понеділок, 26 лютого 2018 05:05

Твердотопливні котли працюють на відходах

Автор: www.stroycomplex.com.ua
  У твердопаливних котлах спалюють дрова, пелети, брикети, вугілля. Але вологість палива не повинна перевищувати 20 відсотків
У твердопаливних котлах спалюють дрова, пелети, брикети, вугілля. Але вологість палива не повинна перевищувати 20 відсотків

— 2017-го закінчив будівництво дому. Все добре. Але прорахувався з опаленням — поставив газовий котел. Опалювати газом дорого. А електроенергію на нашу вулицю подають погано. Думаю, наступного року перейти на тверде паливо, — каже 32-річний Іван Будяк із Полтави, працює водієм-далекобійником.

— При будівництві заміського будинку слід заздалегідь подумати про опалення. Це вбереже від непотрібних витрат, зробить експлуатацію вашої опалювальної системи простою й безпечною, — розповідає продавець обладнання для опалення Володимир Загоруйко, 47 років. — Твердопаливні котли працюють на дровах, деревних гранулах і вугіллі. Головний плюс — вони повністю автономні. Незамінні в регіонах, де виникають проблеми з газом та електрикою.

Радить придивитися до котлів тривалого горіння чи піролізних.

— Піроліз — це процес, коли під впливом підвищеної температури і в умовах браку кисню деревина починає розкладатися на твердий залишок і газ. Відбувається це за температури 250–750 градусів. Влаштовані такі котли просто. Мають камеру, де дрова тліють, камеру "газифікації" і камеру, в якій догоряє отриманий газ. Перевага такого котла в тому, що працює на всьому, що горить. Єдине — вологість палива. Вона не повинна перевищувати 20 відсотків. Для інших такого суворого обмеження немає.

Для спалювання у твердопаливних котлах підходять дрова, пелети, брикети, вугілля, побутові відходи, що горять. Тому витрати на обігрів будинку знижуються до мінімуму.

— Найзатребуванішими є котли довготривалого горіння. Люди цінують свій час і ніхто не хоче гратися з паливом, — розповідає менеджер фірми-виробника котлів 27-річний Віталій Кістяківський. — Такий котел вигідний завдяки своїй будові. Горить лише верхній шар дров. Так легше контролювати процес. Бо коли палимо знизу, вогонь піднімається доверху. Його не стримаєш, хіба погасити. У піролізних котлах після досягнення потрібної температури реле перекриває повітряну тягу й котел перестає активно нагріватися. Паливо тліє. Одна закладка дров може горіти майже 48 годин.

Корпуси й теплообмінники піролізних котлів виготовляють із котельної сталі завтовшки 4–5 мм. Топки — з чавуну, кераміки та шамотної цегли.

Зараз ви читаєте новину «Твердотопливні котли працюють на відходах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути