понеділок, 18 лютого 2019 06:26

Універсальний корм для худоби містить 14 складників

Технолог 50-річний Олесь Черкасов із селища Богородчани Івано-Франківської області розробив формулу універсального корму для тварин. На це витратив два роки.

— Коли брався, то мав за мету, щоб на свині наростало саме м'ясо, — говорить винахідник. — Корм містить 14 компонентів. Пропорцію вираховував математично. Формула містить зернові — ячмінь, пшеницю, кукурудзу та овес. До них додаю ще кілька інгредієнтів. Яких саме — не розкрию. Це моя таємниця, доки винахід не запатентую. У кормі немає ані преміксів, ані інших штучних добавок. Повністю безпечний, навіть для людини. Можу й сам його їсти. На смак, як пластівці, а поживний, як м'ясо.

Складники перемелює і пропускає через прес, щоб утворилися пластівці або гранули.

— Корму потрібно зовсім трішки, щоб тварини не мерзли і швидко набирали вагу. Для цього їм не треба багато харчів. Зазвичай, щоб виростити свиню до 200 кілограмів, потрібно 1,5 року. З цим кормом росте вісім місяців. Нутрощі заважують не 100 кг, як зазвичай, а 20.

Щоб отримати такі результати, варто давати по 150 г корму за раз. На добу виходить 500–800 г.

— Мої односельці, як спробували давати тваринам цей корм, то до інших харчів уже не повертаються. Кури краще несуться, навіть зимою. Перевірили, що зі 100 яєць, знесених на цьому кормі, з 90 вилупилися курчата. Найкраще результат видно на поросятах. Вагу набирають, як ракети, і ростуть здоровішими.

Корові достатньо з'їсти на день півкілограма корму, щоб молоко містило більше кальцію. Курям і качкам — 25–30 г на добу. Козі вистачить 100 г на добу разом із сіном чи травою, коневі — 2,5 кг. Молодняку починає давати цю поживу, коли починають їсти тверду їжу. Свиням та птиці — суху, а телятам в період випоювання, розведену молоком.

Олесь Черкасов переконує, що корми не сертифікуються. Їм необхідний тільки виробничий дозвіл.

Науковці про винахід Черкасова ще не знають.

— Про цей корм я не чув, тому не можу говорити про його користь, — каже Володимир Жук, 50 років, завідувач лабораторії заготівлі та зберігання кормів Інституту кормів у Вінниці. — Те, що худоба їсть певні харчі, не є критерієм оцінки. А от чи отримає користь від нього, це вже питання. У кожного виду тварин своя будова шлунка, потреби в енергії та різних корисних речовинах. Не може один корм бути однаково корисним для всіх. Навіть в одного виду потреби різняться.

При поєднанні компонентів варто не змішувати зернові та продукти з високим вмістом клітковини.

— Із курми взагалі окрема історія. У їхні корми потрібно кидати мінеральні добавки. Має бути багато кальцію, тому додають дрібні камінці та вапняк. Без цього кури починають випивати яйця. При нестачі кальцію та фосфору яйця виходять без шкаралупи, або з крихкою чи м'якою.

Зараз ви читаєте новину «Універсальний корм для худоби містить 14 складників». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути