вівторок, 14 листопада 2006 15:03

Термос має бути холодним

Автор: фото: Євген КОЛЕСНИК
  У столичному магазині ”Адреналін” на вул. Чорновола, 33/30 21-річний консультант магазину Володимир показує термохолодильник вартістю 900 гривень. Він зберігає продукти теплими або холодними протягом 10 годин. Але ціна надто висока, і  кияни не купують та
У столичному магазині ”Адреналін” на вул. Чорновола, 33/30 21-річний консультант магазину Володимир показує термохолодильник вартістю 900 гривень. Він зберігає продукти теплими або холодними протягом 10 годин. Але ціна надто висока, і кияни не купують та

"От сиджу я на річці взимку і як не вдівайся — все одно холодно. Пити алкоголь мені не можна, тому треба гарний термос, — каже 45-річний киянин Олексій Загороднюк. Він — затятий рибалка. Особливо любить зимову ловлю. — Я ніяк не можу купити підходящого термоса. Два останні, які купував, тримали тепло не більш як три години".

Великий термос краще зберігає температуру. Тому літрова чи півторалітрова модель підійде для дальніх поїздок. На 4–8 годин тепло утримає і півлітровий, пояснює Дарина Петренко, 34 роки, менеджер столичного магазину "Посуд для дому" на Севастопольській площі.

Особливу увагу зверніть на герметичність пробки термоса. Від неї залежить, як довго зберігатиметься температура. Кришка має легко закручуватися, а не зісковзувати з різьби. Ще краще — коли можна наливати напій за допомогою кнопки. Тоді тепло чи холод довше триматимуться.

— Я зламав термос, коли їхав у відрядження з невеличкою сумкою і поклав його горизонтально. Після першого удару колба тріснула, довелося викинути, — розповідає киянин Григорій Прокопчук, 42 роки. Він купував новий термос у магазині "Бергофф" на Либідській площі.

— Повний термос бажано ставити вертикально. Тоді під час удару на колбу йде менше навантаження і вона не трісне, — радить продавець-консультант магазину "Бергофф" Тетяна Франтова, 23 роки.

Колба в термосі має бути добре закріплена. Найкраще — гумовими закріплювачами зверху та знизу. Якщо вона рухається, термос розіб"ється за найменшого удару.

Повний термос бажано ставити вертикально

Продавці радять не відкладати перевірку товару на потім. Залийте у термос окріп і зачекайте хвилин десять. Якщо його поверхня на дотик залишилася прохолодною, значить усе гаразд. А якщо корпус нагрівся, це означає, що в колбі немає вакууму і бракований товар краще відразу повернути в магазин.

— Узимку в поході без гарного термоса змерзнеш миттю, — каже киянин Андрій Маковей, 37 років. Чоловік років із 17 подорожує з друзями Україною. — П"ять років тому купив італійський пластиковий термос за 50 гривень. Зараз такий коштує 90. Тряску переносить нормально, і тепло тримає майже добу. Він легший за нержавіючий. А для туриста кожен зайвий кілограм за спиною дуже відчутний.





У термочашці можна заварювати чай

Вінницьке підприємство "Алпарі" виготовляє декілька видів термочашок. Найцікавіші — чашки-заварники. Вони складаються з подвійного корпусу, вакуумної кришки та знімного заварника-сіточки. Корпус виготовлений із нержавіючої сталі. Коштують такі заварнички 25–50 грн і продаються у більшості обласних центрів України. Але в Києві їх поки що немає.

Термосу понад сто років

Термос з"явився завдяки англійському вченому Джеймсу Дьюру. 1898 року він винайшов скляну колбу з подвійними стінками, в якій можна було довго зберігати гази. Щоб звести до мінімуму тепловіддачу, вчений створив вакуум і пофарбував внутрішні стінки колби дзеркальним шаром срібла. 1904-го англійський склодув Рейнальд Бургер використав цей пристрій у побуті. Незабаром отримав патент на винахід і назвав його "термос", що в перекладі з грецької — "гарячий".

Зараз ви читаєте новину «Термос має бути холодним». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути