. Серед контрабандистів багато дітей, їм легше пролізти в отвори чи проломи у стінах. Вони дістаються до сіл, випрошують або вимінюють речі на їжу. У деяких сім'ях діти стають основними годувальниками.

"Бувало, що охорона стріляла в контрабандистів, у тому числі в дітей 5–6 років. Але контрабанда не припинялася, – розповідав історик Емануель Рінґельблум, який жив у схованці у Варшаві поза межами гетто. – Навіть коли вулиці були слизькі від пролитої крові, інші виходили на ризик. Якось вартовий затримав дівчинку біля воріт. Доки німець знімав гвинтівку з плеча, дитина благала про помилування. "Ти не помреш, але контрабандою більше не займатимешся", – засміявся жандарм і вистрілив дівчинці в ніжку".

Деякі домовляються з німцями й поляками за хабарі та створюють у єврейському кварталі таємні фабрики. Уночі виробляють тканини, куртки, шкарпетки, рукавиці, щітки, галантерею. З молитовних покривал роблять шалі і светри, зі старих конторських книжок клеять корпуси для валіз і халяви для взуття на дерев'яній підошві. Діти майструють іграшки. Старі труби розпилюють на заготовки для ложок. Поряд із 70 легальними пекарнями в гетто працюють 800 підпільних.

Протягом двох років понад 80 тис. євреїв помирають від хвороб і голоду. Часом не встигають прибрати трупи з вулиць і поховати.

У переддень свята Песах 1943 року нацисти вирішують ліквідувати Варшавське гетто. Уночі 19 квітня заводять елітні підрозділи. Починають палити й підривати будівлі. Євреї чинять опір – піднімають повстання. Використовують зброю, надану польськими підпільниками.

Сутички тривають 27 днів. Згідно з німецьким рапортом, 56  065 євреїв вбили чи депортували до концтабору Треблінки. Гетто знищують.

Автор: gettyimages.com
  Люди оглядають місце залізничної аварії біля станції міста Шрусбері, неподалік Лондона. Вночі 15 жовтня 1907-го пасажирський потяг із поштовими вагонами зійшов із рейок. Машиніст заснув і не пригальмував на крутому повороті – замість дозволених 16 км/год. їхав зі швидкістю 97 км/год. Три вагони перевернулися. Загинули машиніст і пожежник, два охоронці, 11 пасажирів і три сортувальники пошти. Ще 33 людини отримали поранення
Люди оглядають місце залізничної аварії біля станції міста Шрусбері, неподалік Лондона. Вночі 15 жовтня 1907-го пасажирський потяг із поштовими вагонами зійшов із рейок. Машиніст заснув і не пригальмував на крутому повороті – замість дозволених 16 км/год. їхав зі швидкістю 97 км/год. Три вагони перевернулися. Загинули машиніст і пожежник, два охоронці, 11 пасажирів і три сортувальники пошти. Ще 33 людини отримали поранення

16 жовтня 1950-го в лондонському видавництві Джеффрі Блеса вийшов фантастичний роман 52-річного Клайва Стейп­лза Льюїса "Лев, відьма та шафа". Це перший опуб­лікований і найвідоміший із семи романів "Хронік Нарнії". У ньому йдеться про чотирьох дітей, які під час Другої світової війни у шафі знайшли перехід у паралельний світ. Потрапили в казкову країну Нарнію, де з ними сталося багато пригод. Книжку переклали 30 мовами й видали мільйонним тиражем.

17 жовтня 1113-го закінчили будувати найбільший у Києві Михайлівський Золотоверхий собор. За п'ять років до того перший камінь у нього заклав онук Ярослава Мудрого князь Святополк Ізяславич. Присвятив храм покровителю Архістратигу Михаїлу. Будівля була єдина в місті із золотими банями. Через це й одержала назву Золотоверхого. В соборі зберігалися мощі святої Варвари. Їх привезла дружина князя Варвара – донька візантійського імператора Олексія І Комніна. 1934-го храм зруйнували.

69 днів під землею провели 33 шахтарі в мідно-золотій копальні біля міста Копіано в Чилі. Стався обвал породи, чоловіки застряли на глибині 700 м. 16 жовтня 2010-го їх урятували. Вижили завдяки харчам, що їх брали з собою, – консервам з тунця, печиву та молоку. Розчистити завал не вдавалося. До них почали бурити канал. Для піднімання використали сконструйовані сталеві капсули

Зараз ви читаєте новину «Діти стали годувальниками сімей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути