неділя, 08 липня 2007 14:48

Зручний шпатель має еластичну лопатку

Автор: фото: Євген КОЛЕСНИК
  Ростислав Онищук та Лідія Васько працюють малярами у столичній компанії ”Київміськбуд-2”. Чоловік у правій руці тримає шпатель, зроблений з ручної пилки більш як 10 років тому. Інструмент з такої ж сталі він має вдома, їх робив на замовлення. А в Лідії Ва
Ростислав Онищук та Лідія Васько працюють малярами у столичній компанії ”Київміськбуд-2”. Чоловік у правій руці тримає шпатель, зроблений з ручної пилки більш як 10 років тому. Інструмент з такої ж сталі він має вдома, їх робив на замовлення. А в Лідії Ва

Київський бізнесмен 35-річний Ігор Нестерчук два тижні тому закінчив ремонт у коридорі. Чоловік має двокімнатну квартиру на столичних Березняках.

— Може, й не починав би цього ремонту, — каже Ігор. — Але півроку тому сусід нагорі міняв перегородку між ванною та кухнею. Після того в нас у коридорі по стінах пішли тріщинки. Доки вони невеликі, вирішив заштукатурити й пофарбувати.

Востаннє чоловік робив ремонт п"ять років тому. Тоді зламав шпатель і нового не купив. Мусив вибирати в останню мить. Купив кілька з іржостійкої сталі.

— Старий шпатель у мене був із залізною ручкою, зверху з пластиком, — розповідає Нестерук. — Він залишився ще від батька. Важкий трохи й не дуже зручно лежав у руці.

Будівельник із Києва Олег Харитонов, 40 років, погоджується, що з поганим інструментом рука швидко втомлюється. Для зручності радить дерев"яну ручку обточити під свою долоню й полакувати, щоб не псувалася від вологи. Варто купити декілька шпателів різного розміру. Щоб працювати біля вікна чи під батареєю, треба маленький — із лезом завширшки 50 мм. А вирівнюють стіни ширшим — 120–160 мм. Аби зробити гарною викривлену стіну, треба нанести товстий шар штукатурки. Тоді знадобиться ще більший інструмент — на 500-600 мм.

Дерев"яну ручку можна обточити під свою долоню

— Для квартири беріть шпатель із іржостійкої сталі, — говорить столичний маляр Олена Іваниця, 25 років. — Не поржавіє й не затупиться. Бо тупа лопатка шкрябає стіну і робить нерівні мазки.

Шпатель має бути еластичним — добре йти за штукатуркою, вважає маляр "Київміськбуду-2" Лідія Васько, 52 роки. Для роботи вона купує інструмент на базарі й у магазинах. На марки не дивиться — пробує, чи зручна ручка та чи еластична лопатка.

— Ось цей шпатель української фірми "Фаворит" купила півроку тому на базарі, — показує Васько. — Прогумована ручка зручно лежить у руці. Але кути лопатки вже почали стиратися. Уже не покладеш штукатурку рівно. Майстрові в середньому одного інструмента вистачає на три місяці.

73-річний Ростислав Онищук працює маляром у компанії "Київміськбуд-2" із початку 60-х минулого століття.

— Найкращі шпателі робили колись майстри із полотна ручної пилки, — розповідає Ростислав Романович. — Тепер таких нема. У мене вдома два саморобні шпателі. Їм понад 40 років, а я досі ними працюю.


Скільки коштує малярський шпатель


 Виробник Ширина лопатки, мм  Матеріал ручки  Ціна, грн  Мережа 
 Фаворит  40  пластик  2  Олді
 Мада  50  дерев"яна  3  Епіцентр
 Фаворит  100  пластик  3,5  Олді
 Декор  25  пластик  7  Олді
 Мада  25  пластик  11  Епіцентр
 Феста  100  пластик  12  Олді
 Фаворит  400  пластик  12  Олді
 Декор  500  дерев"яна  27  Олді


Сталеве лезо загортають у промаслений папір

Після роботи шпатель очищають від залишків штукатурки чи алебастру. Його можна залишити на годину у воді, щоб суміш відмокла. Потім інструмент миють і насухо витирають — аби не заіржавів.
— Сталеве лезо протирають машинним маслом, — розповідає столичний майстер Олег Харитонов. — Дехто загортає його у промаслений папір.

Зараз ви читаєте новину «Зручний шпатель має еластичну лопатку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути