середа, 23 жовтня 2019 13:37

"Держава не може існувати, маючи населення непевне, якому байдуже, кому коритися, кому служити"

Симон Петлюра провів масову присягу чиновників і військових

"Кам'янець-Подільський став соборною столицею. Уряди Української Народної Республіки і Західноукраїнської Народної Республіки потіснилися в тому старовинному місті й розділили долю і недолю, – писав український актор Йосип Гірняк у "Споминах". – Біля будинків, де розмістилися департаменти міністерств, роїлося усяким військовим і цивільним людом. Передмістя, центральні вулиці, довколишні села були переповнені військовими частинами, обозами та валками втікачів зі сходу й заходу".

Українська армія 3 червня 1919 року звільнила Кам'янець-Подільський – тепер Хмельниччина, від більшовиків. Місто стало тимчасовою столицею УНР. Військові та чиновники вечорами прогулювалися вулицями з панночками. Кав'ярні, попри дорожнечу, були переповнені. Стало бракувати візників. Настрій у всіх був піднесений.

Автор: Віртуальний музей УНР
  Глядачі прийшли в національному вбранні на присягу Директорії, уряду та війська народу України в Кам'янці-Подільському 14 жовтня 1919 року
Глядачі прийшли в національному вбранні на присягу Директорії, уряду та війська народу України в Кам'янці-Подільському 14 жовтня 1919 року

Але на схід від міста тривали бої з більшовиками. Тоді ж із заходу надійшли військові частини ЗУНР. Вони разом з урядом залишили Галичину під натиском польських військ. Дві армії об'єдналися, дійшли до Києва і звільнили його від більшовиків. Урядові установи обох державних утворень розташувалися в Кам'янці.

"Кам'янець-Подільський – одне з найкращих міст. Під час осідку правительства УНР тут жило понад 100 тисяч люд­нос­ті й українського війська понад 30 тисяч, – писав у спогадах член української делегації на Паризькій мирній конференції Осип Мегас. – У Кам'янці виходили три денні українські часописи, кілька тижневиків, були державні друкарні, головний банк, військова квартира головного отамана Симона Петлюри, уряд диктатора (тимчасовий титул найвищої державної посадової особи з повноваженнями верховного головнокомандувача на час війни. – Країна) ЗУНР Євгена Петрушевича і різні дипломатичні посольства європейських держав".

Містяни поспішають налагодити життя, зносять меблі, що реквізувала попередня влада. Встановлюють платню за квартири для орендарів. Щоб оплачувати помешкання, чиновники добиваються для себе "добавочні і добові". Інколи просять гроші на три місяці вперед.

У вересні українські війська втрачають Київ. Їх атакують більшовики, білогвардійці та поляки – українці опиняються у "трикутнику смерті".

"Ми, представники війська, повинні сказати правду. Роля стратегії скінчена. Ми переможені ворогами, а вороги ті: тиф, голод, незабезпечення армії матеріалами. Тепер політика мусить забезпечити армії від фізичного винищення", – констатував 4 жовтня 1919 року командувач армії УНР генерал Володимир Сальський.

Щоб продемонструвати готовність державного апарату, головний отаман військ УНР Симон Петлюра вирішує зібрати і привести до присяги на вірність Україні весь уряд, усі центральні установи й організації. Цим хоче підняти моральний дух війська та народу. Розраховує в урочистій атмосфері провести переговори з представниками Румунії та Польщі, об'єднати галицьке та наддніпрянське військо, показати світу, що Україна відбулася як держава. Для присяги обирає 14 жовтня – День Покрови Пресвятої Богородиці.

Підготовкою займається уряд. Міністр віросповідань Іван Огієнко закликає провести дійство якомога пишніше, в центрі міста і зібрати якнайбільше людей. Йому й доручають організацію.

13 жовтня приймають закон "Про урочисту обітницю Директорії, міністрів, урядовців і суддів та присягу військових на вірність Українській Народній Республіці". Документ має п'ять розділів – для кожної категорії присягаючих.

"Поважатиму і захищатиму накази і всякі припоручення їх по службі, точно їх виконуватиму супроти всякого ворога Української Народної Республіки та трудящого люду, – йшлося в тексті для військових, – хто б цей ворог не був і де тільки воля Верховної республіканської влади буде вимагати: на воді, на суші, у воздусі, вдень і вночі, в боях, наступах, сутичках і всякого роду предприємствах. Словом, на кожному місці, у всяку пору і кожнім випадку хоробро й мужно до останньої краплі крови буду боротися. Своїх військових частин, прапорів і зброї ні в жоднім разі не кидати, з ворогом ні в які, навіть найменші, порозуміння не входити, завжди поводитися так, як цього військові закони та честь воїна-лицаря вимагають, у цей спосіб і честью жити і честью умерти".

Деякі міністри-соціалісти виступають проти присяги. Ніби текст суперечить їхній партійній програмі. По кілька разів приходять до членів Директорії і заявляють, що не присягатимуть. Врешті погоджуються.

Автор: Віртуальний музей УНР
  Уряд і військові Західноукраїнської Народної Республіки перебували в Кам'янці-Подільському під час присяги. Але вони участі в дійстві не брали. Таке розпорядження віддав Диктатор ЗУНР Євген Петрушевич
Уряд і військові Західноукраїнської Народної Республіки перебували в Кам'янці-Подільському під час присяги. Але вони участі в дійстві не брали. Таке розпорядження віддав Диктатор ЗУНР Євген Петрушевич

"Головнокомандуючий відвідав нас і повідомив, що на святу неділю відбудеться "Священна присяга" і полк має підготуватися, – згадував командир 1-го рекрутського полку Павло Шандрук про візит Симона Петлюри. – До того часу ми навіть організували свій оркестр. 14 жовтня я привів полк, що вишикувався по батальйонах. Озброєні вояки крокували на Центральну площу під оркестр і справляли надзвичайне враження. Іноземні військові агенти спостерігали за подіями. Церемонія підняла нам настрій".

Газета "Україна" того дня пише: "Держава не може існувати, маючи в своїм складі населення непевне, якому байдуже, кому коритися, кому служити, про кого дбати. Кожний член держави повинен бути вірним сином її, щоб кожну мить можна було на нього покластися у всіх випадках державного життя".

Із різних кінців сходяться вояки та місцеві. Центр міста – тепер Майдан Відродження – заповнений людьми. Посеред площі стоїть павільйон, застелений килимами, оббитий матерією та оздоблений українськими гербами і прапорами. Поруч – почесна варта.

Навколо павільйону шикуються міністри, урядовці, судді та війська. На площі є й військові представники Польщі та Румунії.

"Це був день відпочинку, забуття і марення про кращу долю, – писав ад'ютант Симона Петлюри Олександр Доценко в "Літописі Української революції". – Місто прибрало святковий вигляд: скрізь квітки і килими – перший раз за час усієї боротьби уряд, співробітники і військо присягали на вірність УНР. Настрій піднесений".

На балконах висіли прапори з написами – "Хай живе Самостійна Україна!", "Слава Отаманові Петлюрі!", "Дайте військам УНР одежу і взуття!", "Слава нашим лицарям!", "Хай живуть Сполучені Україна і Галичина!", "Кров і піт дадуть Україні Самостійність!", "Хай живе міцна згода Галичини з наддніпрянцями!"

Симон Петлюра обходить військові частини, вітається з урядовцями та громадянами. У відповідь йому гукають "Слава!" Тоді разом із членами Директорії та уряду він заходить у павільйон. Їх зустрічає священник військової школи Юрій Жевченко з хрестом і Євангелієм.

Першими зачитують присягу члени Директорії Симон Петлюра, Федір Швець та Андрій Макаренко. Гармати салютують. Беруть слово міністри й урядовці. За ними військові, які стають на одне коліно. Державний секретар Леон Шрамченко читає текст присяги і всі повторюють її. Потім строєм проходять повз військові прапори біля павільйону і цілують їх.

"Зворушливу картину робить присяга на раненого в ноги козака. Спираючись одною рукою на костиль, а другою на руку сестри-жалібниці, він підходить до полкового прапора і цілує його край", – писав у місцевій газеті очевидець.

Це козак загону Юрія Тютюнника Епіфаній Камінський. Петлюра підходить до нього і цікавиться, де той отримав ушкодження. Вояк каже, що під Сквирою – райцентр на Київщині, і запевняє, що після одужання ще послужить Україні. Головний Отаман цілує його в чоло.

Автор: Центральний державний архів вищих органів влади та управління України
  Поштову листівку випустили з нагоди присяги в Кам'янці-Подільському. На ній фото членів Директорії – Андрія Макаренка, Федора Швеця, Симона Петлюри – і текст обітниці
Поштову листівку випустили з нагоди присяги в Кам'янці-Подільському. На ній фото членів Директорії – Андрія Макаренка, Федора Швеця, Симона Петлюри – і текст обітниці

"Після присяги починається парад. Під звуки маршу військо проходить перед Головним Отаманом і, салютуючи йому, звертає на другий бік площі, де проходять перед численними делегаціями і народом, – опублікувала репортаж місцева газета "Боротьба". – Вигляд війська бадьорий і гарний. Особливо у юнаків. Стрункими рядами проходять вони колона за колоною і чітко вибивають сотнями ніг мірний красивий крок. Музика замовкла. Головний Отаман сідає в автомобіль. Народ через стрій пішої та кінної міліції невдержанною могутньою хвилею зривається зі свого місця і кидається до шатра. Могутнє "Слава!" загриміло в повітрі і не стихало протягом кількох хвилин. Чудовий мент! Отаман Петлюра, стоячи на автомобілі, кланяється на всі боки обступившому його навкруги народу. "Слава! Слава! Слава!" Автомобіль затріщав, і Отаман рушив з площі. За ним під звуки маршів стало розходитися військо. Момент – і площа спустіла. І тільки кілька дам і дітей возилися біля шатра, розбираючи на пам'ять про свято ялинку".

Після урочистої присяги відбувається концерт у Шевченківському домі – нині міський будинок культури. У резиденції Петлюри влаштовують святкову вечерю з міністрами та військовими. Тостуючі висловлюють переконання в успіху їхньої боротьби за незалежність.

4 рази Кам'янець-Подільський ставав столицею Української Народної Республіки під час Української революції 1917–1921 років. Місто перебувало в статусі тимчасової столиці 270 днів. Київ був нею 413 діб

"Це злочин. Паніка може переноситися й до фронту і вплинути розкладаюче"

У жовтні 1919-го в Кам'янці Симон Петлюра хотів підтвердити єдність українських земель, яку проголосили Актом злуки 22 січня того року в Києві. Та галицький уряд продовжував себе вважати не частиною соборної України, а її союзником. Зберігав окремі органи влади та військове керівництво. Сприймали ідею головного отамана безініціативно.

Тоді армія Західноукраїнської Народної Республіки становила приблизно половину спільного війська і разом із наддніпрянцями вели боротьбу проти денікінських військ – прихильників монархії та відродження Російської імперії. Але диктатор ЗУНР Євген Петрушевич хотів мирних переговорів. Уряд УНР навпаки, вірив у скору поразку денікінців, тому про домовленості з ним не думав. Галичани почали вести таємні перемовини.

Білогвардійська газета "Новая Россия" писала, що Петрушевич 13 жовтня 1919-го на секретній нараді заборонив галицьким військовим та урядовцям брати участь у присязі, організованій Петлюрою.

"Петрушевич, без порозуміння з правительством і командою, видав прикази про переїзд галицького уряду в інше місто. Ми запитуємо – що се за політика? Чого хоче пан Петрушевич? – йдеться у публікації в газеті "Боротьба", що виходила у Кам'янці. – В той час, коли не було й ніякої загрози, він видає прикази про евакуацію. З погляду державного – це злочин, бо паніка може переноситися й до фронта і вплинути розкладаюче".

Ад'ютант Симона Петлюри Олександр Доценко згадував: "Йшла не на життя, а на смерть боротьба між урядом УНР, партіями й Диктатурою. Існували два уряди – наш республіканський і монархічний – диктатура. Так тоді говорилося. Одні й другі вважали тільки себе розумними і здатними до державної роботи. Галичани запідозрювали Головного Отамана в зносинах із Польщею, Пілсудським і в торгівлі з ним Галичиною. Говорили про зраду з боку наддніпрянців. Був чудовий ґрунт для провокації і запідозрювання одних другими, до чого особливо спричинялася кам'янецька преса".

Ні уряд, ні галицьке військо на присягу 14 жовтня 1919-го не приходять. За два тижні галицька армія святкує річницю захоплення влади у Львові – проводять урочисту ходу. Їх підтримують військові УНР. Разом марширують до площі Вір­менський ринок. Євген Петрушевич і Симон Петлюра спільно приймають парад. Та галичани офіційно виводять свої частини з фронту і заявляють про спільні дії з білогвардійцями. Ті нібито пообіцяли автономію у складі Російської імперії.

Делегація УНР іде до помешкання Євгена Петрушевича в Кам'янці, щоб переконати у безперспективності союзу з росіянами.

"Диктатор лежав хворий, – згадував Олександр Доценко. – Біля ліжка на столику й на ліжку під подушкою лежали два револьвери зі зведеними курками. Біля воріт і всіх входів і виходів стояли стрільці з кулеметами. Диктатор уважно слухав, а потім почав доводити політичну безвиглядність України у держав Антанти, головним чином Франції. Так він прийшов до своєї негативної відповіді. На цьому справа й закінчилася".

Зараз ви читаєте новину «"Держава не може існувати, маючи населення непевне, якому байдуже, кому коритися, кому служити"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути