



Йод - один із найвідоміших мікроелементів, без якого неможливе нормальне функціонування щитоподібної залози.
Щоб уникнути дефіциту йоду до щоденного меню слід регулярно включати яйця, молоко, яловичину, волоські горіхи. Про це розповіло Міністерство охорони здоров'я.
Також у раціон радять включати: морепродукти (мідії, кальмари, креветки, ікру); білу рибу (минтай, хек, тріску); морську капусту (ламінарію); овочі (картоплю, редиску, часник, буряк, томати, баклажани, спаржу, зелену цибулю, щавель, шпинат); фрукти (банани, апельсини, лимони, дині, ананаси, хурму, фейхоа).
Деяким людям може бути важко отримати достатню кількість йоду з харчування, через збільшення потреб або обмежені джерела їжі.
Дефіцит йоду може вплинути на здоров'я у будь-якому віці.
Достатня кількість цього мікроелементу особливо необхідна під час вагітності та у ранньому дитинстві (до трьох років). Оскільки нестача може погіршити ріст і розвиток дитини, зокрема розвиток мозку і нервової системи.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чому у холодну пору тягне на солодке
Левова частка йоду у нашому тілі зберігається саме у щитоподібній залозі, яка розташована у передній частині шиї.
Залоза виробляє групу гормонів. Фактично, йод є ключовим у їхньому синтезі.
Такі гормони впливають на загальний метаболізм. Допомагають організму виробляти й розподіляти енергію і регулювати температуру тіла.
Вони особливо важливі під час вагітності і в дитинстві, оскільки забезпечують нормальний ріст і розвиток (зокрема, розумовий - у дітей).
Пийте достатньо води. Якщо вам не подобається звичайна питна вода, додайте їй смаку шматочками апельсина, лимона, лайма, ягід або огірка, радить дієтолог.
МОЗ дало поради батькам, як дитині уникнути ожиріння.
Коментарі