Вдруге коронавірус переносять важче

Автор: ФОТО надала Дарина Дмитрієвська
  Медсестра робить щеплення від коронавірусу столичній сімейній лікарці Дарині Дмитрієвській. Вона перехворіла недугою двічі — торік у листопаді і в лютому 2021-го. Після одужання два місяці відчувала слабкість, мала прискорене серцебиття
Медсестра робить щеплення від коронавірусу столичній сімейній лікарці Дарині Дмитрієвській. Вона перехворіла недугою двічі — торік у листопаді і в лютому 2021-го. Після одужання два місяці відчувала слабкість, мала прискорене серцебиття

Понад 2 млн українців захворіли на коронавірус. З них більш як 1,2 тис. занедужали вдруге, у кількох десятків діагноз підтвердили втретє. Такі дані Центру громадського здоров'я.

Повторно заражаються здебільшого за три-чотири місяці після одужання. Схильні до цього люди від 65 років. У молоді захист організму тримається довше.

— Останній рік був найважчим у житті, — розповідає 47-річна Леся Ростовська з Дніпра, перехворіла на коронавірус двічі. — Перший раз чуть не померла. Кілька місяців лікувала корону, а потім лежала в гастроінституті, бо посадила шлунок і підшлункову. Думала, найгірше позаду. Але за чотири місяці захворіла на ковід знову — імунітет був пригнічений антибіотиками. Перенесла легше, в лікарні не лежала, але друзі тікали від мене, як від прокаженої.

Відчула сухість у горлі та роті, притупився смак. Два дні трималася температура 37, але ламало так, наче вище 40 градусів, — згадує. — Тест показав позитивний результат.

Одужала пів року тому. Та постковідний шлейф досі не закінчився. Почуваюся погано, стала забудькувата. Буває, починаю розмову і вилітає з голови, що хотіла сказати. Якось забула, з чого варити борщ. Найстрашніше — не можна спрогнозувати, як буде завтра, післязавтра і через місяць.

Після одужання в організмі формується імунна пам'ять. Зберігається до двох років. При повторному зараженні допомагає перехворіти швидше і легше, але не є захистом.

— Одна справа, коли коронавірусом інфікувалася людина із сильним імунітетом. Інша — коли з ослабленим хворобою, зимою, стресами, — розповідає 32-річна Дарина Дмитрієвська, сімейна лікарка з Києва. Вперше занедужала в листопаді торік і знову — за два місяці.

— Другого разу в мене було високе вірусне навантаження. Бо захворіла донька, і я була з нею в тісному контакті. Жодні антитіла мене не вберегли б. Повторна недуга була важча. Мала високу температуру, розлад роботи шлунково-кишкового тракту, вірусний кон'юнктивіт.

Після другого одужання Дарина Дмитрієвська ще два місяці відчувала слабкість, мала тахікардію.

— Виснажений організм переносить важче будь-яку інфекцію, — говорить імунолог Федір Лапій, 47 років. — Науковці досі не знають, яким має бути рівень антитіл проти коронавірусу, аби людина не захворіла повторно.

У перший тиждень після інфікування коронавірусом організм виробляє антитіла класу IgА. Пізніше — класу IgМ, згодом напрацьовуються імуноглобуліни IgG. Останні захищають від повторного зараження. Зберігаються до чотирьох місяців. Кількість залежить від того, як важко людина перехворіла.

Вироблення антитіл знижує онкологія, хронічна патологія нирок, печінки, легенів. Тоді виникає загроза захворіти вдруге, вважає 61-річний Олександр Дуда, завідувач кафедри інфекційних хвороб Національного університету охорони здоров'я імені Платона Шупика.

Причинами повторних захворювань на коронавірус є погана якість тестування, зміни штамів вірусів, особливості імунітету людини.

— У нас заявили про повторні зараження, але досі не можуть пояснити, чи тими ж самими штамами, — каже Віктор Листянський, 50 років, інфекціоніст із Запоріжжя. — Можливо, організм не поборов вірус повністю, і той знову розмножився.

Буває, імунітет спрацював, антитіла блокують вірус. Тест показує негативний результат. Проте за кілька тижнів людина знову відчуває слабкість, робить тест, і він — позитивний. Це — не повторне захворювання, а одне й те ж, але тривале.

Жоден лікар не спрогнозує поведінку коронавірусу. 2021 року може виникнути український штам.

Зараз ви читаєте новину «Вдруге коронавірус переносять важче». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути