пʼятниця, 10 травня 2024 12:13

"Коли зареєструвався на марафон, мені випав номер 1996 - рік мого народження": як почати бігати з користю для організму

Регулярні пробіжки позитивно впливають на нервову систему та роботу мозку. Біг допомагає схуднути та підтримувати фізичну форму, покращує серцево-судинну систему, знижує рівень холестерину тощо. Тому не дивно, що в Україні та світі все більше завойовують популярність марафони на різні дистанції.

Зокрема, 19 травня у Тернополі пройде перший благодійний забіг "RUN 4 VICTORY". Квадромарафон організували міжнародна компанія МХП, Благодійний фонд "МХП-Громаді" та спортивна спільнота "Характер". Долучитися до забігу може кожен охочий за донат. Зібрані кошти передадуть на потреби ЗСУ.

  Іван Баумкетнер, учасником марафонів
Іван Баумкетнер, учасником марафонів

Gazeta.ua поговорила з учасником марафонів 27-річним Іваном Баумкетнером. Він займається спортом з 15 років. Розповів, чому обрав серед усіх видів спорту біг і як це вплинуло на його життя. Поділився секретами тренувань і дав поради учасникам першого благодійного забігу "RUN 4 VICTORY".

У цьому є певна магія

Уперше Іван Баумкетнер зацікавився марафонами у 2018 році. Почав свої тренування з малих дистанцій.

"Подивився кілька відео й надихнувся цим видом спорту. Спершу виходив на невеликі пробіжки. Купив одні кросівки, другі, форму. У червні 2018 року вже вирішив спробувати свої сили у півмарафоні - 21 кілометр. Відчувши цю атмосферу, емоції, захопився бігом ще більше. Почав ще більше тренуватися", - згадує Іван.

Починати бігати було важко, особливо перші півроку. Часто зʼявлялися больові відчуття - у спині, колінах. Організму потрібен час для адаптації, каже Іван. Під час перших пробіжок долав максимум 4-5 км. Поступово почав збільшувати навантаження до 10 км за одне тренування.

До першого півмарафону Іван особливо не готувався. Напередодні через силу пробігав дистанцію у 16 км, зізнається.

"Памʼятаю, як біг на 16 кілометрі у Львові (півмарафон у 2018 році. - Gazeta.ua) по бруківці. Там траса йшла під гірку. Думав тоді: "Нащо ти це робиш?" Але перетерпів 10 хвилин, а далі - адреналін, емоції, медаль. Мені було 22 роки, я відчув ейфорію від того, що вдалося побороти себе. Під час бігу кожен говорить із собою, шукає відповіді на якісь питання", - каже спортсмен.

Повторив спробу в 2019-му. Тоді вдалося подолати 21 км за 1 год 33 хв, а у вересні того ж року в Одесі Іван Баумкетнер покращив результат на 8 хв. Після третього півмарафону вирішив, що хоче спробувати свої сили на 42-кілометровій дистанції.

   Іван Баумкетнер на забігу в Києві
Іван Баумкетнер на забігу в Києві

У жовтні зареєструвався на забіг, що проходив у Києві. Попередньо проглянув багато інформації від марафонців-аматорів. Вони казали, що вперше бігати таку дистанцію дуже важко.

"Думав, що може не потяну. Але коли зареєструвався, мені випав номер "1996" - рік мого народження. Цей марафон пішов мені дуже легко. Перший 21 кілометр пробіг ще швидше, ніж одеський. На 34-му дуже мʼязи забилися, але вдалося добігти", - розповідає Баумкетнер.

Після марафону довелося довго відновлюватись. Близько місяця ходив на масажі, приймав холодні й гарячі ванни. Уже зараз Іван розуміє, що треба було краще готуватися до такого навантаження. Щоб натренувати організм до марафону, треба включати у тижневі пробіжки дистанції 25-35 км.

Кожна людина без особливої підготовки, на думку Івана, може пробігти близько 20 хв у розміреному темпі. Якщо немає протипоказань, проблем зі здоровʼям чи надмірної зайвої ваги. За такий час можна подолати 3-4 км.

"У цьому є певна магія, як і в будь-якому іншому спорті", - пояснює він.

За тиждень Іван пробігає до 55 км, якщо не готується до змагань. Також він вже подолав два марафони. Однак наголошує, що такі забіги - не про перемоги.

"Ти можеш бути 352-м, 158-м чи 63-м - це не важливо. Головне розуміти, що ти кращий, ніж минулого разу", - говорить Іван.

Як підготуватися до марафону

Цьогоріч Іван Баумкетнер візьме участь у півмарафоні, який пройде у 19 травня у Тернополі. Долучитися до забігів може кожен охочий, навіть новачки. Учасники на вибір пробіжать дистанції у 2, 5, 10 та 21 км. Виручені кошти організатори передадуть на потреби ЗСУ. Іван Баумкетнер працює у компанії МХП і розповідає, що спорт уже давно став частиною їхньої корпоративної культури.

"Це - свято бігу для всієї компанії. Так ми гуртуємося, говоримо про це. Маємо класну можливість проявити себе. Під час марафону можемо поспілкуватися з іншими людьми, хто в цій темі", - говорить спортсмен.

Іван тренується пʼять-шість разів на тиждень. Частіше бігає вранці. Якщо не виходить через якісь обставини, то займається ввечері після роботи. У машині завжди возить футболку, шорти і кросівки.

"Став на стадіоні чи в парку. Розімнувся - і годину часу пробіг. Це близько 10 кілометрів. Перед більшими забігами намагаюся збільшувати кілометражі. За кілька місяців до змагання починаю вводити швидкі чи довгі тренування. Якщо розумію, що попереду марафон, то треба вводити дистанції у 20-30 км. Тобто готую організм, щоб він легше переніс цей стрес і краще відчував себе на високому пульсі", - розказує спортсмен.

Перед забігами Іван не робить особливих змін у режимі харчування. Іноді пʼє вітаміни. Не вживає міцний алкоголь, але може випити кілька келихів вина. Він радить початківцям ставити реальні цілі і не сподіватися за два тижні підготуватися до марафону.

"Треба все робити мʼяко. Біг- це складне навантаження на організм, коліна, суглоби, поперек. Тому краще пробувати з маленьких дистанцій й давати собі час для відпочинку. Тоді можна відслідкувати, як організм реагує на навантаження. Когось травма може зламати на певному етапі. У погоні за модою, емоціями головне - не нашкодити собі", - наголошує Іван.

Щоб пробігти марафон, на думку Івана, новачкам варто тренуватися близько року. Оптимальний темп для пробіжки - від 5 хв 50 с до 6 хв 10 с на кілометр. Після фізичних навантажень варто приділити увагу відновленню. Раз на тиждень-півтора ходити на масаж, а після пробіжки - робити розтяжку на різні групи мʼязів. Також відновитися допомагає сауна.

"За швидкістю гнатися не потрібно. Пульс під час пробіжки не повинен бути максимальним", - пояснює Іван.

Також важливо придбати спеціальні кросівки для бігу. Вони мають бути зручними, на піврозміру більші, переконує марафонець. До взуття підберіть компресійні шкарпетки, які не вбиратимуть вологу.

Біг став для Івана Баумкетнера невідʼємною частиною життя. Цей вид спорту допомагає бути в гарному настрої, підтримувати тіло в тонусі, структурувати свої думки.

"Ти вийшов зранку - місто ще напівсонне. А ти вже біжиш і плануєш наступний день, робиш якісь висновки. Потім ідеш в душ і виходиш о 8:00 на роботу, а місто вже зовсім інше. Це дає відчуття подвійного ранку. Коли ти регулярно займаєшся спортом, то вага тримається. Тому можеш дозволити інколи більше зʼїсти, зокрема солодкого. Загалом завдяки бігу самопочуття покращується. Для мене біг - це свобода вибирати, яким бути", - підсумував Іван Баумкетнер.

 

Благодійні забіги "RUN 4 VICTORY" відбудуться у чотирьох містах - Тернополі (19 травня), Вінниці (8 червня), Черкасах (вересень), Ладижині (жовтень). Вартість участі - донат. Марафонці можуть самостійно обрати дистанцію й бігти навіть онлайн.

Під час забігів організатори планують зібрати 1,5 млн грн. Кошти передадуть на потреби місцевих військових частин та ТрО міст, де пройдуть марафони.

Зараз ви читаєте новину «"Коли зареєструвався на марафон, мені випав номер 1996 - рік мого народження": як почати бігати з користю для організму». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути