четвер, 18 лютого 2021 14:22

У пацієнтів із Covid-19 виявляють пошкодження серця

У пацієнтів із Covid-19 виявляють пошкодження серця
У пацієнтів після тяжкої форми Covid-19 виявляють пошкодження серця. Фото: pixabay.com

Майже у половини з півтори сотні пацієнтів після одужання від тяжких форм Covid-19 з'явилися проблеми із серцем - міокардит, ішемія та інші. Це показала магнітно-резонансна томографія.

Порушення в роботі серця - один з найпоширеніших побічних ефектів Covid-19, а також серйозний фактор ризику, який може вплинути на смерть від цієї хвороби, йдеться в дослідженні із наукового видання European Heart Journal.

Лікарі з Великої Британії і США досліджували 148 пацієнтів, яких виписали з 6 лондонських клінік в червні 2020 року. Хвороба протікала у них у важкій формі. Усіх госпіталізували, а 48 знадобилося примусове вентилювання легенів. Головною ознакою, за якими пацієнтів відбирали для дослідження, був високий рівень тропоніну.

Цей білок бере участь в процесі скорочення м'язів. Він виділяється в кров, коли м'яз з тих чи інших причин пошкоджується. Тому лікарі часто використовують його рівень як біомаркер деяких захворювань серця. Наприклад, незвично велика концентрація тропоніну може говорити про блокування артерій або запальних процесах у серці.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Скільки людей у Європі отримали щеплення від початку вакцинації

Магнітно-резонансна томографія показала, що у 80 із 148 пацієнтів, 54%, серцевий м'яз пошкоджений. Докладний аналіз показав, що частина пошкоджень були старі, а частина - нові, що з'явилися через коронавірусну інфекцію. У 39 пацієнтів, 26%, пошкодження носили запальний характер, у 32, 22%, томографія показала ішемічну хворобу серця, а ще у 9 і те, і інше.

У Фінляндії виявили новий штам Covid-19, який складно виявити за допомогою ПЛР-тесту. Fin-796H містить мутації, подібні до британського та південноафриканського варіантів.

Зараз ви читаєте новину «У пацієнтів із Covid-19 виявляють пошкодження серця». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути