четвер, 06 травня 2021 09:25

Учені розповіли, скільки кофеїну можна пити

  За раз не можна вживати більше 200 міліграмів кофеїну
За раз не можна вживати більше 200 міліграмів кофеїну

Багато з нас починають свій день з чашки кави чи чаю. Кофеїн – це така ж частина нашого щоденного розпорядку дня, як чищення зубів або вдягання.

Можливо, ви звикли пити каву в другій половині дня, або ж полюбляєте пити солодкі газовані напої на вечерю. І, можливо, як результат, ви лежите в ліжку і не можете заснути намагаючись зрозуміти, що пішло не так і де поділась сонливість.

Дослідники епідеміології та харчування з Національного університету Сингапуру провели дослідження та пояснили, коли і як з розумом вживати кофеїн, що вважається занадто великою дозою і що слід знати про те, чому він впливає на кожного з нас по-різному.

Якщо у вас тремор, ви раптово почуваєтесь знервованим або частота ваших серцевих скорочень змінюється, цілком може бути, що ви п'єте занадто багато кофеїну. Звичайно, це може заважати повноцінно спати.

У такому разі логічно було б спробувати зменшити кількість споживаного кофеїну та не пити каву або чай після обіду. Після цього прослідкуйте, чи покращився ваш нічний сон. Так кожна людина має поекспериментувати з собою – скільки кофеїну пити та коли.

Спосіб життя має величезне значення. Наприклад, люди, які палять, метаболізують кофеїн у печінці приблизно вдвічі швидше. Якщо ви курите, швидше за все, вам можна пити кофеїн і під вечір, і на сон це ніяк не вплине.

Але є й інші фактори, наприклад, якщо ви жінка і використовуєте оральні контрацептиви, то метаболізм кофеїну займає вдвічі більше часу. Тож якщо раніше ви спокійно могли пити каву чи чай ввечері та солодко спати, а зараз ні – можливо причина саме в цьому.

Генетика також відіграє певну роль, оскільки деякі люди мають такий варіант у своєму генетичному коді, який впливає на ферменти печінки, які метаболізують і виводять кофеїн. Це може змусити метаболізувати його повільніше або швидше.

Американська адміністрація з контролю за продуктами та ліками та деякі інші подібні асоціації рекомендують дотримуватися денної дози кофеїну у 400 мг або менше. Це буде до чотирьох чашок кави на день. Помірне споживання кофеїну допомагає зосередитись і покращує пильність. Стара добра чашка кави допомогла багатьом студентам підготуватися до іспитів, працівникам – написати хороший звіт, щоб справити враження на своїх босів, а професійним гравцям в покер не відволікатися, беручи участь у великих та напружених подіях. У ситуаціях, де увага та концентрація відіграють вирішальну роль, кава стає чудовим стимулятором мозку, що підвищує увагу, концентрацію та реакцію.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Розповіли про шкоду одного з найпопулярніших замінників какао

Проте важливо дотримуватися ще однієї рекомендації – за раз вживати не більше 200 мг кофеїну. Дарма що ви можете випивати по чотири чашки на день, за раз цього робити не потрібно, адже організм може не справитися з такою великою дозою одразу, принаймні так буде в більшості людей.

Але кофеїн потрібен не всім. Якщо у вас достатньо енергії, міцний нічний сон, то ви з легкістю зможете пережити день без кофеїну.

Каву треба перестати пити людям із захворюваннями шлунково-кишкового тракту на етапі лікування і загоєння стінок кишечника. Також тим, хто лікує акне, і людям з аутоімунними захворюваннями на етапі лікування.

Є напої без кофеїну, які також заряджають енергією і можуть замінити каву.

Це цикорій, будь-які трав'яні чаї, корінь кульбаби, ячмінний напій, кава без кофеїну - кофеїн у такому напої все ж трохи є, але в мікродозах.

Зараз ви читаєте новину «Учені розповіли, скільки кофеїну можна пити». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути