четвер, 11 серпня 2022 00:35

Віконні ролети вберігають від спеки

Автор: BESPLATKA.UA
  Тканинні ролети стоять на вікні окремо або можуть поєднуватися з традиційними тюлем і шторами. Їх опускають і піднімають пластиковим ланцюжком, що скручує чи розкручує валик
Тканинні ролети стоять на вікні окремо або можуть поєднуватися з традиційними тюлем і шторами. Їх опускають і піднімають пластиковим ланцюжком, що скручує чи розкручує валик

Взимку економлять опалення

— Занавіски на кухонних вікнах міняли чотири рази, — розповідає 38-річний Ігор Меркулов із села Гореничі під Києвом. — Кожні мають вигоди й недоліки, про які не скажуть консультанти.

Меркулови живуть у приватному одноповерховому будинку. Великі вікна кухні виходять на людну вулицю.

— Я прибив карнизи, спочатку завісив вікна легеньким тюлем, — продовжує чоловік. — Вікна стали ошатніші, кухня — затишнішою. Але з вулиці все видно, особливо увечері, коли світло вмикали. За два місяці тюль зняли. Купили дорожчий і щільніший. Ситуація змінилася, але теж не влаштовувала. Бо вдень тюль пропускав мало світла, ввечері нас із вулиці було видно. Потім докупили важкі штори з тканини блекаут, що не пропускає світло взагалі. Це вирішило проблему. Вранці відкрив — кухня наповнилася світлом, увечері закрив — з вулиці нічого не видно. Але такі штори треба прати кожні два місяці, бо насотують жир. А зняти їх, випрати, виполоскати, попрасувати, повісити знову — ще той клопіт. Всі вихідні на це йшли. Та й важкі штори годяться швидше для вітальні, а не для кухні.

Торік Ігор Меркулов встановив на вікна тканинні ролети. Їх вішають на раму вікна, необхідні кріп­лення є у комплекті. Для монтажу потрібна лише викрутка.

— Для кухні мають найбільше вигод і найменше недоліків, — ділиться враженнями. — Не займають багато місця, акуратні. Влітку не пропускають спеку, взимку — економлять опалення, бо щільно закривають вікно, з якого найбільше пре холоду. Вранці підняв — кухня наповнилася світлом, увечері опустив — можна не боятися, що з вулиці заглядатимуть.

Тканинні ролети — вид занавіски на вікна. Можуть стояти окремо або поєднуватися з традиційними тюлем і шторами.

— Ролети компактні, прості в установці, догляді та експлуатації, — каже 35-річна Юлія Дмитрук зі львівського інтернет-магазину товарів для дому. — Встановити їх може кожен.

Ролет складається із цупкої тканини заданого розміру, валика, на який намотується ця тканина, і пластикового ланцюга, який опускає чи піднімає тканину.

— Тканина не мнеться, не вигорає на сонці, не розтягується й не збігається, — продовжує Юлія Дмитрук. — Просочена спеціальною речовиною, яка відштовхує воду й пил.

При виборі ролета спочатку звертають увагу на тканину.

— Є натуральна, штучна і комбінована, — каже Юлія Дмитрук. — Різної щільності, кольору, фактури. Є напівпрозорі, середньої щільності, блекаут. Від цих факторів і розміру самого ролета залежить ціна. Однотонні зі штучної тканини — найдешевші, кольорові з малюнками, фотодруком на натуральній тканині — найдорожчі. Є подвійні — "день-ніч". Такі не треба опускати і піднімати повністю, бо складаються з двох смугастих полотен. На них прозорі смуги чергуються зі щільними. Такі тільки рухають вверх-вниз на 5 см.

За механізмом ролети бувають відкриті й закриті.

"Газету по-українськи" можна передплатити онлайн на сайті Укрпошти за "ковідну тисячу"

— У відкритому між рамою і самим ролетом є щілина, у закритих зазор мінімальний, буквально кілька міліметрів, — пояснює Юлія Дмитрук.

Тканинні ролети протирають сухою або вологою ганчіркою.

— Бруд чи плями можна витирати канцелярською гумкою-стирачкою, плямовивідниками на натуральній основі, перекисом водню чи нашатирним спиртом. Агресивні мийні засоби використовувати не варто, бо вимиють і фарбу з ролета. Так само, як і терти. Прасувати — лише в крайньому разі.

Найвагомішим недоліком ролетів називає слабкі комплектуючі, які використовують маловідомі виробники. В таких ламається ролик, вискакують кріплення.

Зараз ви читаєте новину «Віконні ролети вберігають від спеки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути