Ексклюзиви

Морозиво й кондиціонери знижують імунітет

Кожна третя жінка у світі хворіла чи хворіє на цистит — запалення слизової оболонки міхура. Його спричиняють кишкова паличка, стафілокок і стрептокок. Щороку недугу підхоплюють 150 млн людей. Найчастіше — влітку, бо люди більше купаються у відкритих водоймах, ходять у легкому одязі, що слабко захищає статеві органи.

— Відмовилася від путівки в Затоку, яка перепала за пів ціни. Бо підчепила цистит і не могла б купатися, — розповідає 34-річна Марина Литвинова з Харкова.

— Купила краплі, які помогли сестрі, — продовжує. — А в мене ще й виділення зі згустків крові добавилися. Три дні терпіла, милася настоєм череди й ромашки. Гаряча вода знімала печіння, від якого аж мурашки бігли по ногах. Було краще, доки не йшла в туалет. Печіння поверталося, хоч сечі й було не більше ложки.

Спорожнюйте сечовий міхур кожні три години

Поступово додався біль унизу живота. Звернулася до гінеколога. Той направив на аналіз сечі і виявив цистит у гострій формі. Призначив два препарати. Один на два дні, другий — на місяць.

Пацієнтам із гострим циститом прописують короткий курс ­антибіотиків. У третині випадків вони не допомагають. Запущена недуга стає хронічною, провокує розвиток пієлонефриту.

— Можна захворіти на цистит через перевтому чи недостатню гігієну статевих органів, — говорить столична гінекологиня 39-річна Ганна Костюшко. — Хоча найчастіша причина — перепад температури тіла. Влітку може бути від морозива. Коли організм різко охоло­джується, це послаблює імунітет. Також впливають зміна клімату, алкоголь. Тоді слизова сечового міхура не готова до такої бактеріальної атаки й запалюється.

На цистит частіше хворіють жінки. У них сечівник коротший і ширший, ніж у чоловіків. Це полегшує проникнення інфекції. Найчастіше збудником є кишкова паличка. Поширена причина — порушення спорожнення сечового міхура. Коли він переповнений, травмуються стінки. Це сприяє розвитку бактерій — розростаються цілі колонії.

— Людина без порушень ходить у туалет приблизно шість разів на добу. Якщо рідше, сеча застоюватиметься. Виникне сприятливе середовище для розмноження бактерій.

 

Тоді з'являється часте болісне сечовипускання, мутний колір сечі, ріжучі болі внизу живота. Помітні домішки крові в сечі і постійне відчуття наповненого сечового міхура. Пацієнтам призначають антибактеріальні препарати та спазмолітики.

— Не варто приймати антибіотики, навіть якщо раніше вони допомогли. Переймати досвід знайомих, які перенесли цю хворобу. У кожного свої причини її виникнення, різне мікробне ураження. Симптоми циститу можуть минути вже на третій день лікування, але його треба про­довжувати — скільки призначив лікар. Інакше недуга може повернутися й доведеться приймати сильніші препарати.

Важливо не пропустити початок запалення й одразу ­почати лікування. Якщо перейде в хронічне, може виникнути захворювання нирок. Під час прийому препаратів не можна купатися, треба відмовитися від алкоголю, гострих, копчених, пересолених продуктів. Пити багато води й журавлинного морсу.

— В останні дні перед менструацією не радять лізти в воду, яка спека не стояла б. Імунітет у цей час знижений. Охолодження ніг і попереку призводить до циститу, до запалення придатків — яєчників і маткових труб.

Щоб уникнути циститу, не слід перебувати у водоймі більше пів години. Переодягайтеся одразу в сухе, бережіть ноги від переохолодження. Спорожнюйте сечовий міхур кожні 3 години.

Зараз ви читаєте новину «Морозиво й кондиціонери знижують імунітет». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути