понеділок, 29 грудня 2008 19:13

У пса Барсика задля розваги випустили 20 куль

Автор: фото: Сергій Брунь
  Директор притулку для тварин ”Сіріус” в селі Ясногородка на Київщині Олександра Мєзінова гладить пса Тішку, який живе з котами. Сліпого з народження пса привезли в притулок цуценям. Коти часом ходять із притулку в сусіднє село. Кілька років тому пес також
Директор притулку для тварин ”Сіріус” в селі Ясногородка на Київщині Олександра Мєзінова гладить пса Тішку, який живе з котами. Сліпого з народження пса привезли в притулок цуценям. Коти часом ходять із притулку в сусіднє село. Кілька років тому пес також

У селі Ясногородка Вишгородського району Київщини дев"ять років поспіль працює приватний притулок для тварин "Сіріус". Нині там живе понад 700 собак і котів. Частину тварин підібрали на вулиці волонтери, інших привозять господарі. Деякі собаки й коти самі знаходять шлях до притулку.

Безпородний пес Жучок прийшов до нового приміщення притулку, який будують у селі Федорівка, і жив на будові. Новий притулок зводять за кошти благодійних внесків від підприємців і небайдужих. Він за 7 км від Ясногородки.

Сліпу 10-річну кавказьку вівчарку Кінга привезли волонтери. Пса підібрали на Одеській трасі. Біля заміського ресторану його, швидше за все, покинули господарі. Сліпий від народження метис пуделя Тішка живе у притулку з котами.

Двором притулку пересувається на задніх лапах 3-річний дворняга Кондуктор-кенгуру. Тварина жила у трамвайному депо, доки не потрапила під трамвай. Довелося ампутувати частину передніх лап. Дворняга Малиш також не має задньої лапи, її ампутували.

Пес Барсик перед тим як потрапити до притулку, переніс кілька операцій. Хтось стріляв у нього задля розваги. Ветеринари вилучили з тіла тварини 20 куль.

В окремих вольєрах сидять собаки, яким кілька років тому вдалося врятувати життя. Їх забрали з комунального притулку для тварин в Бородянці. Тварини досі не довіряють людям.

Дворняга Грім знімався у стрічці з робочою назвою "Прибульці". Кінологи сказали, що пес чудово засвоює команди і блискуче впорався з роллю.

Коли собаки бачать, що когось уже взяли, сумують

— Ідею створити притулок для тварин на європейський кшталт я виношувала давно, — каже директор "Сіріуса" Олександра Мєзінова, 39 років. — У моїй родині з дитинства було багато тварин: декілька собак, кіт, навіть жили їжаки й сова. Батьки підбирали поранених тварин і лікували.

Спочатку жінка створила благодійний фонд "Сіріус", щоб збирати кошти на притулок. Та зрозуміла, що це може розтягтися на роки, а тварини потребують невідкладної допомоги. Тому паралельно з фондом почала створювати притулок.

— Багато людей сприймало ці плани скептично, — згадує жінка. — Спершу доводилося розраховувати на власні сили. Згодом знайшлися ті, хто почав допомагати.

Спочатку небайдужі приносили їжу для тварин, допомагали доглядати і прибирати. Кілька років тому почав допомагати фонд "Народне посольство України", який очолює Леонід Кравчук. Згодом долучилося ще кілька фірм. Наприклад, черкаська "Термінал сервіс" вже три роки допомагає крупами, а "Криворіжцемент" виділила кошти на придбання їжі і ліків. Представники фірм "Марс" і "Клуб 4 лапи" продають для притулку корм зі знижкою і передають їжу. Деякі місцеві крамниці продають зі знижкою м"ясо і м"ясні залишки.

Щомісяця на утримання притулку йде майже 25 тис. грн. Це кошти на їжу, ліки, будівельні матеріали для ремонту вольєрів.

У столичних мережах "Книжковий супермаркет", гастрономі "Шереметьєвський" і деяких ветеринарних аптеках стоять бокси для збору пожертв на притулок "Сіріус".

— Ми не відмовляємося від допомоги, — розповідає Мєзінова. — У притулку працює вісім місцевих. Їм важко, тому часто допомагають волонтери.

Раз на тиждень тварин приїздить оглядати ветеринар. Лікарі Троєщинської комунальної ветеринарної клініки лікують їх безкоштовно.

У Федорівці уже звели будівлю для котів. У ній утеплена підлога і приміщеннями для котів і кошенят. Житло для собак будують. Планують обладнати операційну, майданчик для дресирування, тут працюватимуть кінолог і  ветеринар.

Люди знаходять адресу притулку завдяки листівкам і сайту: www.dogcat.com.ua. Привозять чи передають допомогу. Приїздять, щоб узяти тварину.

— Беруть переважно породистих собак, — каже директор притулку. — На метисів увагу звертають рідше, хоча серед них багато добрих і відданих тварин. Коли собаки бачать чужих людей, розуміють, що приїхали взяти когось із них у родину. Кожна тварина намагається себе прорекламувати — стають біля сітки вольєра й дивляться відданими очима. А коли бачать, що когось із собак вже взяли — сумують.



Як допомогти

Вихованцям притулку "Сіріус" необхідні теплі речі, ковдри і пледи, миски і повідки, корм, крупи тощо. Серед найнеобхідніших лікарських препаратів і засобів: мазь "Офлокаїн", "Чемі спрей", "Дронтал-юніор", протигрибкові мазі, бинти, сиропи "Бромгексин", "Лазолван", одноразові шприці тощо.

Притулок потребує допомоги волонтерів. Кошти для тварин можна перерахувати у гривневому еквіваленті на рахунок:

Благодійний фонд "Сіріус

код ЄДРПОУ 21684066

р/р 26006000315750

банк ВАТ "Універсал Банк", Київ, Україна

МФО банку 322001

код ЄДРПОУ банку 21133352

Телефон директора Олександри Мєзінової — 8 (050) 550 71 39, чергової Любові — 8 (067) 587 62 92.

Безпородного пса Найду заберуть до Америки

Американка Лорі, яка працює в Києві, кілька місяців тому забрала з притулку "Сіріус" безпородного пса Найду. За кілька років жінка повернеться до США. Тварину візьме з собою.

Пса перевезли до Києва із села з господинею. Бабусю родичі забрали у квартиру, а собаку залишили на вулиці. Спочатку родичі щодня виносили Найді їжу, а потім почали відганяти. Сусіди передали її у притулок.

— У Лорі з дитинства був схожий собака, — каже директор притулку "Сіріус" Олександра Мєзінова. — Але коли тварина потрапила в родину, довелося залучати зоопсихолога Сергія Кличка. Він допоміг новим господарям знайти спільну мову з твариною.

Зараз ви читаєте новину «У пса Барсика задля розваги випустили 20 куль». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути