понеділок, 26 червня 2017 06:30

Першу в світі зубну щітку робили незвичайним способом

Першу в світі зубну щітку робили незвичайним способом
Фото: breket-sistemy.ru

26 червня 1498 року в Китаї винайдена зубна щітка. Найперший її прообраз являв собою гілочку ефірного дерева, загострену з одного боку і розмочену з іншого. Загострений кінець використовувався для очищення зубів від залишків їжі, інша сторона для розжовування - таким чином видалявся зубний наліт.

Пізніше наконечники були з м'яти, що не тільки очищало ротову порожнину, а й освіжало дихання. Зубні палички представляли собою кістку або бамбукову гілочку з прикріпленою свинячою щетиною. Замість пасти використовували мелену яєчну шкаралупу, екстракт женьшеню, хвою і сіль.

У Європі використовували зубочистки, зроблені з золота, міді або гусячого пера, але незабаром їх замінили китайські щітки. Замість свинячої щетини європейці брали кінський волос, оскільки він був м'якіше.

У Росії за Петра Першого дворянство чистило зуби товченою крейдою, а ось простий народ для очищення та дезінфекції порожнини рота використовував березове вугілля.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 5 продуктів для очищення організму, які є вдома в кожного

Перший патент на зубну щітку був отриманий американцем Уодсворфом в 1850 році. Щітка була зі свинячої щетини, а фокус патенту полягав у хорошому кріпленні щітини до рукоятки з кістки.

Сучасний вигляд зубні щітки отримали з винаходом нейлону - гнучкого, вологостійкого, міцного і доступного матеріалу. У 1938 році компанія Дюпон замінила тваринну щетину на синтетичну з нейлону. Перша електрична щітка запропонована 1959 році.

У січні 2003 року американці назвали зубну щітку винаходом номер один у списку винаходів, без яких вони не змогли прожити. Автомобіль, комп'ютер, мобільник, мікрохвильовка — відпочивають. Ось як дорого лікувати зуби в США. Є й пам'ятник зубній щітці висотою в шість метрів. Він стоїть в німецькому місті Крефельд з 1983 року.

Зараз ви читаєте новину «Першу в світі зубну щітку робили незвичайним способом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути